Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, visita la Ribera d’Ebre per inaugurar la rehabilitació del Pas de l’Ase i conèixer el projecte 5G Rural

3 desembre 2021 · Noticies

► Els dos projectes es desenvolupen en el marc de la proposta de diversificació econòmica impulsada des del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre

La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, dins de la seva visita de dos dies a les Terres de l’Ebre, ha fet parada aquest matí a la Ribera d’Ebre. En primer lloc, Vilagrà ha presidit la inauguració de la rehabilitació i millora del GR-99 i Camí de Sirga, en el tram conegut com el Pas de l’Ase, entre Garcia i Ascó, acompanyada de la segona tinenta d’alcalde d’Ascó, Carolina Baiges, l’alcaldessa de García, Blanca López i, la presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, Gemma Carim. Seguidament la consellera ha visitat la Nau del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre al polígon el Molló, situat a Móra la Nova, centre neuràlgic de l’Àrea 5G Rural de les Terres de l’Ebre, amb la presència de l’alcalde de Móra la Nova, Francesc Xavier Moliné.

Durant la inauguració del tram al Pas de l’Ase del GR-99, la tinenta d’alcaldia d’Ascó, Carolina Baiges, i l’alcaldessa de García, Blanca López, han posat de relleu la importància de recuperar eixos històrics com és el camí de Sirga per potenciar el turisme actiu a la zona. Gemma Carim, presidenta del Consell Comarcal, ha destacat que l’actuació realitzada en aquest tram del Camí de Sirga al Pas de l’Ase , “va en la línia de la diversificació econòmica que des de la comarca s’està impulsant i la qual és el resultat de la col·laboració del Consell Comarcal amb els diferents municipis implicats”. Carim també ha avançat que la intenció seguir treballant en l’adequació del Camí de Sirga per exemple més enllà de Miravet per aconseguir unir el Camí de Sirga amb la Via Verda i teixir d’aquesta manera itineraris de llarg recorregut i en xarxa.

Per la seva banda, Laura Vilagrà, ha destacat la rellevància d’impulsar “projectes transformadors i col·laboratius com aquest, que ha estat possible gràcies a l’esforç coordinat entre administracions: ajuntaments, Consell Comarcal i Generalitat. Un clar exemple que, amb entesa i cooperació, podem construir un millor territori. ‘Ribera d’Ebre: Camí de Sirga, Camí de Riu’ és una aposta clara de la comarca per un projecte de turisme sostenible, vinculat amb l’economia local i productes KM0”, ha afegit Vilagrà. Una vegada a la nau del Molló, propietat de l’ens comarcal i centre del innovador projecte de l’Àrea 5G Rural de les Terres de l’Ebre, la consellera ha pogut conèixer de la mà de l’alcalde de Móra la Nova, Francesc Xavier Moliné, i dels tècnics responsables del projecte, la proposta que s’hi està desenvolupant vinculada al desplegament de la tecnologia 5G Rural.

Actualment, a la nau ja s’hi han instal·lat la tecnologia i els serveis de xarxa “indoor” per dotar-la de la infraestructura necessària com són equips de radiofreqüència amb fibra òptica d’alta velocitat, maquinari amb connectivitat 5G, 4G i WIFI o programari especialitzat, o també la instal·lació de plaques solars fotovoltaiques, entre d’altres, que han suposat una inversió de 145.555.58 € que han assumit el Consell Comarcal de la Ribera amb subvenció del Departament de Presidència de la Generalitat de Catalunya a través del PUOSC (Pla Únic d’Obres i Serveis de Catalunya). Està previst que l’activitat empresarial a la nau s’iniciï a principis del 2022 i que no només serveixi de seu operativa sinó que també “ofereixi suport a la transformació i la innovació digital i treballi per retenir i atraure talent en el marc de les noves ruralitats” tal i com ha expressat Moliné, alcalde de Móra la Nova. La consellera ha destacat en aquest entorn com a través d’aquest projecte es “redueix l’escletxa digital, es fomenta la innovació i la dinamització econòmica, convertint la tecnologia en un antídot al despoblament, perquè tothom pugui viure i treballar allà on vulgui”.

Camí de l’Ebre – Camí de Sira – GR-99
Aquests darrers anys s’han arranjat diversos trams del sender als termes municipals de Riba Roja, Flix i la consolidació del ferm del Pas de l’Ase entre Ascó i Garcia. En aquest darrer tram s’ha millorat especialment la seguretat, amb la instal·lació de diverses tanques de fusta i la reconstrucció de murs de pedra, la millora del ferm i l’empedrat, i amb noves escales naturals per evitar desperfectes per filtracions d’aigua.

Altres actuacions són els realitzats en el tram del GR-99 al seu pas per la Reserva Natural de Sebes de Flix, s’ha arranjat el recorregut comprès entre el Mas del Director i el Mas de la Pitoia, d’una llargada de 550 metres amb una amplada de 3,5 metres, amb la finalitat d’adaptar el camí entre els dos equipaments per a persones amb mobilitat reduïda. En el cas de Riba-roja d’Ebre, s’han millorat dos nous traçats per fer un recorregut més amable en direcció a Almatret i fins al límit comarcal. Aquestes actuacions han comptat amb el suport dels ajuntaments dels respectius municipis i especialment de l’Ajuntament d’Ascó; el Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre continua treballant per rehabilitar i promocionar turísticament el Camí de Sirga – GR99 i el riu Ebre en el seu pas per la comarca com un dels principals actius.


El desplegament 5G a la nau del Molló, un projecte únic a Europa
El nous laboratoris de la nau permetran innovar, per exemple, en sistemes de qualitat a través de càmeres d’alta definició, en la implementació de vehicles autònoms, en la realitat augmentada o en aplicacions per a ‘drones’. Chris Gehlen, CEO de l’empresa Neutroon Flytech, ha explicat que “el desplegament del 5G a la nou del Molló és un projecte innovador i únic a Europa, perquè integra diverses tecnologies, en una xarxa tancada i acotada, que permet un control sobre les aplicacions”.

El juliol de l’any passat, el Consell Comarcal va presentar el projecte Àrea 5G Rural Terres de l’Ebre, un projecte de desenvolupament territorial d’implantació de la tecnologia 5G, impulsat pel Departament de Polítiques Digitals en el marc de l’Estratègia 5G de Catalunya, amb la col·laboració de la Mobile World Capital Barcelona i la Fundació i2CAT,  la Diputació de Tarragona i al Consorci de Dinamització del Polígon del Molló. Les àrees 5G, que s’implementaran arreu de Catalunya, són uns espais territorials que pretenen agregar diferents iniciatives dirigides a promoure aquesta tecnologia: activitats de formació i disseminació, tallers, proves de concepte i laboratoris.

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: