Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

L’Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre ingressa el fons del fotògraf de Móra d’Ebre, Àngel Mola Navarro

21 juny 2021 · Noticies

El fons documental del fotògraf amateur Àngel Mola Navarro, de Móra d’Ebre, ha ingressat a l’Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre (ACRE). La cessió és fruit d’un acord entre la Generalitat de Catalunya i els familiars d’Àngel Mola, que es formalitzarà els pròxims mesos amb la signatura d’un contracte entre la família Mola, el Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre i la Conselleria de Cultura. Al llarg d’aquest any 2021, l’ACRE té previst iniciar les tasques d’instal·lació de les fotografies en fundes de conservació i començar la digitalització i descripció d’una primera part del fons. L’objectiu és que en un futur les imatges siguin accessibles a ‘Arxius en línia’, el portal de la Xarxa d’Arxius Comarcals catalans i de l’Arxiu Nacional de Catalunya. L’actuació contribuirà al reconeixement, i a una major difusió, de l’obra i la figura d’Àngel Mola.

Àngel Mola Navarro. Cedida per la família Mola. Autor desconegut

Àngel Mola Navarro (Xerta, 1928-Móra d’Ebre,2019) // Tot i treballar professionalment de mecànic, una de les seves passions va ser la fotografia, a la qual estigué vinculat a través de l’Agrupació de Fotografia i Cinema de Móra d’Ebre (AFIC), entitat fundada als anys seixanta. També estigué vinculat al món del cinema, atès que va ser l’encarregat de projectar films a dues de les sales més conegudes Móra d’Ebre, el Cinema Moriber i L’Avenida.

Mola es va implicar intensament de la vida associativa morenca. Entre les entitats amb les quals va col·laborar més activament hi ha el Patronat d’Amics de Sant Jeroni, encarregats de la millora del paratge el mateix nom i responsable de l’organització de la romeria que s’hi porta a terme cada 1 de maig; els Amics del Castell de Móra d’Ebre, entitat que va fer prendre consciència de la importància patrimonial del castell de la població i va impulsar-hi les primeres intervencions, o la parròquia. A més, va participar de molts altres actes socials de la població de Móra d’Ebre, com ara festes populars i esdeveniments, els quals va capturar a través del seu objectiu fotogràfic. Per tot això, el seu fons és un conjunt fotogràfic essencial per entendre el batec social de la capital de la Ribera durant la segona meitat del segle XX.
 


Cursa ciclista creuant el pont d’arcades entre Móra d’Ebre i Móra la Nova. Autor: Àngel Mola Navarro (ACRE)

Amb aquest nou fons, es posa en relleu la importància del patrimoni fotogràfic que gestiona l’ACRE, atès que els darrers ants ha ingressat fons d’aquesta tipologia, que sumen més de 80.000 fotografies originals, circumstància que el situa entre els arxius del territori amb un patrimoni fotogràfic més rellevant i entre un dels més consultats per part de la ciutadania.

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: