Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

L’escriptor gironí Francesc Duch s’endú el 39è Premi de Narrativa de la Ribera d’Ebre

26 agost 2021 · Noticies

Ahir al vespre, la façana barroca del Palau de Ca Don Joan de Vinebre va ser el teló de fons de la cerimònia del 39è Premi Narrativa Riberea d’Ebre que atorga l’Ajuntament de Vinebre, amb el suport del Consell Comarcal, la col·laboració d’ANAV i la Diputació de Tarragona. Un acte en el qual l’escriptor Francesc Duch i Casanova (Girona, 1987) es va endur el guardó amb la novel·la Joana. “Aquesta és una història sobre la superació de mals moments, sobre les amistats més properes, que sovint són poques però fortes i arrelades. Una història amb més llums que foscors“, va explicat l’autor. 

Malgrat la seva joventut, Francesc Duch ha estat reconegut en diferents certàmens. Tres dels seus relats premiats han estat publicats en llibres d’autoria col·lectiva: No ho podia assegurar amb certesa (Planeta Lletres, 2014), Els noms de les vaques i altres contes Obsessió i altres contes (Cossetània, Editorial 2015 i 2017). El Premi Narrativa d’Ebre, valorat amb 3.000 euros, també inclou la publicació i promoció de l’obra amb l’editorial Cossetània. 

L’alcaldessa de Vinebre i presidenta del Consell Comarcal, Gemma Carim, va destacar la diversitat de procedències dels escriptors que han guanyat el premi en aquests gairebé quaranta anys d’història del certamen: “Hem tingut guardonats de l’Ebre, però també de les Illes, de la Franja, de Girona i de Lleida. I això ens agrada, perquè significa que que arribem a molts racons del país”. L’acte va cloure amb unes paraules de Victòria Almuni, Directora dels Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat a les Terres de l’Ebre, que va reivindicar la literatura i la llengua catalana. “Una nit cultural com aquesta és el millor bàlsam per atenuar les preocupacions, com les provocades per la pandèmia. La literatura i els llibres ens ajuden a evadir-nos, ens aporten coneixement i ens fan més empàtics”, va afegir Almuni,
En aquesta edició, el jurat del premi ha estat format Nara Garreta, Clàudia Pallissé i Rosa Maria Pros en representació del Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre, a més de Sandra Poblet de l’editorial Cossetània i Mari Carme Correcher en nom de l’Ajuntament de Vinebre. Els membres el jurat, han hagut d’escollir el guanyador d’entre deu originals. Durant l’acte també es va presentar el llibre guanyador de l’edició de l’any passat: la novel·la d’intrigaSota la neu bruta de l’escriptor de Balaguer Francesc Puigpelat. Una història de gènere negre protagonitzada per dos matrimonis que queden aïllats per una tempesta de neu a la Molina. La veu de Mariona Escoda i el piano d’Andreu Dexeus van posar les notes musicals a la celebració del Premi de Narrativa Ribera d’Ebre, que és el certamen més antic en català a les Terres de l’Ebre i un dels de més solera del país. 
Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: