Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

Darmós multiplica per 15 la seva població en una “impressionant” Festa comarcal de la Clotxa que han fet possible 98 voluntaris

18 març 2019 · Noticies

L’esplanada de l’antic camp de futbol de Darmós va concentrar els actes de la festa.

Darmós, el poble més petit de la Ribera d’Ebre amb encara no un centenar de veïns empadronats, va servir ahir 1.500 clotxes en una jornada marcada per un dia esplèndid en què els visitants van poder gaudir de l’espectacular paisatge i el patrimoni darmosenc tot degustant el plat típic de la comarca, a base de pa i productes de la terra. Un any més, la Festa de la Clotxa de la Ribera d’Ebre va arrancar amb el pregó i els discursos institucionals anunciant que s’havien exhaurit els tiquets posats a la venda per degustar la clotxa, i complint totes les expectatives de la seva organització: “Amb aquesta festa el Consell Comarcal vol posar en comú pobles, producte i persones perquè necessitem punts de trobada, converses i jornades de desvirtualització entre persones”, va dir la presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, Gemma Carim, tot felicitant al poble i al centenar de voluntaris que han fet possible que aquesta festa comarcal ja s’hagi celebrat a tots els pobles de la comarca, completant així la seva 16a edició.

“Impressionant”. Així titllava la jornada l’alcaldessa de Darmós, Rosa Maria Molluna, expressant els sentiments del seu poble per aquesta cita: “És un dia molt especial, estem orgullosos de la festa comarcal i de servir l’esmorzar dels nostres avantpassats a tanta gent que ens ha vingut a visitar”. Molluna també va tenir paraules d’agraïment cap als 98 voluntaris que “sempre que els necessitem, acudeixen a fer poble”, entre ells també veïns de Tivissa i de Móra la Nova, així com de fora vila que hi estiuegen o hi tenen la seva segona residència. “Així es veu l’estima que tants tenen cap a Darmós”, va dir emocionada. “És tota una lliçó d’unitat i humilitat”, va dir Jordi Jardí, alcalde de Tivissa, municipi al qual pertany Darmós, que va mostrar com se senten “orgullosos d’entre tots haver organitzat la festa gastronòmica comarcal” per excel·lència “a la capital mundial del vi”, en referència als 5 cellers vitivinícoles que hi ha en un poble d’encara no 100 habitants com és Darmós.

 

La clotxa, una peça gastronòmica històrica que ens identifica”

Presidenta comarcal i alcaldes de Darmós i Tivissa van donar inici a la festa comarcal.

Enguany, els pregoners de la festa van ser els germans Roca del Celler de Can Roca, un dels millors restaurants del món que, com ells mateixos van explicar a través d’un vídeo, “van pel món agafant idees i la clotxa n’és una, símbol de saber i sabor, patrimoni de Catalunya que ens connecta als nostres avantpassats i al lloc d’on som i amb qui som”. Reconeguts amb tres estrelles Michelin, els gironins Joan, Josep i Jordi Roca van instar als riberencs a mostrar-se “orgullosos de la Ribera d’Ebre i hereus d’una cultura mengívola reconeguda”, també amb la festa comarcal. Els que ahir eren a Darmós van poder veure la reinterpretació de la clotxa de la Ribera d’Ebre que els germans Roca que fan al seu restaurant, a base de pa de brioix arrebossat, amb tots els ingredients típics del menjar riberenc reduïts, escalivats i combinats per “aconseguir la intensitat dels sabors” dels productes de la terra i del menjar típic dels pagesos quan antigament anaven al tros. Tot plegat, “una peça gastronòmica històrica que ens identifica”, van recordar als presents.

 

Els voluntaris, “encantats de col·laborar”

La Maria, juntament amb la Cristina i la Sandra, montant les safates amb els ingredients de la clotxa.

Cinc hores abans, a les 6 del matí, els 98 voluntaris de la festa encenien el foc per fer les brases i coure tots els ingredients per fer les 1.500 clotxes servides al camp de futbol vell de Darmós: 3.000 tomàquets, 1.500 cebes i 4.500 alls, a més de 750 pans de mig quilo i 1.500 arengades. A aquella hora la Maria Vera sortia de Reus per acudir puntual a la cita: “Sempre venim a Darmós a l’estiu, també ajudo en altres coses, com la Marató. Ens agrada venir i ens impliquem amb el poble. I quan ens van dir que es necessitaven voluntaris per fer la festa de la clotxa ens vam apuntar”, explica aquesta voluntària, que ahir al matí preparava les safates després de tallar els pans, junt amb la Cristina Mateo i la Sandra Cavallé, treballadores de l’Ajuntament de Tivissa i també voluntàries de la festa comarcal, per a qui aquesta experiència col·laborant en l’organització de la diada ha estat “súper bé. Ja teníem experiència de quan es va organitzar a Tivissa, ara fa quatre anys, i ens hem tornat a apuntar. I encantades de col·laborar”. Totes elles es mostraven “molt contentes” que tota la jornada d’ahir es desenvolupés amb tant d’”èxit” i que “tanta gent” visités el poble de Darmós.

 

Visitants d’arreu, també per veure la floració

La Remei la Mari Carmen torrant-se el pa de la clotxa.

Visitants vinguts d’arreu de la comarca i de territoris propers van fer cap a Darmós, des d’on es van poder menjar la clotxa rodejats d’unes vistes espectaculars, en 360 graus, a la Serra del Montsant, la Picossa, Santa Magdalena, les serres de Cavalls i Pàndols, el castell de Miravet amb els Ports al darrere, Cardó, i la Serra de Tivissa i Llaberia, i rodejats de cultius de vinya, oliveres i ametllers propers al poble. És el cas de la Remei Nogués, de Móra la Nova, que torrava el pa a les brases de la festa amb la Mari Carmen Linares. Totes dues es mengen cada any la clotxa al seu poble, que se celebra per la Fira de l’Oli, i enguany també han anat a la festa comarcal perquè l’home de la Mari Carmen és de Darmós, així que “aprofitem també per venir a menjar aquí la clotxa, exquisida”. També va ser el cas de la Montse Plana de Reus, que “ja van anar l’any passat a la Serra, i enguany repetim, és una festa molt bonica, i més si el dia acompanya com avui. Després aprofitarem per visitar els camps florits que són molt bonics” de #laRiberaenFlor.

 

Actuació de Sara Blanch, concurs de dibuix i fira artesanals

La soprano lírica Sara Blanch, de Darmós, va cantar per a tots els participants a la festa de la clotxa.

Abans de partir de Darmós, els visitants encara gaudirien de l’actuació de Sara Blanch, la soprano lírica de Darmós que va voler també estar a la festa comarcal, i per a qui ahir també va ser una diada molt especial: “És la primera vegada que he vist tanta gent a Darmós”. Acabada d’arribar de Rússia, i abans de marxar a la seva propera actuació a Mallorca, Blanch va tenir paraules d’elogi cap a la festa comarcal i cap a “una organització tan bona que s’està fent càrrec que tot tiri endavant; combinat amb bon temps, música, menjar i la germanor de tota la gent… que més podem demanar!”. Blanch va impressionar els presents amb la seva increïble veu, acompanyada del piano, des de l’escenari instal·lat a l’antic camp de futbol.

La festa comarcal també va servir per anunciar els guanyadors del concurs de dibuix que s’organitza entre tots els escolars de la comarca i que enguany han guanyat Nariara Moreno, Mar Muniesa, Jan Pros i Ronal Vásquez, de l’escola Sant Miquel d’Ascó. Ahir van poder recollir el premi de mans de la presidenta del Consell, qui els va fer entrega d’unes baixades pel riu Ebre acompanyants de les seves famílies, abans de poder degustar la clotxa riberenca. A més, també es va poder visitar una mostra de productes artesans.

Els guanyadors del concurs de dibuix, rebent el presmi de mans de la presidenta comarcal.

Fira de productes artesans, un cop més amb motiu de la festa comarcal.

 

Jornades Gastronòmiques de la Clotxa

La clotxa, amb ingredients típics i productes de pagès.

La festa de la clotxa serveix per promocionar una comarca, la Ribera d’Ebre, que en aquesta època de l’any, quan desperta la primavera, es tenyeix de rosa i blanc gràcies als arbres fruiters, un dels sector estratègics de l’economia comarcal. Els pròxims dies, encara es podrà gaudir d’aquests paisatges espectaculars, majoritàriament ja blancs per la floració dels cirers. A més, ahir també es va donar inici a les Jornades Gastronòmiques de la Clotxa que, fins al 14 d’abril, permetran degustar aquest plat típic riberenc en 12 restaurants de la comarca:  a Benissanet, el restaurant el Casal: a Flix, Casa Castro i Fornieles; a Garcia, el Pas de l’Ase; a MIravet, el Molí de Xim; a Móra d’Ebre, el restaurant Gastronòmic La Creu i el Turú; a Móra la Nova, Can Secundino, el Ferran, el Heaven’s Door i el de Mas dels Subirats; i a Riba-roja d’Ebre, el restaurant càmping Riba-roja. Tot plegat, convidant a visitar la Ribera d’Ebre i els seus actius turístics.

Més info: Turisme Ribera d’Ebre.

 

 

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: