Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

Arxivemelfoc recull l’impacte de l’incendi de la Ribera d’Ebre a les xarxes socials

16 novembre 2020 · Noticies

El procés, impulsat per l’Arxiu Comarcal, ha permès capturar 57.448 tuits i 2.788 fotografies sobre el foc

El 26 de juny de 2019, el nord de les Terres de l’Ebre i les comarques veïnes del Segrià i les Garrigues van viure un incendi devastador que va cremar 6.000 hectàrees, 4.000 de les quals al municipi de Flix, el més afectat. Tot i que el foc va cremar un àmbit territorial allunyat de Barcelona —poc acostumat al focus informatiu–, l’incendi va generar un fort impacte mediàtic i ciutadà i va posar sobre la taula alguns dels grans reptes de la societat com ara el canvi climàtic, les desigualtats territorials o el model de desenvolupament econòmic, especialment en relació amb les comarques rurals. Aquests debats encara han pres més sentit durant l’any 2020, en un context de pandèmia mundial que ha fet trontollar les bases del model de desenvolupament.

Alhora, l’incendi va generar milers de posts i comentaris a les xarxes socials, especialment a Twitter. Aquesta circumstància va portar l’Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre (ACRE) a mirar de capturar aquest moment històric i, amb aquest objectiu va contactar amb Aniol Maria Vallès, membre del Grup de Treball sobre Transparència i Dades Obertes de l’Associació d’Arxivers i Gestors de Documents de Catalunya (AAC-GD), qui acumula un gran bagatge en projectes d’arxivament i explotació d’informació extreta de Twitter, com per exemple #Catalanreferendum o #Cuéntalo.

I en aquest context dijous passat es va celebrar una presentació en línia sota el títol ‘Arxivem el foc’ (https://tuit.cat/lq2Kr), durant la qual es van presentar els resultats del projecte que ha emmagatzemat les piulades generades entre el 25 de juny i el 9 de juliol de 2019, a partir de la captura de les cinc etiquetes que van centrar el debat sobre l’incendi a Twitter. Aquesta tasca ha donat com a resultat la captura de 57.448 tuits, que tenen vinculades 2.788 imatges digitals, però també ha permès la creació d’un registre en format de dades obertes, que ajudarà als investigadors analitzar –i representar– l’incendi des de múltiples enfocaments, tal com va mostrar Aniol Maria al llarg de la seva intervenció.

L’acte va concloure amb la intervenció de Gemma Carim, presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre i alcaldessa de Vinebre, un dels municipis riberencs que va viure l’incendi en primer fila. Carim va felicitar Gerard Mercadé Pié, director de l’ACRE, i a l’Aniol Maria Vallès per la iniciativa, fent èmfasi en la “proactivitat que s’ha demostrat per documentar un fet tan transcendental com l’incendi de la Ribera d’Ebre”. Un esdeveniment que ha marcat profundament el territori i que, segons paraules de Gemma Carim “un any i pocs mesos després que es produís ja es pot documentar gràcies a aquesta iniciativa per arxivar el present”.

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: