Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

’Periodista de trinxera, Josep Bru i Jardí’ nou llibre del periodista Jordi Duran

22 octubre 2020 · Noticies

  • Bru i Jardí és membre d’una nissaga política única a  Tivissa i la Ribera d’Ebre durant la primera meitat del segle passat.
  • El llibre és el número 18 de la Col·lecció Daliner del Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre (CERE)

Periodista de trinxera, Josep Bru i Jardí (Tivissa, 1893-Barcelona, 1983) és el títol del nou llibre del periodista riberenc Jordi Duran. El relat s’emmarca en uns anys intensos de la història contemporània de Catalunya, viscuts en primera persona pel periodista i polític tradicionalista tivissà Josep Bru i Jardí. La Setmana Tràgica, les accions violentes del carlisme radical, la fundació dels sindicats lliures, el terror de Martínez Anido a Barcelona, les intrigues per derrocar la República, la Guerra Civil a Burgos, la neutralització del Carlisme per Falange, les depuracions del franquisme… són alguns dels episodis en què Bru i Jardí va intervindre directament. La seua ploma, al servei de la causa legitimista, de l’autoritarisme i dels valors més conservadors, va ser l’arma amb la qual va disparar contra els enemics de l’ordre i la tradició, bé fossin els jóvenes bárbaros de Lerroux, els marcel·linistes tortosins o els revolucionaris de la CNT. Juntament amb el seu germà Lluís (Tivissa, 1904-Santiago de Xile, 1945), diputat d’ERC al Parlament de Catalunya durant la II República, els Bru i Jardí constitueixen una nissaga política única a la Ribera d’Ebre.

El llibre és la continuació de la línia de recerca endegada pel periodista Jordi Duran, el qual suma una nova peça a les obres Daniel Serres i Loran, política i societat a Móra d’Ebre i Móra la Nova, (guanyadora del XVIII Premi d’Assaig Artur Bladé i Desumvila impulsat pel CERE) i El Canonge Montagut. La contribució d’un clergue de Móra d’Ebre a la construcció del feixisme, treball guardonat amb el XXVI Premi d’Història Enric Bayerri Bertomeu. Tot plegat amb l’objectiu de recuperar la memòria històrica de personatges rellevants del territori situats en l’espectre ideològic de la dreta i l’extrema dreta.

Presentació a Tivissa

El llibre es presentarà en primícia el diumenge 25 d’octubre, a les 12h, a la Plaça del Portal de Tivissa, en un acte que comptarà amb la presència de Montserrat Perelló Margalef, alcaldessa de l’Ajuntament de Tivissa; Gemma Carim Gironés, presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre; Josep-Sebastià Cid Català, president del CERE; Josep Baubí, president del Col·legi de Periodistes de Catalunya a les Terres de l’Ebre; Daniel Arasa Favà, Doctor en Humanitats i Ciències Socials, periodista, assagista i autor de llibres de recerca històrica, i de Jordi Duran, autor del llibre. Cal posar en relleu que la recerca històrica prèvia a la publicació de la biografia sobre Bru i Jardí va comptar amb una subvenció a la XV convocatòria d’ajuts per a projectes d’investigació o de difusió cultural de l’Institut Ramon Muntaner, amb seu a Móra la Nova, i amb una beca del (CERE). A més, l’obra ha rebut el suport de la Demarcació de l’Ebre del Col·legi de Periodistes de Catalunya.

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: