Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

L’Arxiu Comarcal de la Ribera impulsa una campanya per a recollir testimonis en clau personal sobre la crisi del Covid19

16 abril 2020 · Noticies

L’objectiu és que en un futur, els arxius puguin disposar d’una memòria social directament construïda per la ciutadania i no només per la documentació administrativa i pels mitjans de comunicació.

Els arxius públics, en tant que institucions que tenen per objectiu la preservació i custòdia de la memòria col·lectiva, es brinden a recollir les evidències d’un moment difícil com el que estem vivint per tal que, en el futur, puguem disposar d’una memòria social directament construïda per la ciutadania i no només per la documentació administrativa i pels mitjans de comunicació. Per això, l’Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre (ACRE) ha iniciat la campanya #ArxivemlaCovid19, per tal de documentar en clau personal el moment històric actual

I és que el confinament, la malaltia, la solidaritat, l’angoixa per la situació econòmica, la buidor dels espais públics o la cancel·lació general de la nostra vida social són esdeveniments que aquests dies ens han impactat. Per tant, tota la informació que es reculli d’aquestes experiències ajudarà a formar una memòria social més plural de la pandèmia de COVID19 a la comarca de la Ribera d’Ebre. Podeu ampliar la informació sobre la campanya al següent enllaç http://xac.gencat.cat/ca/llista_arxius_comarcals/ribera_d_ebre/detall/Nova-Noticia-00323

Un augment de consultes en línia

Des del passat 16 de març i a causa de l’actual estat d’alarma derivat de la pandèmia de la Covid19, l’Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre (ACRE) està tancat al públic. Aquesta circumstància antigament hauria deixat a la ciutadania sense possibilitats d’accedir als seus fons i documents, ni tampoc a cap dels serveis que presta, però l’efecte ha estat, contràriament, un notable augment de les consultes en línia. Cal posar èmfasi en que els arxius del s.XXI —l’ACRE ha treballat molt per avançar en aquesta direcció—, estan molt enfocats a la prestació de serveis remots i digitals, tant orientats a la ciutadania com a les administracions públiques, com per exemple el servei de suport en matèria de gestió documental i administració electrònica que l’Arxiu segueix prestant remotament a 8 dels 14 ajuntaments de la Ribera d’Ebre.

Una de les principals funcions dels arxius és facilitar l’accés a la informació que gestionen i l’ACRE, a través del portal ‘Arxius en línia’, permet consultar la descripció de 63 conjunts documentals, entre els quals destaquen els de 12 ajuntaments de la Ribera d’Ebre, o els fons personals de destacats riberencs, com per exemple Artur Bladé i Desumvila, Carmel Biarnés o Lluís Brull Cedó, permetent accedir actualment a més de 83.000 documents en línia.

Un altre del serveis digitals més utilitzats per la ciutadania és el portal ‘XAC_premsa’, que facilita l’accés a la premsa històrica digitalitzada dels Arxius Comarcals catalans i permet, a través de nombroses possibilitats de cerca, accedir a més 1.300.000 pàgines de periòdics històrics. Cal anotar que L’ACRE aporta diverses capçaleres de premsa al portal, com per exemple La Riuada (1927-1930), de Móra d’Ebre, Tivissa (1928-1931) o, entre d’altres periòdics, La Ribera (1932-1934). Tanmateix, els serveis digitals de l’arxiu riberenc no es limiten exclusivament a la consulta de documents i també permet l’accés a d’altres recursos en línia, que podeu consultar a la seva pàgina web, com ara exposicions, publicacions editades per l’ACRE o, per destacar un projecte molt innovador, la possibilitat de visitar virtualment l’Arxiu a través d’un tour interactiu.

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: