Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

La Ribera d’Ebre oferirà estades per teletreballar en el marc del ‘Catalunya Rural Hub’

3 març 2022 · Noticies

La Ribera d’Ebre va ser una de les primeres comarques de Catalunya en participar del projecte de creació de la xarxa de telecentres l’any 2002. Amb els anys, la comarca ha esdevingut un referent en la implantació del treball a distància i el coworking rural. Gràcies a l’esforç dels ajuntaments i el Consell Comarcal, avui la comarca disposa de cinc espais coworking: Zona Líquida (Riba-roja d’Ebre), Espai Cowork i Teletreball (Flix), Espai (La Torre de l’Espanyol), CoEbreLab (Móra d’Ebre) i la Cooperativa (Miravet). Es tracta d’espais integrats a la xarxa d’espais de coworking de Cowocat_Rural, amb una quarantena de professionals que hi treballen de manera regular. Per tot plegat, la comarca ha estat escollida per formar part de la segona edició del ‘Catalunya Rural Hub’.

‘Catalunya Rural Hub’ és una iniciativa impulsada per la Generalitat de Catalunya i la Fundació Mobile World Capital Barcelona, que té com a objectiu atraure professionals de l’àmbit digital a zones poc poblades de Catalunya per generar un impacte comercial i econòmic al territori. A més, vol combatre el despoblament, afavorir l’arrelament en entorns rurals aprofitant la possibilitat de teletreballar. “El coworking és un gran aliat per fer front a aquesta realitat. Treballem per retenir talent als territoris rurals com el nostre i perquè els joves es plantegin viure als pobles com a alternativa a la ciutat”, ha explicat Gemma Carim, presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre.

En aquesta edició, 30 professionals del sector digital —vint a la Ribera d’Ebre i deu a Tremp— tindran la possibilitat de poder residir i fer feina en remot durant una setmana a la comarca de la Ribera d’Ebre i a Tremp, al Pallars Jussà. Aquest 2022, els dos territoris han estat escollits com a seus del ‘Catalunya Rural Hub’ a través d’una convocatòria oberta. La Ribera d’Ebre acollirà dos dels grups la setmana del 29 al 3 de juny i del 12 al 17 de juny. Per la seva banda, Tremp (Pallars Jussà) participarà en el projecte del 22 al 27 de maig. Els participants disposaran, gratuïtament, d’allotjament, d’un espai de coworking i d’un pla d’activitats que els permetrà conèixer l’entorn, les empreses i el teixit econòmic i social del territori, amb la voluntat d’establir relacions personals i professionals.

Així, es posa a disposició del programa l’espai de coworking del Consell Comarcal —el ‘CoEbreLab’ ubicat a Móra d’Ebre— amb connexió de fibra òptica de 300Mb. A més, s’ha programat una trobada entre els participants al projecte i els coworkers habituals de l’espai Zona Líquida de Riba-roja d’Ebre, per debatre sobre els reptes dels espais de coworking: Com atraure talent a l’entorn rural?, Com promoure la innovació social digital a l’entorn rural? Quins han de ser els serveis d’acollida de persones teletreballadores?. etc.

El programa també inclou activitats d’oci com una ruta pel patrimoni de la Ribera d’Ebre, una visita al patrimoni fluvial, un taller d’instruments musicals tradicionals, la descoberta de construccions de pedra seca o sessions de ioga a la natura, entre d’altres. Les persones interessades podran presentar la seva candidatura fins a finals de març.

Noves oportunitats al territori // La intenció del projecte és promoure que els professionals s’acabin instal·lant en entorns rurals, s’hi arrelin i hi puguin desenvolupar la seva vida personal i professional. “Volem repartir talent per tot el país. Demostrarem que és possible teletreballar des de qualsevol punt del Principat”, ha explicat el conseller de Polítiques Digitals i Territori, Josep Puigneró, aquest matí en la presentació del projecte a la seu del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre. El ‘Catalunya Rural Hub’ va néixer l’any passat, amb una prova pilot amb vint professionals del sector digital que van estar residint i treballant en remot durant una setmana a La Vall d’en Bas (La Garrotxa). En una enquesta posterior, la majoria van assegurar que el seu rendiment havia millorat i van destacar la qualitat de vida i el descobriment de noves oportunitats laborals al territori.

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: