Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

El ‘Mètode Grönholm’ a la Ribera d’Ebre, per facilitar la contractació de persones adients

13 novembre 2019 · Noticies

Ribera d’Ebre VIVA continua treballant per posar serveis a disposició tant de persones com d’empreses amb l’objectiu de facilitar-los el dia a dia. En ambdós casos, s’ofereixen eines i metodologies per a diferents situacions. En el cas de les empreses, una d’aquestes eines són els Mapes ocupacionals, que permeten a l’empresa posar ordre a les idees sobre el lloc de treball que necessiten cobrir i, el més important, quines són les habilitats i aptituds que ha de tenir la persona per a què realitzi les tasques correctament. Així, resumidament es pot dir que es tracta de definir acuradament tant el lloc de treball com el perfil professional necessari.

Sempre amb l’objectiu d’ajudar a les empreses a millorar la qualitat dels seus processos de selecció, reduint així la probabilitat d’equivocar-se a l’hora de trobar les persones adients, Ribera d’Ebre VIVA ha organitzat recentment la 2a edició d’El Mètode Grönholm a la Ribera d’Ebre, una iniciativa que es basa en mostrar la millora que s’obté si s’avaluen les competències transversals de les persones amb dinàmiques similars a les que es fan servir a l’obra El mètode Grönholm, de Jordi Galceran.

“A l’hora de seleccionar algú, el fet de veure’l treballar fa molt més fàcil la tria”, Iban Querol

El projecte va començar a finals del mes de juny i amb la participació de quatre empreses. En primer lloc, se’ls ha definit un mapa ocupacional per concretar amb precisió els llocs de treball que necessitaven cobrir i quin tipus de perfil professional requerien. Una de les participants, Anna Gironés, de l’Hospital Comarcal de Móra d’Ebre, afirma que anteriorment ja “havia vist alguns mapes ocupacionals a l’Hospital, però no n’havia fet servir mai cap”. Una altra de les empreses participants, Xeic, valora molt positivament la funció dels Mapes perquè “t’obliguen a detallar molt millor les idees que tens al cap, i has d’aprofundir i desgranar-ho tot molt bé” segons afirma Iban Querol.

Amb els Mapes ocupacionals definits, el dijous 31 d’octubre va tenir lloc una sessió pràctica, en la que es va simular un procés de selecció en que diferents persones candidates s’hi presentaven.  Aquestes persones van haver de resoldre dues situacions: una de sobrevinguda en la qual havien d’atendre un client amb una queixa i l’altra en la que havien d’organitzar un viatge per la direcció de l’empresa. L’objectiu era mostrar la importància que té avaluar si alguna d’aquestes persones tenia les habilitats detectades en els Mapes realitzats,  com  l’organització i la planificació, atenció al client, la comunicació… veient in situ com desenvolupava les situacions plantejades.

Iban Querol assegura que “mai no havíem participat en una dinàmica així” i que “ho intentarem aplicar d’ara endavant, malgrat a vegades no és fàcil trobar gent per poder triar”. Per contra, Gironés ho etiqueta de “factible i útil”. A més, comenta que a la sessió pràctica “em va agradar poder comentar després dels casos pràctics tot el que havíem fet bé o malament amb les professionals. A vegades se t’escapen coses i elles t’ho feien veure”.

La visió general de l’empresa Xeic ha estat molt positiva, ja que “a l’hora de seleccionar algú, el fet de veure’l treballar fa molt més fàcil la tria”. Segons Querol, aquesta fórmula s’hauria de fer “sempre” perquè la tasca de seleccionar i incorporar una persona “suposa un cost important i, a vegades, en les entrevistes t’expliquen coses que quan els veus treballar t’emportes sorpreses”. Per la seva part, Gironés destaca que l’experiència li ha servit per adonar-se de la importància d’“analitzar i entrar més en detall en les properes entrevistes, ja que a vegades fas entrevistes i et quedes amb preguntes molt genèriques”.

Per a la realització d’aquesta sessió pràctica també han participat tres persones del Dispositiu Ribera d’Ebre VIVA, un servei dirigit a persones de la comarca que estan buscant feina, i que han fet veure ser les persones candidates per al procés de selecció en qüestió. Per a elles, aquesta activitat, també els ha servit d’aprenentatge per avançar en el seu camí per trobar feina, ja que és una situació que es podrien trobar en un futur.

A més dels mapes ocupacionals, l’equip tècnic de Ribera d’Ebre VIVA també acompanyen a les empreses en la difusió d’aquestes ofertes de treball i en el propi procés d’elecció de personal, fent una preselecció de candidatures o donant suport en les entrevistes personals.

Aquesta acció forma part de la tasca de suport a l’activitat empresarial i la diversificació econòmica de la comarca que impulsa  Ribera d’Ebre VIVA, subvencionat pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC), en el marc dels Programes de suport al desenvolupament local.

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: