Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

La Ribera d’Ebre defineix els protocols d’actuació davant els casos de violència sexual en espais públics d’oci

25 novembre 2020 · Noticies

Aquest migdia, el Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre s’ha adherit al manifest unitari l’Institut Català de les Dones en ocasió del ‘25N Dia internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones’. Gemma Carim, presidenta de l’ens comarcal, ha llegit el text en un acte virtual i ha destacat que “cal enfortir l’estratègia i el compromís comú per eradicar totes les formes de violència masclista: les que es produeixen en l’àmbit de la parella i exparella o en l’àmbit familiar, i que durant molts anys s’han considerat un problema privat, però també aquelles que es produeixen en l’àmbit laboral o social i comunitari, i que han estat tradicionalment menys visibilitzades”.

De fet, l’acte ha servit per presentar l’estudi sobre els casos de violència sexual en espais públics d’oci de la Ribera d’Ebre, a càrrec del coordinador Territorial de Joventut a les Terres de l’Ebre, Joan Barberà, i Amaya Díez, membre de l’Observatori Noctàmbul@s i tècnica responsable del projecte a la comarca. El treball de diagnosi es va iniciar el febrer passat i ha implicat sessions de treball amb associacions juvenils i de dones, entitats feministes, a més de perfils tècnics i polítics de cada municipi, personal sanitari, professors d’educació primària i secundària i agents de seguretat (pública i privada). També s’han enquestat més de 150 persones.

El treball ha permès definir els moments de l’oci nocturn en els quals predomina la percepció d’inseguretat, especialment durant els desplaçaments fins als punts de celebració de la festa. També s’han analitzat les actituds i els casos de violència sexual: des de bromes de continguts masclista fins a tocaments no desitjats. En aquest sentit, 39% de les dones de la comarca enquestades asseguren haver patit algun cop tocaments en l’espai d’oci nocturn. El pla d’actuació per a la prevenció i denúncia de les violències sexuals contempla, entre d’altres, reforçar les campanyes comunicatives, la creació d’una comissió de seguiment amb els referents del Consell Comarcal i dels municipis o la implicació de les entitats del sector com agents detectors de problemes en els esdeveniments públics i les festes populars. A més, es fomentaran els punts lila i es potenciarà la difusió dels serveis d’atenció a les víctimes.

El coordinador Territorial de Joventut a les Terres de l’Ebre, Joan Barberà, ha recordat que “aquest protocol no ha sortit del no-res, ja que és un document que interactua amb el Protocol contra les violències masclistes de l’Institut Català de les Dones i el protocol del D’apartament d’Interior”. Per la seva banda, Gemma Carim, com a presidenta del Consell Comarcal ha defensat que aquest estudi serà una bona eina i ha animat a tots “els municipis de la comarca a implicar-s’hi perquè es pugui aplicar de la manera més eficaç possible”.

Podeu veure el vídeo de la presentació a l’Instagram TV de @joventutriberadebre

Podeu consultar les dades més destacades de la diagnosi en aquest document

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: