Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

Darmós acollirà la festa comarcal de la clotxa el 17 de març

25 febrer 2019 · Noticies

Esplanada on tindrà lloc la 16a edició de la Festa Comarcal de la Clotxa, Darmós

Silenci i olor de farigola i de romaní. Terra callada, de bona companyia i no gens perdedora perquè els camins i els caminals abunden. Es veuen viaranys que pugen per les faldes dels turons, entre farbalans de garriga, en forma cenyidora i contenta, com una lliga cama. Mai no hi trobareu arbres morts oi abandonats. És una terra completament humanitzada.

 Amb aquestes paraules, recollides a la Ruta Literària Artur Bladé per la Ribera d’Ebre, el gran cronista riberenc descrivia el poble que enguany acollirà la 16a edició de la Festa Comarcal de la Clotxa: Darmós, el poblet més petit de la comarca, amb només 95 habitants, que a l’estiu arriba als 250 per les famílies que tenen aquí la seva segona residència. Amb la cita de Darmós d’aquest any, tots els pobles de la comarca hauran acollit una edició d’aquesta popular festa amb el menjar típic de la Ribera com a protagonista.

L’esplanada que acollirà les taules i l’escenari on degustar la típica clotxa és un indret amb unes vistes panoràmiques excepcionals, a l’entrada del poble. Des d’aquest punt de Darmós, i girant 360 graus, els visitants es trobaran al davant els paisatges de la Serra del Montsant, la Picosa, Santa Magdalena de Móra, les serres de Cavalls i Pàndols, el castell de Miravet amb els Ports al darrere, Cardó, i la Serra de Tivissa i Llaberia. Els camps propers mostren els cultius  de la vinya, els olivers i els ametllers tradicionals de la zona, que a més en aquesta època de l’any estan florits, deixant imatges de postal arreu de la comarca.

Grans vins i cuna de músics, com Sara Blanch
Darmós és un poble tradicionalment agrícola, que forma part del terme municipal de Tivissa i on el vi és el producte local per excel·lència. Actualment hi ha cinc elaboradors de vi, tots ells dins de la DO Montsant, establerts al poble: Celler Joan Anguera, Celler Aibar, Anguera Domènech, celler Vinyes d’en Gabriel i celler Cairats. A més, també és un poble amb molta tradició musical, on hi havia hagut dues bandes de música i que ha donat una de les veus de més renom del moment, la soprano sara Blanch, que el dia de la festa comarcal serà a Darmós per oferir una actuació en un dia tan assenyalat per al poble.

Un dels símbols Darmós, la Mata Darmós.

Potser hauran sentit a dir la dita popular de “Qui va a Darmós, i no veu la Mata, és com qui va a Roma i no veu al Papa”. I és que al mig del poble, davant l’Ajuntament hi ha un altre dels símbols locals per excel·lència: la Mata de Darmós, un arbre monumental que figura a l’escut del poble i seria de tal magnitud perquè antigament hi havia un pou on la gent anava a buscar aigua.

El 17 de març queda, doncs, reservat a l’agenda per anar a degustar de la tradicional clotxa de la Ribera d’Ebre a Darmós. Us hi esperem!

Més informació als webs de Turisme Ribera d’Ebre  i Turisme Tivissa on es poden adquirir els tíquets de la clotxa per la festa popular.

 

 

La famosa Mata Darmós, arbre monumental.

Vista des de l’indret on es menjarà la clotxa, al fons serralada de Tivissa.

Vista des de l’indret on es menjarà la clotxa, al fons serralada de Tivissa.

Des de Darmos tambè es divisa el Montsant.

Punt de la ruta literària Artur Bladé.

Punt de la ruta literària Artur Bladé.

Punt de la ruta literària Artur Bladé.

Balconada de davant Ajuntament.

Punt de la ruta literària Artur Bladé.

Detall de la Mata, situada al centre en una zona d’esbarjo davant Ajuntament.

Església Sant Miquel.

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: