Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

Establim les línies d’actuació per potenciar el producte riberenc i la venda de proximitat

19 juliol 2019 · Noticies

El Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, dins del programa Ribera d’Ebre VIVA, ha organitzat en els darrers mesos quatre sessions participatives amb l’objectiu de potenciar el producte local. S’han treballat temes com el màrqueting territorial, el turisme, la valorització a través de la gastronomia i la dinamització de la venda de proximitat. En cada una de les sessions s’ha convidat a una persona experta de cada un dels camps tractats per obtenir coneixements i ajudar-nos a identificar línies d’actuació.

La iniciativa és fruit del treball realitzat per la Ribera d’Ebre VIVA l’any passat, que dóna continuïtat a la diagnosi sobre la rellevància dels circuits curts de comercialització a la comarca. Durant la diagnosi es va poder detectar un seguit de mancances expressades pels sectors vinculats al producte local i amb les sessions participatives s’ha volgut trobar línies de treball per millorar i optimitzar aquests canals de venda.

Els resultats i les conclusions que s’han extret del treball realitzat durant les sessions serviran per elaborar un Pla d’Acció amb l’objectiu de impulsar el producte riberenc els pròxims anys. La presentació del Pla tindrà lloc durant la tardor d’aquest any i es presentaran les accions a dur durant el 2020.

4 sessions participatives entre persones empresàries comarcals

A cada una de les sessions que s’han portat a terme des del mes d’abril fins a juliol, s’ha invitat a una persona experta, la qual ha fet una petita ponència explicant els punts claus per ajudar-nos a trobar línies de treball. A més, les sessions s’han dinamitzat per treballar i identificar entre totes les persones participants en possibles línies d’actuació.

La primera sessió Com construir una marca de territori agroalimentari, celebrada el 10 d’abril, vam comptar amb un expert en comunicació estratègica, creació de marca i posicionament territorial, Pau Canaleta. Vam reflexionar sobre els valors i la visió de la comarca i es va enumerar la ruralitat, l’autenticitat, la tradició del territori, la qualitat de les produccions locals, el riu…

La segona sessió Potenciar el producte local a través del turisme, celebrada el dimecres 15 de maig, amb David Esteller, consultor en innovació, planificació i màrqueting de destinacions enoturístiques i gastronòmiques. En aquesta ocasió es va reflexionar sobre les potencialitats i les mancances del nostre territori per esdevenir una destinació gastronòmica. Uns dels punts forts a tenir en compte per estructurar una oferta turística són: la diversitat de producte, el paisatge agrícola, el riu…”.

La tercera sessióValorització de les produccions locals a través de la gastronomia, models i possibles camins a seguir, celebrada el dilluns 17 de juny, la persona experta que ens va acompanyar va ser Pep Palau, gastrònom i promotor d’iniciatives com el Fòrum Gastronòmic i la Fira Orígens. En aquesta, les persones assistents van tractar temàtiques com accions per augmentar la presència dels productes locals a les cartes dels nostres restaurants i com millorar les relacions entre els dos sectors.

Finalment, la darrera sessió celebrada la setmana passada, el 10 de juliol, El paper de les empreses i el territori en l’impuls dels productes locals i la venda de proximitaton el Joan Muntaner ens va explicar un cas de bones pràctiques: l’Horta de Lleida. Durant la sessió es va parlar i debatre de com fer més accessible els productes locals de cara als consumidors i una possible comercialització d’aquests.

Cal destacar que, en cada sessió de treball, les persones participants, que han estat més de cinquanta, han valorat molt positivament la feina realitzada. Segons dos dels propis assistents a les sessions, Lluís Busom, productor de mel de Somper, destaca que les temàtiques de les sessions han sigut de profit pels empresaris i productors, però que espera que hi pugui haver una continuació i així aconseguir aprofundir més en alguns àmbits. Creu que la informació extreta serà de profit per l’equip de Ribera d’Ebre VIVA perquè podrà ajustar les futures estratègies la realitat present del territori.Per la seva banda, David Aymi, productor 100% ecològic d’Ecopagesos considera que després d’haver assistit a tres de les quatre sessions, en pot extreure una valoració positiva i creu que és una eina eficaç pels productors, sobretot allò que fa referència a conèixer experiències d’altres llocs o tècniques de màrqueting. Remarca però, que pot ser difícil poder implementar experiències d’altres territoris a la nostra comarca.

Per totes aquelles persones que no han pogut assistir a les sessions però volen treballar per impulsar el producte riberenc, s’ha preparat una enquesta per fer-nos arribar la seva opinió sobre les línies de treball identificades. Aquest romandrà obert fins el dia 24 de juliol.

Aquesta acció està subvencionada pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya en el marc dels Programes de suport al desenvolupament local.

 

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: