Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

L’Islam a Ascó de l’historiador Felip Fucho guanya el XXè Premi d’Assaig Artur Bladé i Desumvila

10 desembre 2021 · Noticies

Com era la societat musulmana a Adkun (Ascó), després de la invasió d’Hispània, al segle VIII? Aquest és el tema central que aborda el treball L’Islam a Ascó (s. X-XVII). Aportacions i herència de l’historiador de la Fatarella i resident a Ascó Felip Fucho i Pascual. El treball ha guanyat el XXè Premi d’Assaig Artur Bladé i Desumvila que atorga el Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre (CERE) i que s’ha entregat aquest divendres 10 de desembre al vespre al Casal Municipal d’Ascó, en un acte coorganitzat amb l’Ajuntament d’Ascó i amb la col·laboració del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre. El premi consisteix en 2.500 euros en metàl·lic i la publicació de l’obra guanyadora, que s’ha presentat ja editada aquesta mateixa nit dins el número 20 de la col·lecció Daliner del CERE.

L’obra analitza el llegat musulmà a Ascó en la història, en el patrimoni local, la llengua i la toponímia i posa èmfasi en una cultura que va perdurar, no tant sols fins a la conquesta cristiana del segle XII, sinó fins a l’expulsió definitiva dels moriscos ordenada  pel rei Felip III el 1610. En aquesta edició del Premi d’Assaig Artur Bladé i Desumvila han concorregut sis obres, totes elles relacionades amb la comarca de la Ribera d’Ebre. Els membres del jurat han estat Josep Solé Arnal, mestre i ex professor de l’Institut Julio Antonio de Móra d’Ebre; Daniel Piñol, doctor en història per la URV i actualment professor titular de ciències i tècniques historiogràfiques a la UB; David Íñiguez Gràcia, doctor en Didàctica de les Ciències Socials i Patrimoni per la UB, on fa de professor, i Josep Cañabate, doctor en història per la UB, que ha actuat com a secretari.

El XXè Premi d’Assaig Artur Bladé i Desumvila és de caràcter biennal i porta el nom del president honorari del CERE, Artur Bladé i Desumvila, un dels màxims exponents de la literatura de la memòria i els dietaris en llengua catalana, sobretot en relació amb l’exili posterior a la guerra civil. Artur Bladé va jugar un paper clau en la fundació del centre d’estudis de la seua comarca i per aquest motiu l’entitat el reconeix com el seu president honorari i li dedica el guardó més important que atorga. “La celebració del XXè premi, amb Artur Bladé com a referent, confirma l’obstinada voluntat de ser d’una comarca i una cultura encara avui entre perills”, ha explicat Josep-Sebastià Cid, president del CERE. “El Premi d’Assaig Artur Bladé i Desumvila és una eina clau per a la difusió del conneixement i la investigació a la nostra comarca. Per això el Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre atorga, al CERE,  la dotació  econòmica d’aquest Premi. Un premi reconegut i molt ben valorat”, ha afegit Gemma Carim, presidenta de l’ens comarcal.

L’acte que ha commemorat l’efemèride de la vintena edició, ha comptat amb la participació de Vicenç Villatoro, director del Memorial Democràtic, Izaskun Arretxe, directora de la Institució de les Lletres Catalanes. A més, han intervingut l’alcalde d’Ascó, Miquel Àngel Ribes, la presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, Gemma Carim, i el president del CERE, Josep-Sebastià Cid. En acabar s’ha celebrat un concert de la cantant Marina Rossell i una degustació de producte local.

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: