Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

El Med Pearls arriba a Ribera d’Ebre per donar forma a un nou producte de turisme sostenible

14 febrer 2020 · Noticies

La Ribera d’Ebre és una de les tres comarques catalanes escollides pel seu ric patrimoni cultural i natural contraposat al baix flux turístic que registra.
Aquesta primera jornada reuneix conjuntament al sector públic i privat per decidir junts les passes a seguir en la creació d’aquest nou producte turístic.

El projecte europeu MedPearls, liderat per l’Agència Catalana de Turisme, del Departament d’Empresa i Coneixement, ha aterrat aquest divendres 14 de febrer al municipi de Vinebre, a la Ribera d’Ebre, per reunir-se conjuntament amb una cinquantena de membres del sector públic i del sector privat. En aquesta primera presentació hi ha participat el director de l’Agència Catalana de Turisme, David Font, i la presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre i alcaldessa de Vinebre, Gemma Carim.

“Per la Ribera d’Ebre és molt important poder presentar aquest programa MedPearls ja que, des del nostre territori, treballem per aconseguir els mateixos objectius. Tant a nivell de cadascuna de les poblacions com des del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, s’estan fent tasques de recuperació  d’espais de patrimoni cultural per posicionar-los com un atractiu turístic de referència. El fet que la Ribera d’Ebre hagi estat escollida com a comarca pilot del projecte MerdPearls serà important per situar-nos en un mapa molt més ampli del que ens trobem i ajudarà a què la zona continuï viva i activa”, explica Gemma Carim.

David Font, director de l’Agència Catalana de Turisme, ha declarat que “venim a la Ribera d’Ebre per aprofitar el seu potencial, i donar-la a conèixer no només al mercat català sinó també a nivell internacional” i ha volgut afegir que “creiem que és la oportunitat per posar el focus en aquest turisme tranquil, relaxat i sobretot responsable perquè vinguin a conèixer, desconnectar i impregnar-se de la Ribera d’Ebre fent alhora que la comarca en surti beneficiada.”

Productes Slow Tourism

Les bases del projecte Med Pearls estableixen que les experiències s’han de desenvolupar en zones de baixa densitat turística però que disposin d’un alt potencial per desenvolupar aquests productes d’Slow Tourism. D’aquesta manera, es busca  atraure un públic interessat en una tipologia de turisme responsable i sostenible, que posa èmfasi en promoure i involucrar les economies locals per donar a conèixer experiències turístiques culturals i naturals, respectant les destinacions i apostant per una relació natural entre el turista i la població local. Aquestes experiències han de tenir com a finalitat posicionar internacionalment la Mediterrània com a destinació de qualitat i excel·lència per aquest tipus de turisme, tot partint de la cooperació públicoprivada.

En relació amb això, cal destacar el Med Pearls com una iniciativa que busca un creixement on els agents locals adoptin un rol actiu en el disseny del producte i en l’experiència turística. La seva implicació assegura l’autenticitat i genuïnitat del producte alhora que contribueix a fomentar la interacció entre el local i el visitant, generant un enriquiment mutu i un èxit en la consolidació del producte.

L’objectiu final passa per la creació d’aquests productes Slow Tourism, per això està adreçat a “Destinations Management Companies” (DMCs), start-ups locals i emprenedors que tinguin capacitat per crear aquests tipus de productes i que puguin desenvolupar solucions TIC que s’hi vegin integrades. Les empreses que formin part d’aquesta prova pilot rebran formació en creació de producte turístic; podran realitzar viatges de benchmarking amb les altres experiències que formen part del projecte; rebran assessorament tecnològic; participaran en fires, workshops i altres activitats de promoció turística; i entraran a formar part d’un programa de cross selling amb la resta de socis, adreçat a tercers mercats com els Països Nòrdics, Estats Units i Canadà, Rússia i Àsia. A més, també es podran presentar en la convocatòria d’ajuts per al desenvolupament d’aquests productes.

Tota la conca mediterrània

A nivell global, aquest projecte europeu té com objectiu la creació de 26 experiències turístiques en diversos països del Mediterrani com són Egipte, Grècia, Jordània o Itàlia. En el cas de Catalunya, la inversió de tres milions per crear aquests productes al llarg dels propers tres anys anirà destinada, a part de a la Ribera d’Ebre, a les comarques de Les Garrigues i l’Anoia. En cadascuna de les tres comarques, l’ACT treballa conjuntament amb els respectius patronats de turisme de les diputacions i els consells comarcals per tal de donar continuïtat al projecte i treballar conjuntament amb els diferents agents i actors del territori que seran els qui aportaran el valor de proximitat als projectes.

La jornada s’ha dividit en dos parts: una primera sessió on s’ha explicat quins són els objectius del projecte, els beneficis que aportarà a la comarca i com accedir a les ajudes que es posaran a disposició dels involucrats; i una segona sessió de treball que ha consistit en realitzar un anàlisi DAFO de la destinació, seguit d’un mapping de l’oferta turística de la comarca. La jornada ha finalitzat amb la posada en comú de les conclusions de les respectives sessions de treball per dibuixar les properes passes a seguir. 

La Ribera d’Ebre, amb un ric patrimoni cultural i natural

La Ribera d’Ebre ha estat una de les tres escollides pel fet de ser una de les comarques de Catalunya que mostraven un baix flux turístic. Aquest fet, contraposat amb el fort patrimoni tant natural com cultural del que disposa, la converteix en un bressol ideal per esdevenir un dels projectes pilot per al desenvolupament dels productes turístics del Med Pearls. Aquesta situació, a més, segueix la línia estratègica que marca el Pla de marketing turístic de Catalunya 2018-2022 de l’ACT amb les 4D’s (desconcentració, desestacionalització, diversificació i augment de la despesa). Els objectius d’aquests projectes a Ribera d’Ebre busquen fer un canvi cap a un model de turisme sostenible, inclusiu i competitiu, basat en la innovació i contribuint al desenvolupament de l’economia local per augmentar el flux turístic cap a una destinació poc coneguda.

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: