Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

Les mancances de la xarxa viària i els problemes de cobertura de mòbil preocupen els alcaldes de la zona nuclear d’Ascó

10 octubre 2019 · Noticies

Aquests temes han centrat la reunió que el Síndic de Greuges ha mantingut al Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha visitat aquest dijous, 10 d’octubre, alguns dels municipis afectats per les centrals nuclears d’Ascó amb l’objectiu d’avaluar els recursos i mecanismes disponibles per poder implementar els plans de seguretat nuclear exterior (PENTA).

Durant la seva estada, el Síndic ha visitat l’Estació de Classificació i Descontaminació (ECD) de Maials, i el centre d’educació primària d’Asco on ha comprovat com es poden aplicar els temes de seguretat nuclear a nivell de docència. En aquesta escola, el Síndic ha conegut un cas de bones pràctiques motivat per la direcció de l’escola. “Des del Consell volem aplicar aquest model a la comarca”, ha manifestat Gemma Carim, presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre.

El Síndic de Greuges també s’ha reunit amb una quarantena d’alcaldes de l’àrea d’influència de la nuclear d’Ascó al Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, on ha presentat l’esborrany de document amb algunes primeres recomanacions, elaborat a partir de les aportacions de les deficiències i les mancances que, en matèria d’emergències i protecció civil, han traslladat alguns municipis afectats. Un cop l’informi estigui redactat, serà presentat al Ministeri d’Interior, a la Generalitat de Catalunya i al Defensor del Poble.

Els alcaldes han mostrat algunes de les deficiències del terreny com ara les carències de la carretera C-12. “És una vergonya que sigui la única sortida que tenim i no ens imaginem que passaria si hi hagués una emergència. La negativa davant d’un possible desdoblament d’aquesta carretera i la deficitària infraestructura ferroviària, ens situen en un espai de difícil accés i sortida en cas d’accident nuclear”, explica la presidenta del Consell Comarcal manifestant que “no és tracta d’un caprici de la gent que viu aquí, sinó que és una exigència que tenim com a persones”. Carim també ha senyalat la manca de cobertura de telefonia mòbil en trams de l’eix principal de la C-12 i en molts dels municipis. “Per tal d’avisar a la població és bàsic comptar amb una bona infraestructura. Hem de tenir en compte que hi ha molta gent que treballa fora del nucli urbà i som els responsables d’arribar a tothom en cas d’emergència”.

Altres carències que també s’han fet evidents en la visita del síndic han estat les del Centre de Coordinació Operativa (CECOPAL) de Vinebre. “És un centre ubicat a 2 kilòmetres de la central nuclear i hi ha aparells que no funcionen”, explica Gemma Carim. Quant a la redacció del futur informe per part del Síndic de Greuges, Gemma Carim manifesta que “el que és important és que siguem visibles. Hem estat molts anys demanant-ho però ara exigim que hi hagi gent professional que ens coordini i que ens informi. És vital que hi hagi una professionalització de les persones responsables, almenys per zona, on hi hagi una taula de debat continu”. “Ara els cursos que s’ofereixen són online i, malauradament, la majoria de la població no sabria que fer en cas d’accident”, ha afegit Carim.

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: