Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

L’Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre ingressa el fons fotogràfic de Joan Cuxart i Vives

3 octubre 2019 · Noticies

Es tracta d’un conjunt de 745 fotografies que documenten les seves estades a Tivissa, a través de les quals es pot aprofundir en l’evolució de la seva família, però també en els canvis que es produeixen en aquesta població de la Ribera d’Ebre

El passat 16 de setembre va ingressar a l’Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre (ACRE) el fons del fotògraf amateur barceloní Joan Cuxart i Vives (1922-1987) en virtut d’un acord entre la Generalitat de Catalunya i la família Cuxart —la seva dona Montserrat Jardí Cedó, i les seves filles Anna i Montserrat— per tal que les fotografies que en formen part siguin gestionades des de l’ACRE. El fons inclou 745 fotografies (entre les quals 702 negatius i 43 positius) que documenten les estades de Cuxart i la seva família a la població de Tivissa, però també a poblacions veïnes, entre finals dels anys 40 i primers dels 80 del segle passat.

Processó a la Plaça del Pla de Tivissa. Autor: Joan Cuxart Vives. Data: 1951.

Joan Cuxart Vives va treballar com a pèrit industrial químic, tot i tenir també coneixements com a delineant i dibuixant, que li venien per via paterna. Va treballar a l’empresa Indústria Fotoquímica Nacional, dedicada a la producció de material fotogràfic sensible i una de les empreses pioneres en la introducció i generalització de la fotografia a Espanya. La tasca com a fotògraf de Cuxart va iniciar-se a primers dels anys 40 del segle XX i en un primer moment va orientar-la, en bona mesura, a la seva afició pels esports de muntanya.

L’any 1951 va casar-se amb la tivissana Montserrat Jardí Cedó, circumstància que el va vincular afectivament amb aquesta població de la Ribera d’Ebre, que visitaven amb regularitat. Des de l’any en qüestió, i fins a primers dels 80 del segle XX, captura nombroses estampes familiars a la vila de Tivissa, les quals serveixen per conèixer l’evolució de la nissaga Cuxart-Jardí, i de retruc, de la població a nivell més general. Tanmateix, aquest fons també permet endinsar-se en la realitat social, festiva, religiosa de Tivissa i alguns dels pobles veïns, com per exemple l’Hospitalet de l’Infant o Pratdip.

L’acord per a la gestió del fons fotogràfic es materialitzarà els propers mesos amb la signatura d’un contracte de cessió en comodat que s’ha començat a tramitar entre la titular del fons, la Sra. Montserrat Jardí Cedó, la presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, la Sra. Gemma Carim, i la consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya, la Sra. Mariàngela Vilallonga. Bona part de les fotografies ja han estat digitalitzades, prèviament al seu ingrés a l’ACRE, gràcies a la tasca duta a terme per Xavier González.

Anna i Montserrat Cuxart Jardí al “Racó de la Senyora”, de Tivissa. Autor: Joan Cuxart Vives: Data: 1959

Joan Cuxart Vives i la seva dona, la tivissana Montserrat Jardí Cedó. Autor: Joan Cuxart Vives. Data: 1951

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: