Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

El CERE dedica la revista ‘Miscel·lània’ a la Serra d’Almos, Darmós i Llaberia

1 febrer 2021 · Noticies

Durant 2020, el Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre (CERE) ha treballat en la confecció del número 30 de la seva publicació insígnia, la Miscel·lània del CERE, que s’edita des de l’any 1983 i té com a objectiu la difusió de treballs inèdits, referents als diversos camps i disciplines que es treballen des de l’entitat. El nou número està format per vint articles d’investigació, vinculats, entre altres, a les seccions ‘Història’, ‘Llengua i Literatura’, ‘Patxetins’ o ‘Recerca Jove’, orientada aquesta darrera a la publicació dels estudis finalistes del Concurs de Treballs de Batxillerat sobre la Ribera d’Ebre, que impulsa el CERE.

Cal posar en relleu que la publicació, tot i tenir un bon nombre d’estudis relacionats amb l’anàlisi del passat, pretén treure a la llum treballs que abordin els reptes actuals de la Ribera d’Ebre, com per exemple l’article del geògraf Òscar Saladié, titulat El pas de la depressió Glòria per la Ribera d’Ebre, en el qual repassa els estralls provocats per la depressió a la comarca i, alhora, posa èmfasi en la necessitat de disposar de plans municipals d’emergència en un context de canvi climàtic. O el treball de Josep Maria Piñol La Ribera d’Ebre: balanç de situació, competitivitat i proposta de reorientació, que reflexiona sobre la situació i el posicionament competitiu de la Ribera d’Ebre més enllà de visions clàssiques, per tal d’afavorir, a través de certa orientació crítica, un debat de futur sobre la comarca.

A més, la publicació inclou dos dossiers temàtics. El primer incorpora cinc articles dedicats a les poblacions de la Serra d’Almos, Darmós i Llaberia i, el segon —titulat Cristians, musulmans i moriscos. Població i societat a l’Ebre en època medieval i moderna— treu a la llum les conferències del cicle que, amb el mateix nom, van impulsar l’Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre i el CERE l’any 2019, mitjançant el qual es va voler homenatjar a Pascual Ortega, un dels historiadors que va aportar més llum sobre el passat de l’actual comarca de la Ribera d’Ebre i que va estudiar amb intensitat i molt bons resultats els ordes militars, els musulmans, els moriscos i les conseqüències de la seva expulsió.

A més, la publicació inclou dos dossiers temàtics. El primer incorpora cinc articles dedicats a la poblacions de la Serra d’Almos, Darmós i Llaberia i, el segon —titulat Cristians, musulmans i moriscos. Població i societat a l’Ebre en època medieval i moderna— treu a la llum les conferències del cicle que, amb el mateix nom, van impulsar l’Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre i el CERE l’any 2019, mitjançant el qual es va voler homenatjar a Pascual Ortega, un dels historiadors que va aportar mes llum sobre el passat de l’actual comarca de la Ribera d’Ebre i que va estudiar amb intensitat i molt bons resultats els ordes militars, els musulmans, els moriscos i les conseqüències de la seva expulsió.

La revista Miscel·lània està immersa en un procés de transformació amb l’objectiu de potenciar el nombre d’estudis i la seva qualitat editorial. Així es posarà èmfasi en el Comitè Assessor de la publicació, format per investigadors de referència que avalen i assessoren els membres del Comitè Editorial. A més, s’incorporaran els resums dels articles en castellà i anglès, acció que pretén contribuir a donar major difusió a la publicació fora del nostre àmbit territorial. Aquesta línia d’actuació també es veu reforçada per la presència de la Miscel·lània en repositoris oberts de recerca, com per exemple Dialnet o RACÓ. Precisament, a través d’aquest darrer portal  https://www.raco.cat/index.php/MiscellaniaCERE/issue/archive es pot consultar tota la Miscel·lània en línia, a excepció del número 30, reservat als socis de l’entitat. Per la situació actual de pandèmia, encara no s’ha pogut posar data a la presentació oficial d’aquest nou volum de la revista. Tan aviat com el context ho permeti, el CERE anunciarà lloc i data de l’acte.

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: