Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

Agricultura invertirà prop de 350.000€ en 5 anys per al cultiu del kiwi a la Ribera d’Ebre

11 febrer 2021 · Noticies

Aquesta primavera començarà la prova pilot per introduir el cultiu de Kiwi a la Ribera d’Ebre, per buscar alternatives complementàries al sector de la fruita dolça, forçat a arrencar conreus de préssec i nectarina i reconvertir molts camps pels efectes del virus de la sharka, que des de 2008 ja ha afectat més de 400 hectàrees d’arbres fruiters de la comarca. El novembre passat, productors i representants d’empreses agrícoles ja es van reunir amb la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, a la seu del Consell Comarcal amb la voluntat d’explorar el suport i acompanyament al projecte per part del Departament.

Fruit del compromís adquirit per la Consellera en aquella trobada, aquesta tarda representants del Departament d’Agricultura i de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) han reunit el sector per anunciar una inversió de 209.000 € el primer any i 140.000 € més en els pròxims cinc anys per a la prova pilot del kiwi que ocuparà quatre finques, ubicades en diverses zones i que tinguin diferents sòls i alçades per testejar l’adaptació de la nova fruita a les característiques de la comarca. Es calcula que la posada en marxa de la prova pilot requerirà una inversió d’uns 40.000 € per hectàrea de cultiu de kiwi verd, roig i groc. En el moment òptim de producció, a partir de cinc anys de la plantació aproximadament, s’hi podrien collir fins a 30.000 kg de fruita per hectàrea.

Un cultiu que podria adaptar-se al territori
Fa més de deu anys que el Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre coopera i dona suport al sector frutícola de la comarca a través del projecte Ribera d’Ebre VIVA, finançat pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya. Des del 2019, a partir d’un estudi d’anàlisi de mercat, s’està treballant al costat del sector per cercar alternatives productives per diversificar els cultius de la fruita dolça. Amb l’experiència de productors italians i viveristes de Lleida en el cultiu del kiwi i amb l’estudi de viabilitat de cultius alternatius encarregats pel Consell Comarcal, tot apunta que aquesta fruita originària de la Xina es podria cultivar sense gaires problemes als sòls i amb la climatologia de la Ribera d’Ebre. A més, es tracta d’un cultiu que permetria aprofitar bona part de les instal·lacions i la maquinària de les empreses comercialitzadores de fruita dolça, tot i que s’hauria d’invertir en els camps, sobretot per a la instal·lació de filats, cobertes i protectors de vent.

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: