Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

La URV presenta el Butlletí d’Anàlisi econòmica al Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre

6 octubre 2020 · Noticies

Durant el segon trimestre del 2o20 l’atur ha crescut un 27,9% a l’Ebre. Un increment que s’ha notat en cadascuna de les quatre comarques ebrenques, però especialment al Baix Ebre (30,1%) i al Montsià (29,5%), seguit per la Terra Alta (24,3%) i la Ribera d’Ebre (14,4%). Aquesta última comarca ha estat la més ben posicionada de les Terres de l’Ebre en aquest període de l’any.

Aquest matí, la Càtedra d’Economia Local i Regional de la URV ha presentat el Butlletí d’Anàlisi de la Conjuntura Local de les Terres de l’Ebre, del segon trimestre del 2020 des del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre.  A grans trets,e l director de la Càtedra, Juan Antonio Duro ha explicat que la principal dada que es desprèn d’aquest informe és que per segon trimestre consecutiu i a causa dels efectes de la crisi sanitària provocada per la pandèmia del coronavirus, l’economia de les Terres de l’Ebre ha sofert una nova davallada important. Així l’ocupació al territori va baixar durant el segon trimestre de l’any un 4,6% el que representa 1,2 punts més que el primer trimestre d’aquest 2020 en què ja es van poder notar els efectes de la pandèmia. Concretament, el nombre total d’afiliats a la Seguretat Social al segon trimestre del 2020 a les Terres de l’Ebre ha assolit la xifra de 52.183, és a dir, 2.493 afiliats menys que el segon trimestre de l’any anterior. La davallada ha estat important al conjunt del país.

En el cas de les Terres de l’Ebre, els sectors més afectats han estat el dels serveis (-6,1%), el de la indústria (-1,6%) i el de la construcció (-1,5%). Mentre que el de l’agricultura ha estat el que ha registrat una evolució interanual negativa menys marcada (-0,3%).Per comarques, la davallada més important l’ha experimentada el Baix Ebre (-6,4%), seguida de la Terra Alta (-3,5%), el Montsià (-3%) i la Ribera d’Ebre (-1,8%). Tots els municipis han registrat davallades importants, excepte Flix, on l’ocupació ha crescut 8,4 punts. L’altra cara de la moneda és l’Ampolla, on l’afiliació ha estat un 16,5% menys. De fet, els municipis més afectats per la situació de crisi sanitària han estat aquells que basen bona part de la seua economia en l’hoteleria i el comerç. Per tant, la principal responsabilitat de la caiguda global cal atribuir-la a l’hoteleria (-18,2%), i s’explica principalment per l’evolució de municipis com l’Ametlla de Mar, l’Ampolla o Sant Carles de la Ràpita; els serveis (-6,6%) i el comerç (-5,4%), amb Tortosa com a principal impulsora de la caiguda, són els altres sectors afectats.

Tot plegat explica que l’atur hagi crescut durant el segon trimestre de l’any en un espectacular 27,9%. Així, de mitjana mensual trimestral, el nombre d’aturats s’ha situat en 11.099, és a dir, 2.421 més que en el segon trimestre del 2019. Un increment que s’ha notat en cadascuna de les quatre comarques ebrenques, però especialment al Baix Ebre (30,1%) i al Montsià (29,5%), seguit per la Terra Alta (24,3%) i la Ribera d’Ebre (14,4%). Aquesta última comarca ha estat la més ben posicionada de les Terres de l’Ebre en aquest període de l’any. “El segon trimestre coincideix amb la recollida de la fruita dolça i la recàrrega de combustible de la central nuclear d’Ascó, això explica que l’impacte de la COVID-19 hagi sigut menor en l’atur agrari i industrial de la comarca. Per contra, com a la resta del territori el sector més afectat ha estat també el dels serveis”, ha argumentat la presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, Gemma Carim.

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: