Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

Alerta per risc extrem d’incendis forestals

11 agost 2021 · Noticies

Des d’avui i durant uns quants dies patirem una forta onada de calor, la més gran i potent dels últims 20 anys. Això provocarà uns dies de risc extrem d’incendis forestals a tot el país. Si us plau, prenem consciència de la complexitat dels propers dies, actuem amb prudència i evitem qualsevol activitat de risc al bosc que pugui provocar una desgràcia. Recordem fa dos anys l’incendi que va haver a la comarca, hi ha pobles que encara en patixen les conseqüències. Moltes gràcies per la col·laboració de tothom, és responsabilitat de tothom cuidar el nostre poble i entorn.

Marc Castellnou, cap del GRAF de Bombers de la Generalitat, explica la situació amb aquest esquema:  “Els models parlen de dies molt durs a partir de demà dins finals setmana vinent.

Per tenir idees clares:

1.- és una onada intensa, com la del 98 amb el foc Solsonès.

2.- és llarga, tant o més que el 2003 a Sant Llorenç / Maçanet.

3.- la combinació de durada i intensitat la fa única, sense precedents.

4 – mos agafa a l’agost, després d’un juliol dur a la zona metropolitana i central. Això la fa diferent de la Torre Espanyol 2019.

5.- les extremadament baixes humitats i les T altes seran persistents dia i nit.

6.- la subsidència anticiclònica eliminarà marinades i i possibilitarà nits favorables per l’extinció.

CONCLUSIÓ

A. – si la previsió es manté, entre avui i dijous farem altre cop el salt a focs de 100 s ha. De dijous en endavant a 1000 s ha.

B. – a partir de diumenge podríem entrar en situació incendis que superin capacitat extinció de dia i de nit, forçant el salt a estratègies de confinament perimetral. 

C. – la simultaneïtat és l’amenaça més gran com en tots aquests episodis i més si pot afectar zones d’interfase urbana

D. – és una situació (si es compleix meteo, encara tenim esperances que pugui desinflar una mica) que ens duu a una ‘campanya total’ si un incendi passa la nit actiu i es suma al següent. Situació com aquesta no hem viscut mai i ens pot dur a dies que poden recordar 2003, 1998 o 1994.”

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: