Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

EBRE LUMEN, el primer festival de videomapping i natura de Catalunya

15 abril 2021 · Noticies

La Ribera d’Ebre vol esdevenir uns dels referents a Catalunya en l’art de videomapping. Per això, del 16 al 29 de maig, dotze pobles de la comarca acolliran la primera edició de l’Ebre Lumen, un festival audiovisual de primavera especialitzat en la tècnica del mapping, que consisteix a projectar imatges amb música sobre superfícies reals, generalment inanimades, per aconseguir efectes de moviment o 3D. El seu ús com a reclam turístic —especialment en patrimoni material com són edificis arquitectònics— ja ha estat força utilitzat tant a Catalunya com a l’Estat espanyol. La singularitat d’Ebre Lumen, però, recau en el fet que les projeccions es faran sobre el patrimoni natural, material i immaterial fluvial lligat al riu Ebre.

“El projecte està sufragat amb fons europeus del programa FEDER i amb un ajut dels Plans de Foment Territorial de Turisme, per al cofinançament de les actuacions previstes en el manteniment, la millora general i la promoció del camí que voreja el riu Ebre, el GR 99. Aquest és un projecte 100% comarca que ha comptat amb la participació de la major part de municipis”, ha explicat Gemma Carim, presidenta del Consell.

Un reclam cultural i turístic // En aquesta primera edició es projectaran dos videomappings per setmana —un en divendres i l’altre en dissabte— en espais naturals singulars de les poblacions d’Ascó, Flix, Garcia, Ginestar, la Serra d’Almos, Móra d’Ebre, Móra la Nova, Miravet, Riba-roja d’Ebre, Tivissa, la Torre de l’Espanyol i Vinebre. “S’hi podran veure obres de creatius visuals professionals de Catalunya, l’Estat Espanyol i també de països com Brasil, Colòmbia o Itàlia”, ha comentat Albert Pujol, comissari del festival. Així, Ebre Lumen pretén explorar les possibilitats que ofereixen les obres d’animació híbrides i construir noves narratives mitjançant la innovació i les arts audiovisuals. També es busca, la creació d’un nou atractiu turístic i cultural en format festival itinerant per diverses poblacions, sempre en llocs singulars lligats a la natura i amb el patrimoni fluvial com a protagonista.

El futur: la formació en videoart // A més dels espectacles de videomapping de gran format en zones naturals i fluvials, Ebre Lumen també aposta per la formació dels nous creatius. Per això s’han organitzat tallers professionals per streaming destinats al públic general però sobretot als estudiants d’escoles d’art. També s’han programat entrevistes especialitzades i projeccions a petita escala per a persones que vulguin introduir-se al sector. L’objectiu és que a partir de l’edició 2022 els alumnes siguin la base artística del certamen. Així es vol crear una pedrera de videocreatius o visualist, que disposin d’una plataforma on presentar les seues creacions.

La imatge corporativa del festival és obra del dissenyador Josep Sendra, de Ginestar. Totes les projeccions es començaran a les 20.30 h i finalitzaran a les 22 h. Per poder assistir-hi inscriure’s al web del festival: http://ebrelumen.riberaebre.org. (Places limitades pel protocol anticovid)

Calendari de projeccions: Seu del Consell Comarcal – Móra d’Ebre (16 d’abril), Miravet (17 d’abril), Vinebre (23 d’abril), La Serra d’Almos (24 d’abril), Flix (30 d’abril), Riba-roja d’Ebre (1 de maig), Móra d’Ebre (7 de maig), Móra la Nova (8 de maig), La Torre de l’Espanyol (14 de maig), Tivissa (15 de maig), Ascó (21 de maig), Ginestar (22 de maig) i Garcia (29 de maig).

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: