Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

El poble de Darmós es bolca per acollir diumenge la XVI Festa Comarcal de la Clotxa de la Ribera d’Ebre

11 març 2019 · Noticies

Foto de grup avui, a la presentació de la Festa i les Jornades des del Castellet de Banyoles.

El jaciment ibèric del Castellet de Banyoles, talaia privilegiada des d’on es contempla una de les millors vistes de la Ribera d’Ebre, ha estat aquest matí escenari de la presentació de la XVI Festa Comarcal de la Clotxa de la Ribera d’Ebre, que aquest diumenge 17 de març se celebra a Darmós, el poble més petit de la comarca. La cita, que dóna inici també a les Jornades Gastronòmiques de la Clotxa a 12 restaurants de la comarca, té com a protagonista el plat típic de la gastronomia riberenca: la clotxa, que s’ha convertit en una de les principals ambaixadores i atractius d’una comarca on, en aquesta època de l’any, a més, té lloc la floració, tot un espectacle cromàtic gràcies als arbres fruiters que transformen el paisatge de la Ribera en una gran catifa de tons blancs i rosats: #laRiberaenflor.

Organitzada pel Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, amb el suport de l’Ajuntament de Tivissa i de Darmós, la XVI Festa de la Clotxa de la Ribera preveu servir diumenge 1.300 clotxes “gràcies a la implicació de tot el poble”, diu la seva alcaldessa, Maria Rosa Molluna, que ha reivindicat “la germanor i el suport de la comarca i de tots els pobles” que farà possible diumenge aquest esdeveniment. Molluna ha convidat a tothom a participar-hi. Els tiquets es poden comprar per internet, a través del web www.turismetivissa.com. El preu és de 4 euros.

La presidenta comarcal, l’alcaldessa de Darmós i el de Tivissa, i els representants del Patronat de la Diputació i dels empresaris d’hostaleria, avui a la presentació.

87 voluntaris per un poble de 95 empadronats

Any rere any aquesta cita itinerant pels pobles riberencs aconsegueix mobilitzar la seva població, com enguany, que en l’organització hi participen 87 voluntaris en un poble de 95 habitants empadronats. La presidenta del Consell Comarcal de la Ribera, Gemma Carim, ha posat l’esforç dels veïns com a “exemple per al futur que tots volem: un futur bo, ric i lliure en aquesta comarca viva i activa que és la Ribera d’Ebre”. Amb Darmós, tots els pobles de la Ribera han acollit la festa comarcal de la Clotxa en alguna de les seves edicions.

Carim també ha destacat “la iniciativa i l’empenta” que fa 16 anys van tenir els restauradors riberencs per celebrar una festa comarcal amb la clotxa com a protagonista, contribuint a promocionar el nostre territori i la nostra gastronomia”. Una cosa que “als inicis ningú s’ho creia que això fos possible, ens prenien per bojos”, ha recordat el restaurador moranovenc Joan Casanova, qui ha agraït el suport del Consell Comarcal per fer possible que avui sigui “una festa consolidada que ens permet promocionar turísticament la comarca”. També ha tingut paraules d’elogi el representant del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona a les Terres de l’Ebre, Albert Folch, qui ha destacat ”l’encert d’aquesta iniciativa, que ens permet oferir un producte diferencial en la línia del que busquen els turistes de conèixer productes autòctons dels territoris que visiten”.

La presentació s’ha fet al Castellet de Banyoles, amb una vista espectacular sobre la Ribera.

Recepta tradicional i vins locals

Representants polítics i del sector turístic, gastronòmic i social han estat presents a l’acte d’avui, durant el qual s’ha pogut degustar la clotxa com la preparaven els pagesos al camp, barrejant els ingredients que tenien més a mà: pa de pagès, ceba, tomàquet i all a la brasa, acompanyants d’arengada o sardina de casco, i regat amb un bon rajolí d’oli d’oliva verge extra. La mateixa recepta per aquest diumenge, quan a partir de les 10 està previst que comenci l’actuació de la Banda de Música de Benissanet i la venda dels tiquets que puguin quedar. Per acompanyar la clotxa, també es vins autòctons del poble, on hi ha cinc elaboradors tots ells dins la DO Montsant: Celler Joan Anguera, Celler Aibar, Anguera Domènech, Celler Vinyes d’en Gabriel i Celler Cairats.

Cartell de la Festa de la Clotxa 2019.

Els germans Roca i Sara Blanch

La cita té, a més, uns pregoners i una actuació d’excepció, com a explicat l’alcalde de Tivissa, Jordi Jardí, durant la presentació. Així, el pregó anirà a càrrec dels germans Roca: Joan, Josep i Jordi Roca, propietaris del restaurant gironí Celler Can Roca, amb tres estrelles Michelin i un estil de cuina tecno-emocional que busca recuperar aromes i gustos perduts en la memòria, combinant tècniques culinàries tradicionals i modernes. En la carta del restaurant s’hi pot trobar una clotxa, el plat típic de la Ribera d’Ebre, com a aperitiu.

I, fent gala de la llarga tradició musical de Darmós, estarà també la soprano Sara Blanch, que diumenge canviarà els grans escenaris operístics per actuar al seu poble natal per als assistents a la Festa de la Clotxa. Blanch, que va debutar amb 16 anys al Teatre Nacional de Catalunya, ha estat premiada en diversos concursos, arribarà directament de Rússia on actua aquestes dies. “Que no falti ningú”, ha dit Jardí. 

Dotze restaurants participen a les Jornades Gastronòmiques de la Clotxa. Per més informació clica sobre la imatge.

Jornades gastronòmiques a 12 restaurants de la Ribera

La festa es localitzarà en una esplanada a l’entrada del poble, venint des de la carretera N-240, des d’on s’albiren unes vistes panoràmiques espectaculars i on hi haurà taules i cadires per menjar-se la clotxa. A la mateixa esplanada s’habilitarà una zona d’aparcament i un escenari, així com una fira de productes artesanals. El mateix dia es donarà el tret de sortida a les Jornades Gastronòmiques de la Clotxa de la Ribera. Aquest any, dotze establiments d’arreu de la comarca s’adhereixen a aquestes jornades i fins al 14 d’abril oferiran la clotxa en les seves cartes i menús: a Benissanet, el restaurant el Casal: a Flix, Casa Castro i Fornieles; a Garcia, el Pas de l’Ase; a MIravet, el Molí de Xim; a Móra d’Ebre, el restaurant Gastronòmic La Creu i el Turú; a Móra la Nova, Can Secundino, el Ferran, el Heaven’s Door i el de Mas dels Subirats; i a Riba-roja d’Ebre, el restaurant càmping Riba-roja.

Un cop degustada la clotxa, els visitants podran aprofitar per passar el dia a la comarca i gaudir dels espectaculars paisatges de la Ribera en Flor. I és que és a finals d’hivern, quan arriba la primavera, la Ribera d’Ebre es transforma en una gran catifa de tons blancs i rosats. El paisatge de la comarca alterna el rosa dels ametllers i presseguers, el blanc dels cirerers i albercoquers, les tonalitats encara marronoses dels boscos de ribera, els verds lluents de la plana, els verds mediterranis de les pinedes, els blaus turquesa de riu… És un paisatge viu, canviant, on la intensitat dels colors varia cada dia…

Clica sobre el mapa per visualitzar les rutes per la comarca de la Ribera en Flor.

Touring per descobrir els camps florits de la Ribera en Flor

Així, durant tot el mes de març, diferents municipis de la comarca han preparat experiències i activitats que combinen natura, cultura, esport i productes locals, i també se’n pot gaudir a través de rutes en cotxe o touring. El Consell Comarcal de la Ribera ha elaborat un mapa que es pot descarregar del web de Turisme Ribera d’Ebre on es podeu visualitzar les carreteres i les pistes que permeten admirar els paisatges en flor de la comarca, així com aquells punts on trobarem les millors vistes panoràmiques de la Ribera. El mapa permet distingir les diferents zones de floració, en funció de l’arbre: l’ametller, el presseguer o el cirerer. L’espectacle es pot contemplar resseguint les principals carreteres, com ara la C-12, que creua de nord a sud la comarca; la C-44, que s’enfila vers la serra de Tivissa i Llaberia; la T-324, que uneix Móra d’Ebre amb Benissanet i Miravet, o desplaçant-se fins al pla d’Ini de Flix, situat a la zona sud del gran meandre, a l’altre costat del pas de barca.

Des de Darmós una ruta altament recomanable és continuar per la carretera fins a la Serra d’Almos i fer cap a Tivissa, una ruta rodejada de cirerers i que es preveu per diumenge 17 que ja estiguin en ple esclat de la floració. Els visitants poden anar fins al jaciment ibèric del Castellet de Banyoles, des d’on s’observa la vista panoràmica més bonica de la Cubeta de Móra i on tota aquesta catifa de la floració riberenca queda als nostres peus.

En aquest enllaç pot veure l’espot de la 16a Festa de la Clotxa de la Ribera d’Ebre, diumenge, a Darmós. Us hi esperem!

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: