Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

Les ‘Jornades de la Baronia d’Entença’ abordaràn 700 anys d’història a la Ribera d’Ebre, el Priorat i el Baix Camp

20 octubre 2021 · Noticies

Entre 1174 fins al 1837, els senyors de la baronia van tenir la jurisdicció civil, criminal, fiscal i política sobre una part d’aquest territoris del sud del Principat

Quan el 1153 el Comte de Barcelona, Ramon Berenguer IV, va conquerir els darrers reductes musulmans de la Ribera d’Ebre i el Priorat, els nous territoris ocupats es van integrar a la Corona Catalana, amb una divisió de jurisdiccions senyorials cedides als nobles i a les ordes militars que havien donat suport al comte català. Aquell territori senyorial es coneixeria amb el nom de baronia d’Entença.

Vista urbana de Móra d’Ebre amb el Castell al fons. (1915) – ACRE340-39-N-30

Des del 1174 fins al 1837 en van formar part els actuals municipis de Móra d’Ebre, Falset, Tivissa, Capçanes, Masroig, Marçà, Garcia, Móra la Nova, Pratdip, Guiamets i Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant. Els diferents senyors de la baronia (els Castellvell, els Subirats-Sant Martí, els Entença, els Prades, els Cardona i els Medinaceli) van tenir la jurisdicció civil, criminal, fiscal i política d’aquest territori fins la desamortització de Mendizábal, per la qual van quedar abolits els senyorius i els hereus.

Per donar a conèixer aquest aquest període, durant el mes de novembre, diverses entitats han programat les Jornades de la Baronia d’Entença amb la voluntat de divulgar la incidència de la baronia a les diferents viles que en van formar part: la vida quotidiana, els senyorius, els conflictes bèl·lics, l’evolució de la baronia, els seus recursos econòmics i patrimonials, etc. Així, s’han programat sis conferències d’historiadors i visites guiades a alguns dels elements patrimonials de l’època.

Les jornades estan promogudes pel Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre, el Centre d’Estudis del Priorat, el Centre d’Estudis de l’Hospitalet de l’Infant, l’Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre, el Centre d’Estudis Falsetans i l’Associació Cultural la Riuada de Móra d’Ebre.

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: