Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

Els consells comarcals de l’Ebre rebran 800.000€ per a pla de reactivació socioeconòmica

30 novembre 2020 · Noticies

Els consells comarcals de les Terres de l’Ebre impulsen un pla de reactivació socioeconòmica que suposa en conjunt una inversió de 800.000 euros, un seguit d’actuacions que tenen l’objectiu d’impulsar l’activitat empresarial i mantenir l’ocupació a les comarques ebrenques, així com minimitzar els efectes desfavorables causats per la crisi sanitària de la Covid-19. Aquesta inversió és finançada pel departament de Treball i l’Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l’Ebre (IDECE) i avui s’han presentat les principals línies d’actuació en el marc del Consell Econòmic i Social de les Terres de l’Ebre.

El pla de reactivació socioeconòmica centra el focus en aquells sectors amb més potencial de reactivació econòmica i creació d’ocupació. En aquest sentit, la dinamització econòmica i l’impuls de l’activitat empresarial; la promoció turística i la promoció del producte agroalimentari de proximitat són les principals línies de treball. Així ho han explicat en una roda de premsa conjunta el director de l’IDECE, Albert Salvadó;  el president del Consell Comarcal del Baix Ebre, Xavier Faura; el president del Consell del Montsià, Joan Roig; la presidenta del Consell de la Terra Alta, Neus Sanromà i la presidenta del Consell de la Ribera d’Ebre, Gemma Carim. Des dels consells comarcals de les Terres de l’Ebre s’ha treballat de forma coordinada per planificar una estratègia conjunta i complementària. “Els quatre presidents i presidentes dels consells comarcals ebrencs han fet un esforç per consensuar grans eixos d’actuació que engloben les quatre comarques de l’Ebre”, ha manifestat el director de l’IDECE.

Per Nadal, productes de proximitat

A la Ribera d’Ebre, la presidenta del Consell Comarcal ha manifestat que amb  la injecció econòmica que han rebut per part de l’IDECE i el departament de Treball es podran impulsar actuacions ja planificades, però que no es portaven a terme per falta de recursos. En aquest sentit, es promocionarà la marca ‘Degusta Ribera d’Ebre’ amb l’objectiu de potenciar els productes agroalimentaris de la comarca; es dinamitzarà el sector del comerç i el turisme. El propers dies també es donarà el tret de sortida a la campanya ‘Compra amb el cor, compra a la Ribera d’Ebre’, una campanya de suport al comerç de proximitat que vol conscienciar la ciutadania a l’hora de planificar les compres de Nadal i Reis i així estimular l’economia circular en l’àmbit local.

Tot plegat es complementarà amb una de les actuacions que avui mateix es posa en marxa i que impulsen conjuntament els quatre consells comarcals. Es tracta d’una campanya de difusió dels productes agroalimentaris de les Terres de l’Ebre amb la marca Reserva de la Biosfera. Concretament, es tracta d’un espot promocional que durant tot el mes de desembre es difondrà en l’àmbit nacional on es mostra la riquesa dels productes de les Terres de l’Ebre (arròs, cítrics, oli, fruita dolça, vi…). “El nostre objectiu és projectar la Reserva de la Biosfera de les Terres de l’Ebre tant pel que fa als productes agroalimentaris que s’hi produeixen, com pel turisme, un model de turisme que aposta per la sostenibilitat”, ha assenyalat Faura. “Volem donar una major visibilitat als productes de proximitat, al concepte de quilòmetre zero, a aquells productes que es caracteritzen per la seua frescor, qualitat i perquè són de temporada”, ha dit el president del Consell Comarcal del Montsià. També al Montsià, s’editaran 40.000 mapes amb els actius turístics de la comarca en diferents idiomes; es crearà una plataforma de les zones d’activitat econòmica i s’adequaran els espais del viver d’empreses de la Galera.

Un projecte 5G per a totes les Terres de l’Ebre

A la Ribera d’Ebre, el pla de reactivació socioeconòmica posarà èmfasi en el desenvolupament de la tecnologia 5G. I és que l’Àrea 5G Terres de l’Ebre —una proposta impulsada per la Generalitat de Catalunya, amb el lideratge local del Consell Comarcal de la Ribera— és un espai territorial que pretén agregar diferents iniciatives dirigides a promoure aquesta tecnologia a tot el territori: activitats de formació, tallers, proves de concepte i laboratoris. “Destinarem una part dels ajuts de la de reactivació al projecte 5G Terres de l’Ebre , un projecte que aportarà innovació a tot el territori, no només a la Ribera, sinó a totes les Terres de l’Ebre”, ha dit Carim.

Per la seua banda, la presidenta del Consell Comarcal de la Terra Alta ha destacat la “transversalitat” de les diferents actuacions que s’impulsaran. “Volem arribar al màxim de sectors possible amb accions que suposen una millora a la situació actual”, ha apuntat Sanromà. En aquest sentit, es col·laborarà amb la DO del vi de la Terra Alta i la DOP de l’oli Terra Alta i es farà difusió d’un espot promocional. També es millorarà la Via Verda de la Val de Zafán, on s’instal·laran un parell de comptadors. En el cas del Baix Ebre, també es posarà en marxa una campanya de promoció del comerç  amb el lema ‘Jo compro al Baix Ebre’; s’adequaran espais de coworking al viver d’empreses Baix Ebre Innova; es crearà una pàgina web amb informació dels actius turístics i s’instal·laran carregadors d’energia elèctrica per a vehicles a l’estació de Xerta de la Via Verda de la Val de Zafán.

Finalment, les actuacions finançades per l’IDECE es complementen amb un ajut del departament de Treball, de 103.200 euros per cada consell comarcal, que es destina a la contractació de dos tècnics gestors de projectes i plans estratègics a cada ens comarcal, així com la contractació d’una consultoria externa per a la realització d’un pla de reactivació socioeconòmica. Un treball que implicarà la realització d’enquestes al sector empresarial, l’anàlisi de dades socioeconòmiques i l’elaboració d’un pla d’actuació.

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: