Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

Primeres adhesions als Protocols vers les violències sexuals en espais públics d’oci a la Ribera d’Ebre i la Terra Alta

10 juny 2021 · Noticies

 

  • Joventut ha presentat les primeres adhesions dels municipis de les dos comarques als Protocols
  • La següent fase serà la creació de Comissions de seguiment que garanteixin el compliment i, si s’escau, la millora d’aquests Protocols

El coordinador territorial de Joventut de les Terres de l’Ebre, Joan Barberà, juntament amb les presidentes dels consells comarcals de la Ribera d’Ebre, Gemma Carim, i de la Terra Alta, Neus Sanromà, han presentat avui els Protocols ver les violències sexuals en espais públics d’oci i les primeres adhesions dels municipis d’ambdues comarques per a la seva implementació.

Els Protocols s’han treballat des de les parts tècniques de Joventut, amb l’assessorament de l’entitat Noctámbul@s, durant l’any 2020 i es van aprovar per ambdós consells comarcals el passat mes de gener. Actualment s’inicia la fase d’adhesió dels municipis de la Ribera d’Ebre i de la Terra Alta “amb l’objectiu que la feina feta la puguem implementar el més prompte possible i crear ja les respectives Comissions de Seguiment que seran les encarregades de vetllar periòdicament pel compliment i la millora d’aquests Protocols” – ha explicat el coordinador territorial de Joventut que, també ha avançat que “ara ja estem dissenyant també aquests Protocols amb les comarques del Baix Ebre i el Montsià de manera que puguem tenir-los a punt aquest 2021 i donaríem servei així a totes les Terres de l’Ebre”.

El procés de disseny dels Protocols implica a personal tècnic de múltiples àrees dels municipis i dels consells comarcals, així com a entitats i persones joves, i permet sensibilitzar i implicar tots els agents en la prevenció de les violències masclistes des de la corresponsabilitat i la perspectiva comunitària. En aquest sentit, Gemma Carim, presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre ha explicat que “és aquesta col·laboració publico-privada el que farà possible que tots els municipis puguin adherir-se a aquest protocol i, entre tots, aconseguir que tinguem unes festes molt més segures i lliures de violències”.

En la mateixa línia, les Comissions de Seguiment estaran formades pel consell comarcal i els municipis adherits i s’encarregaran d’impulsar diverses accions complementàries, com campanyes de comunicació o la formació de les persones i dels agents implicats en el Circuit d’Actuació. Aquestes comissions també vetllaran pel bon funcionament d’aquests protocols, avaluant-los i activant mecanismes que incrementin l’apoderament de les dones els espais públics d’oci.

Així, es preveu poder intervenir de manera coordinada, a nivell local i comarcal, davant situacions de violències sexuals que es puguin produir en espais públics d’oci, en festes locals o altres esdeveniments. L’objectiu principal és prevenir, detectar i atendre la recuperació de dones que es trobin en situació de violències masclistes, alhora que promourà la incorporació de la perspectiva de gènere de manera transversal al conjunt de les polítiques locals i comarcals. I es que tal i com ha detallat la presidenta del Consell Comarcal de la Terra Alta, Neus Sanromà, “segons dades sorgides de la diagnosi de treball d’aquests protocols, un 39% de les dones enquestades han patit tocaments en espais d’oci nocturn a la Ribera d’Ebre i un 46% a la Terra Alta, mentre que un 68% senten inseguretat tornant a casa després d’haver sortit de festa”.

El Protocol ver les violències sexuals en espais públics d’oci és un projecte liderat per la Direcció General de Joventut, amb els fons provinents del Pacte d’Estat contra la Violència de gènere, que el 2020 va permetre desenvolupar aquestes protocol a 8 vuit consells comarcals, set ajuntaments i una mancomunitat a tota Catalunya.

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: