Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

Rural Pass, una nova manera de fomentar el coworking en els entorns rurals de Catalunya

13 novembre 2019 · Noticies

Atreure el talent, promoure la mobilitat i les sinèrgies entre professionals son els objectius d’aquesta iniciativa del projecte de cooperació catalana Cowocat_Rural

Aquest matí, a la seu del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, s’ha presentat Rural Pass, un projecte liderat pel Consorci Intercomarcal d’Iniciatives Socioeconòmiques Ribera d’Ebre i Terra Alta (CIS) en el marc del projecte de cooperació catalana Cowocat_Rural.

Cowocat_Rural és una xarxa d’espais i ecosistemes de coworking en entorns rurals a Catalunya que, a través de la iniciativa Rural Pass, facilita i permet que els coworkers de tota la xarxa puguin posar en pràctica la mobilitat laboral i treballar tres dies al trimestre, de manera gratuïta, en un altre espai rural de Catalunya o en algun dels Espais Amics (urbans). “El projecte Cowocat_Rural ens dóna l’oportunitat de treballar, des del nostre entorn propi, en feines que, molts cops, estan ubicades a les ciutats. Posant en marxa aquesta nova iniciativa, el Rural Pass, estem donant un pas endavant”, explica Gemma Carim, presidenta del CIS i del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre.

Cowocat_Rural
Cowocat_Rural és un projecte de cooperació LEADER en el qual hi participen actualment 10 grups d’acció local de Catalunya amb espais de coworking al Pirineu i a Girona, a la plana de Lleida, al Camp de Tarragona, a la Catalunya Central i a les Terres de l’Ebre. En el cas de la Ribera d’Ebre i de la Terra Alta, aquests espais es troben a Flix-Centre d’Empreses de Flix, Espai de Cowork i Teletreball; Móra d’Ebre-CoEbreLAB; Riba-roja d’Ebre-Zona Líquida, i a Gandesa-Vitis Espai Coworking.

El Consorci Intercomarcal d’Iniciatives Socioeconòmiques (CIS)  lidera aquest projecte, que sorgí davant la possibilitat de transferir la pionera experiència en coworking en l’àmbit rural nascuda a Riba-roja d’Ebre (Zona Líquida) i davant la necessitat de promoure l’activitat emprenedora, vinculada a l’ús de les tecnologies de la informació i la comunicació. Segons Gemma Carim, “la Ribera d’Ebre i la Terra Alta vam ser pioners en coworking rural, creant, a Riba-Roja d’Ebre, el primer centre a Catalunya i a Espanya, convertint-lo en líder de bones pràctiques a Europa”.

El projecte es desenvolupa en el marc dels ajuts per al desenvolupament de projectes de cooperació dels grups d’acció local de Catalunya, en el marc del Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya 2014-2020 (operació 19.03.01), i està cofinançat pel Departament d’Agricultura Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP), el Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER) i la Diputació de Tarragona.

L’objectiu de Cowocat_Rural és potenciar l’atracció i retenció de talent, la creació d’ocupació i activitat econòmica a les zones rurals, i la difusió dels valors del coworking i del teletreball en els territoris que participen al projecte. Aquesta nova forma de treballar suposa una oportunitat per als professionals que volen treballar en un espai col·laboratiu sense renunciar a un entorn rural. Així, i de manera indirecta, els espais de coworking rurals provoquen una activació econòmica del territori i ajuden a fixar-hi la població activa.

Mobilitat i sinèrgies territorials
Amb la nova iniciativa ‘Rural Pass’, tots els membres del Cowocat_Rural poden desplaçar-se a altres espais de coworking adherits al programa, tant en entorns rurals com urbans. D’aquesta manera, a part de fomentar la mobilitat i conèixer altres espais, es poden crear sinèrgies amb altres territoris rurals. Tanmateix, els membres d’espais coworking urbans —Espais amics— també poden utilitzar aquest servei i anar a treballar tres dies al trimestre en un dels espais de la Xarxa Rural Pass.

“Sabem que la massa crítica no la tenim al territori però podem competir amb les ciutats amb els nostres valors patrimonials i paisatgístics. El que volem és que tota aquesta massa crítica i les persones que treballen amb les TIC, s’interessin per desenvolupar la seva activitat professional en entorns rurals”, aclareix Begoña Garcia, gerent del CIS.

En aquest sentit, la passada setmana, una delegació del CIS es va desplaçar a Alemanya per participar en una nova trobada del projecte CoLabora, amb l’objectiu d’ impulsar espais de coworking en zones rurals europees. “Va ser molt important presentar les bones pràctiques que s’estan portant a terme en el nostre territori i el projecte Rural Pass va ser molt valorat per la resta de països, fins al punt que s’ha plantejant la proposta d’internacionalitzar-ho.  La finalitat seria que la mobilitat que ara es planteja entre rural-urbà i rural-rural pugui ampliar-se a la resta de països fomentant una xarxa a nivell europeu”, conclou la presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre.

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: