Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

La cirera, el kiwi i l’ametlla són possibles cultius alternatius per diversificar el sector de la fruita dolça

18 setembre 2019 · Noticies

Aquest mes de setembre s’ha presentat al Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, l’Estudi d’anàlisi de mercat d’alternatives productives per la diversificació de cultius del sector de la fruita dolça a la Ribera d’Ebre.

La presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, Gemma Carim, va obrir la jornada de presentació i va explicar que l’estudi s’ha fet per poder acompanyar a les persones productores que els seus cultius han estat afectats pel virus de la Sharka i poder facilitar possibles cultius alternatius. Així, va apuntar que “des del projecte Ribera d’Ebre VIVA hi ha voluntat per continuar donant suport a les empreses i persones productores del sector de la fruita dolça i treballar juntament amb elles”.

Els resultats de l’estudi van ser presentats davant representants d’entitats com Unió de Pagesos (UP), el Departament d’Agricultura i de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) de la Generalitat de Catalunya,  Federació de Cooperatives (FCAC) i Joves Agricultors (JARC), a més de persones productores de fruita dolça de la comarca, amb l’objectiu de debatre i conèixer la seva visió respecte a aquests resultats i així poder continuar acompanyant a les empreses en la diversificació de cultius. Entre les aportacions destacades, un empresari va agrair la feina feta ja que ajuda a poder filtrar quins cultius són interessants, i és que “és tant bo saber què podem plantar, com el què no té sentit”.

De l’estudi, se’n desprèn que els cultius de la cirera, el kiwi i l’ametlla són els tres cultius que podrien plantar-se a la zona de la Ribera d’Ebre de manera competitiva i que poden considerar-se atractius a nivell comercial.

En total, l’estudi   ha analitzat més de 30 cultius per descobrir quins es poden plantar a la zona de la Ribera d’Ebre, que també siguin capaços de substituir a aquella fruita de pinyol que pot veure’s afectada pel virus Sharka i, alhora, ser atractives per a distribuir-se pel territori nacional i Europa.

Per a estudiar-ho, es van treballar tres branques diferents. En un principi es va fer un anàlisi de la relació demanda-consum en el mercat nacional, l’europeu i l’internacional. Posteriorment, es van realitzar fins a 7 entrevistes a experts en el sector agrícola per conèixer si els cultius es podien cultivar a la zona, i 11 entrevistes a comercialitzadors nacionals i internacionals per saber quins cultius tenen interès a nivell comercial.

 

“Aquesta acció està subvencionada pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya en el marc dels Programes de suport al desenvolupament local”

 

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: