Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

La Ribera d’Ebre posa fil a l’agulla al projecte ‘Un país d’oportunitats, un país viu’

26 novembre 2019 · Noticies

  • L’objectiu principal de l’estratègia és l’activació econòmica i la dinamització territorial per revertir els efectes del despoblament i l’envelliment
  • País Viu s’articula a través d’una nova relació de confiança i complicitat entre el Govern i el territori amb la participació dels agents socioeconòmics

El Govern de la Generalitat ha constituït aquest matí a la seu del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, la Comissió Territorial per a l’Estratègia de Dinamització Territorial ​a la Ribera d’Ebre. Aquesta reunió forma part del projecte de l’executiu català ​”Un país d’oportunitats, un país viu”​, que té per objectiu potenciar la dinamització territorial i la generació d’oportunitats al territori, i especialment a aquells afectats pel despoblament i l’envelliment. La Ribera d’Ebre és la segona comarca en la qual el govern desplega aquesta estratègia de dinamització territorial.

“Des del Consell Comarcal i les diferents alcaldies de la Ribera d’Ebre valorem positivament aquest projecte, ja que ens permet dialogar amb tots els agents implicats per potenciar la transversalitat i la bilateralitat a l’hora de portar a terme accions en el desenvolupament territorial”, ha valorat Gemma Carim, presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre. Carim també ha afegit que “des de la comarca ja hem fet les reunions amb tots els alcaldes i agents del territori per dissenyar un primer esborrany que ha estat lliurat a la Generalitat”. Un dels objectius de la Ribera, segons Carim, “deixem de ser etiquetats com un territori despoblat i d’envellit i convertir la comarca en un espai on la gent que vulgui hi pugui venir a viure. És evident que sols no ho podem fer i que necessitem la implicació del Govern”.

Una resposta a les inquietuds del territori

El passat dia 2 de setembre, els alcaldes de la comarca ja es van reunir amb el president de la Generalitat, Quim Torra, la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, i la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, a qui van traslladar diferents reptes del territori i les preocupacions més destacades de les seves poblacions. El president va prendre el compromís de desplegar l’estratègia a la Ribera d’Ebre per tal de donar resposta a les inquietuds del territori.

En la reunió d’avui, el Consell Comarcal, els representants del Consell d’Alcaldes, agents socio-econòmics del territori i la Generalitat han analitzat els principals reptes de la comarca. La presidenta del Consell Comarcal, Gemma Carim, ha subratllat les singularitats de la Ribera d’Ebre com a comarca d’interior, industrial i generadora d’energia, i ha remarcat que “les principals preocupacions recauen en la necessitat de millora de les infraestructures en comunicacions, transport públic i telecomunicacions a través del desplegament de la fibra òptica i el 5G”. “Pròximament instal·larem una antena 5G autònoma al polígon del Molló per transformar tot aquest espai en un lloc de recerca. Estem davant d’una situació delicada, ja que, si les centrals nuclears tanquen, s’haurà de fer una industrialització molt potent a la comarca. I per a aconseguir-ho el nostre futur passa per la connectivitat”, ha remarcat, per la seva banda, Jesús Álvarez, vicepresident dels Serveis als Municipis del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre.

Pel que fa a la xarxa viària i als ferrocarrils, des del Consell Comarcal s’ha demanat el desdoblament de l’Eix de l’Ebre (C-12), millores a la C44 entre Móra la Nova i l’Hospitalet de l’Infant (dobles carrils, millora de traçat), i l’augment de freqüències a la línia de tren R15, així com una estació d’enllaç amb el corredor del Mediterrani a Reus. En relació amb aquest tema, el secretari d’Infraestructures i Mobilitat de la Generalitat de Catalunya, Isidre Gavin, ha destacat la necessitat d’abordar la capacitat de la C-12 i ha explicat que s’estan elaborant els estudis necessaris perquè durant el primer trimestre del 2020 es pugui disposar d’un calendari per a l’aplicació la metodologia 2+1 en aquesta via. “Aquesta mesura moderna i eficient ha de permetre guanyar en seguretat aquest eix viari de país”, ha afirmat.

Productes agraris de qualitat

Altres temes prioritaris plantejats pels representants del Consell Comarcal han estat en matèria d’agricultura. “Hem d’aconseguir noves infraestructures de regadiu per aprofitar la proximitat del riu i millorar el rendiment de la terra fent que l’aigua arribi a totes les finques. També s’han de promoure els hàbits de consum de producte local i de proximitat. Caldrà, per tant, fer pedagogia a escala de país, fer valdre la qualitat dels productes i donar-los a conèixer”, ha manifestat Sergi Borràs, vicepresident d’Economia Comarcal del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre.

En el torn de conclusions, el president de la Comissió territorial, Miquel Àngel Escobar, ha manifestat que projecte “Un país d’oportunitats, un país viu”​ és la plasmació de la voluntat del Govern de reforçar l’aliança amb els ens locals i d’incorporar la seva visió i prioritats en la configuració de les polítiques orientades a l’activació econòmica, la generació d’oportunitats i l’equilibri i la cohesió del territori. Això es farà sempre amb una aliança de treball bilateral i transversal entre el Govern i el territori i en el marc de la singularitat de cada comarca.

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: