Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

El Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre anuncia els finalistes Sirga d’Or 2020

27 octubre 2020 · Noticies

Els premis volen reconèixer persones i entitats de relleu que hagin destacat pels seus serveis a la Ribera d’Ebre o pels seus mèrits culturals, artístics o científics.

Una comissió designada per la Junta Directiva del CERE ha tancat la primera fase del procés de selecció dels guardonats amb la Sirga d’Or 2020. S’han triat tres candidatures per cadascuna de les categories en què s’atorga el premi: una a títol individual i una per entitats. A partir d’ara, seran els socis del CERE qui amb el seu vot decidiran durant les pròximes setmanes els guanyadors d’aquesta edició. La Sirga d’Or és atorgada cada dos anys per part del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, que encomana al CERE la designació dels premiats des del 1992, any d’inici d’aquest guardó. Els guardons tenen l’objectiu de reconèixer persones i entitats de relleu que hagin destacat pels seus serveis a la Ribera d’Ebre o pels seus mèrits culturals, artístics o científics.

Els tres finalistes de l’edició d’enguany a títol individual són:

  • Fernando Caminals director de l’Escola Municipal de Música i Dansa de Móra d’Ebre des de 1987. Gràcies al seu mestratge, del centre n’han sortit deixebles que han esdevingut professors de música en conservatoris professionals —tant nacionals com europeus— i que han donat prestigi a la comarca.
  • Marc Castellnou i Rut Domènech (candidatura conjunta) de Tivissa són dos grans experts en la gestió sostenible d’incendis forestals i en l’estudi dels seus efectes en una àmplia gamma d’ecosistemes com el Mediterrani. Són membres de la Fundació Pau Costa, que investiga sobre d’Ecologia del foc i incendis forestals.
  • Josep Maria Pros, de Vinebre. Activista cultural. Gràcies a la seua iniciativa, s’han recuperat elements del patrimoni tan significatius com el jaciment arqueològic iber de Sant Miquel o Ca Don Joan. Ha publicat diversos estudis sobre etnologia local i fou un dels socis fundadors del Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre.

Els tres finalistes en la categoria d’entitats són:

  • L’Institut Ramon Muntaner (IRMU). Amb seu al Mas de la Coixa a Móra la Nova, treballa per a la difusió i el suport als projectes d’investigació i de promoció cultural dels centres i instituts d’estudis de parla catalana, entitats dedicades principalment a l’estudi de la història, el patrimoni cultural, la natural, les ciències socials i humanístiques en l’àmbit local.
  • Litterarum Móra d’Ebre, l’única fira professional que promou obres escèniques de qualsevol disciplina de les arts de l’espectacle basades en textos literaris escrits en llengua catalana.És una simbiosi creativa entre literatura i arts escèniques impulsada per l’Ajuntament de Móra d’Ebre i la Institució de les Lletres Catalanes.
  • Lo Fardell Patxetí, una associació comarcal que té com a objectiu recuperar i promoure el ball de la jota a tots els pobles de la Ribera d’Ebre. Aquesta recuperació s’ha dut a terme amb la reinterpretació dels balls a partir de testimonis o de llibres escrits. D’aquesta manera la jota s’ha pogut ensenyar en multitud de tallers a places i col·legis de la comarca.

El Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre anunciarà oportunament la data i el format de l’acte de lliurament en funció de les circumstàncies actuals.

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: