Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

La Diputació i els consells comarcals signen el conveni per a la prestació de serveis als municipis

30 juliol 2020 · Noticies

La Diputació de Tarragona destinarà 1.573.508,40 € al Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre per a la prestació de serveis municipals durant el quadrienni 2020-2023. D’aquesta quantitat, 49.172,40 € anuals corresponen a inversions supramunicipals i 344.204,70 € a assistències i serveis. Així ho estableix el Conveni per a la coordinació, cooperació i col·laboració signat aquest dijous al migdia per la presidenta de la Diputació i els presidents i presidentes dels diferents consells comarcals. El present conveni renova, actualitza i millora els acords quadriennals anteriors, signats el 2013 i el 2016.

L’objectiu general del conveni és continuar la cooperació i col·laboració amb els consells comarcals establerta pels convenis anteriors, per tal que els recursos econòmics de la Diputació de Tarragona ajudin al finançament de les necessitats actuals dels ens locals. Al mateix temps, pretén optimitzar els recursos per evitar duplicitats en les assistències i serveis als municipis i entitats municipals descentralitzades (EMD). Així mateix, s’afavoreix la planificació quadriennal de les inversions i de la prestació de les assistències i els serveis als municipis, destinataris finals dels recursos econòmics i assistencials.

Els recursos econòmics que estableix el conveni (veure’n el detall al quadre que acompanya aquesta informació) es poden destinar a les actuacions incloses als Programa d’assistències i serveis (la Diputació hi destina un 5% més en relació a l’anterior conveni) i al Programa d’inversions que integren el Pla d’acció i cooperació comarcal 2020-2023. Com a mínim, el 20% de l’import total del Programa d’assistència i serveis s’ha de destinar a assistències i serveis de caràcter social, llevat el cas que el consell comarcal justifiqui la correcta prestació a la seva comarca. Pel que fa al programa d’inversions, es poden finançar inversions en serveis de competència municipal i d’abast o interès supramunicipal, tant d’obres com d’adquisició de béns.

Durant l’acte de signatura del conveni, la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, ha destacat que el present conveni “és fruit de les anàlisis i avaluacions de l’anterior conveni fetes durant el darrer semestre de l’any 2019 amb representants dels consells comarcals. En virtut d’aquesta  experiència, hem dissenyat conjuntament un nou conveni que atén les noves necessitats dels ens locals i també avança  en la coordinació i en la cooperació amb els consells comarcals”. Segons ha afegit, aquesta nova col·laboració amb els consells “es basa en la nostra missió com a Diputació, en la recerca del bé comú per aconseguir una societat igualitària. I ho fem amb accions sobre el territori per esdevenir una regió influent, creant valor social i cultural”.

De la seva part, la presidenta del Consell Comarcal de la Terra Alta, Neus Sanromà, en representació de tots els consells comarcals, ha assenyalat que “aquest conveni ens permet disposar d’un gran suport i d’una injecció econòmica imprescindible per a nosaltres i per als municipis”, tot destacant el treball coordinat i mancomunat. I ha encoratjat a seguir treballant pel reequilibri territorial”.

El Conveni per a la Coordinació, Cooperació i Col·laboració entre la Diputació i els consells comarcals per optimitzar la prestació de serveis municipals, 2020-2023, va ser aprovat per la institució en el ple del passat 28 de febrer, i es preveia signar conjuntament amb els deu ens comarcals al mes de març. L’estat d’alerta, però, va impedir-ne la signatura. Malgrat aquest contratemps, l’adaptació del conveni, mitjançant una addenda, va permetre igualment avançar recursos als consells comarcals per a l’àmbit social.

El conveni l’han signat, al Palau de la Diputació de Tarragona, la presidenta de la institució, Noemí Llauradó; el president del Consell Comarcal de l’Alt Camp, Joan Maria Sanahuja; del Baix Camp, Joaquim Calatayud; del Baix Ebre, Ivan Garcia; del Baix Penedès, Joan Sans; de la Conca de Barberà, Magí Trullols; del Montsià, Joan Roig; del Priorat, Marta Camp; de la Ribera d’Ebre, Gemma Carim; del Tarragonès, Joan Martí Pla, i de la Terra Alta, Neus Sanromà. Així mateix, han estat resents a l’acte de signatura del conveni el vicepresident de la Diputació Adam Tomàs, el diputat Enric Adell, i les diputades Teresa Mariné i Marta Blanch. En el mateix acte, s’ha signat també les addendes que es van tramitar per tal de garantir els serveis municipals durant l’estat d’alarma a causa de la Covid-19, i que aquests es poguessin continuar prestant, principalment els d’àmbit social, atesa la seva necessitat davant de la situació d’excepcionalitat.

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: