Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

L’ACRE consolida els serveis digitals a la ciutadania i a les administracions, l’any de la pandèmia

9 març 2021 · Noticies

L’Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre (ACRE) encara el 2021 amb la intenció de consolidar les grans línies estratègiques en què ha centrat la seva actuació els darrers anys: el suport a l’Administració Pública comarcal, a l’ingrés i tractament dels fons amb major interès social i patrimonial —amb especial atenció els darrers anys al patrimoni fotogràfic— i a la difusió entre la ciutadania de la documentació i els serveis que presta. El passat 2020, la pandèmia va obligar a cancel·lar l’atenció presencial al públic entre el 15 de març i l’1 de juny. Però a la vegada, les restriccions van permetre consolidar els serveis digitals que ja prestava l’ACRE i adaptar els serveis a la nova situació i a les noves demandes.

Malgrat el context, l’Arxiu va seguir desenvolupant actuacions per tal de promoure la interacció amb la ciutadania i per augmentar el nombre d’usuaris del centre. Així, l’any passat el centre va tenir 24.903 usuaris, xifra que inclou els que consulten documentació del portal ‘Arxius en línia’, els que ho fan presencialment al centre, o bé els que adrecen peticions d’informació a través d’altres canals. En total es van consultar 37.290 documents. Pel que fa a les dades estadístiques, durant el 2020, l’Arxiu va incorporar 4.475 noves descripcions al Gestor Integral d’Arxius Comarcals (GIAC) i va descriure dos nous conjunts documentals: el fons patrimonial de la família Nogués-Montagut, de Móra d’Ebre, i el fons fotogràfic de Joan Cuxart i Vives, vinculat a Tivissa. D’altra banda, també es van digitalitzar 5.882 nous documents, el gruix més important dels quals corresponen al fons fotogràfic d’Enric Borràs, en el qual es treballa actualment.

Processó de Corpus, a Tivissa. Data: 1951. Fons Joan Cuxart i Vives (ACRE40-98-N-16)

Més de cinquanta activitats
Tot i les limitacions derivades de la pandèmia, l’ACRE va organitzar una cinquantena d’activitats de difusió. Entre les més destacades, cal subratllar la sessió ‘#Arxivemelfoc’, en què es van presentar els resultats del projecte de captura dels tuits de l’incendi de la Ribera d’Ebre del 2019, l’exposició virtual ‘La Festa de Corpus de Tivissa. Catifes de Flors i processons’ o el taller presencial de visualització de fotografies històriques en 3D. També es va treballar en l’assessorament a diversos ajuntaments de la comarca per tal de millorar la seva gestió documental, especialment en relació a l’Administració Electrònica.

L’Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre en xifres
L’ACRE és un centre de titularitat del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, gestionat pel Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre i l’Ajuntament de Móra d’Ebre. Es va inaugurar l’any 2007 i en l’actualitat gestiona 103 fons documentals, entre els quals destaquen els de 13 dels 14 ajuntaments de la Ribera d’Ebre, però també conjunts documentals privats molt rellevants, com per exemple els fons personals d’Artur Bladé i Desumvila i Lluís Brull i Cedó, o el fons patrimonial de la família Domènech-Martí, de Vinebre. En els darrers anys des de l’ACRE s’ha prioritzat l’ingrés de fons fotogràfics i, ara com ara, ja en gestiona 8, entre els quals destaquen el del fotoperiodista Carmel Biarnés o el fons de la família Piñol, de Rasquera. Actualment, l’Arxiu permet accedir, a través del portal ‘Arxius en línia’, a gairebé 30.000 fotografies i a més de 50.000 pàgines de documents.

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: