Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

Els electes de la Ribera d’Ebre validen el Pla de Reactivació Socioeconòmica

15 setembre 2021 · Noticies

Fa gairebé un any, el Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre va iniciar l’elaboració del Pla de Reactivació Socioeconòmica. Ara, el procés ha arribat a la seva fase final. Tot plegat, després d’un període inicial d’anàlisi i diagnosi, seguit d’espais de prospecció i ideació, amb l’estudi dels punts crítics i les oportunitats que planteja el desenvolupament de la comarca (diversificació econòmica, reindustrialització, digitalització, transició energètica, equilibri territorial…).


Ahir dimarts al vespre, precisament, els electes de la comarca —alcaldes, alcaldesses i consellers i conselleres comarcals— es van reunir al teatre La Llanterna de Móra d’Ebre per validar la proposta d’accions. I demà, serà el torn de debat amb el Consell Assessor comarcal que s’encarregarà de donar el vistiplau definitiu al pla. La presidenta del Consell Comarcal, Gemma Carim, ha explicat que “en l’elaboració del Pla hi han participat més de 150 persones implicades en diversos projectes públics i privats de la comarca. Volem donar una mirada llarga al Pla, perquè no és un pla del Consell Comarcal és el pla d’estratègies de la Ribera d’Ebre”.

Una economia més forta i diversificada
El Pla recull vint-i-set propostes que conflueixen en cinc objectius. Abordarà temes com el reforç del sector agroalimentari, la promoció i valorització del producte local i el foment del cooperativisme en l’àmbit agroalimentari. També contempla punts com la transició cap a nous models energètics per convertir la comarca en un referent en aquest àmbit, a més de propostes de gestió agroforestal i xarxes de calor públiques, o la coordinació de les accions de formació, l’atenció i serveis a les persones, l’enfortiment de dispositius d’inserció sociolaboral.

A més, es vol enfortir el sector associatiu, cultural i artístic. Es tracta d’accions per implementar a curt, mitjà i llarg termini, amb l’objectiu de generar una economia més forta, diversificada i de transició cap a nous models, construir una comarca on viure i treballar, i assolir un nivell de governança més participatiu i solidari. Segons Gemma Carim les accions del pla tenen la vocació “de consolidar i crear nous ecosistemes empresarials, però també contemplen projectes de pes, transformadors i potents, coordinats amb altres comarques i agents, per poder ser competitius i rebre fons Next Generation de la Unió Europea”.

Un treball amb tots els agents
El Consell Comarcal assumirà les accions vinculades a la modernització del sector agroalimentari i a coordinació dels serveis formatius i ocupacionals a través de programes com el Ribera d’Ebre Viva i l’àrea de dinamització econòmica del Consell. També participarà en la creació, promoció i comercialització de nous productes turístics. A més, oferirà suport a la reindustrialització basada en la transformació digital i la transició energètica i treballarà per l’atracció i retenció de talent en el marc de les noves ruralitats. Per la seva banda, l’Àrea 5G gestionarà les accions de suport a la transformació i la innovació digital. A més, s’està treballant amb altres agents de la comarca es treballaran projectes de recuperació i enfortiment d’espais naturals, o d’àmbit social i cultural. En el marc del Pla, el Consell també està treballant conjuntament amb els altres consells comarcals de l’Ebre, amb la URV, i amb el COPATE per avançar en programes de suport a projectes locals de transició cap a la sobirania energètica, de nova ruralitat i de turisme sota la marca de Reserva de la Biosfera.

El Pla de reactivació socioeconòmica de la Ribera d’Ebre està subvencionat pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya en el marc dels Plans de reactivació socioeconòmica COVID-19, finançat pel Servicio Público de Empleo Estatal i amb el cofinançament del Fons Social Europeu.

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: