Andreu Veà a la Mobile Week Ebre: “Som els primitius d’una nova civilització desconeguda”
25 febrer 2019 · NoticiesDurant tota la setmana, la Moble Week Ebre ha permès als riberencs i a la gent del nostre territori reflexionar i aprendre sobre l’impacte de la tecnologia en les nostres vides. Ho han pogut fer gràcies a les més de 40 activitats organitzades el Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre a tots els pobles riberencs, un complert programa que ha format part de tota l’activitat paral·lela al congrés de la industrial mundial que se celebra a Barcelona: el Mobile World Congrés (MWC).
La Ribera ha estat la única comarcal rural participant, a través de tallers i actes pensats per a tots els públics, en alguns casos de la mà de conferenciants experts i referents en la matèria. I entre ells, un d’especialment destacat: l’Andreu Veà, doctor en Telecomunicacions i amb un extens currículum en el món digital i de les TIC, vinculat a Sillicon Valley i familiarment també a Vinebre, i president al nostre país de la Internet Society que desenvolupa internet al món. La contribució en la primera edició de la Mobile Week Ebre la va deixar clara només començar la seva conferència a la sala del Cine de Vinebre: “Avui aquí tinc un gran repte: canviar-vos la vida”.
Andreu Veà fa del coneixement un conte del qual ningú es vol perdre com acabarà… “Tecnòleg i observador, i molt amant de la fotografia”, com ell mateix es defineix, aquest expert digital va captivar la Ribera amb una presentació d’imatges molt ben triades i amb la seva facilitat de paraula per explicar les coses, fins i tot coses tan complexes com la revolució que estem vivim per l’impacte de la tecnologia. Van ser tres hores de conferència que van passar volant, aconseguint en tot moment mantenir el màxim interès per allò que estava a punt de dir sobre la transformació digital que viu la societat actual i que ens canviarà per sempre com a espècie. Per si algú encara no ho té clar, parin atenció al que diu el doctor Veà: “Som els primitius d’una nova civilització desconeguda”.
Des de 1994 col·leccionant històries d’internet
Aquest expert en Telecomunicacions va començar mostrant perquè és conegut com a biògraf d’internet, i va posar nom i rostre a tots els qui van impulsar el desenvolupament de la Xarxa que avui ens apropa tot el món: Paul Baran, un dels pares d’internet (l’any 1964); Doug Engelbart que va mig segle ja va presentar “The Mother of All Demos”: el primer monitor de pantalla cúbica dins un submarí, el primer teclat, el primer ratolí amb maneta (1968), les primeres videoconferències amb un sistema de finestres, el llenguatge icònic, l’hipertext, una xarxa local…; Frank Heart, artífex del primer router (1969); Ray Tomlison, inventor de l’email (1971); Jake Feinler, creadora dels dominis .net .org .gov (1985) …
I tot això com a introducció per dir que “tots tenien una idea al cap: augmentar l’intel·lecte humà”, va explicar el conferenciant, en el que seria una de les idees principals de la seva exposició: “la tecnologia farà i ens fa la vida diària més fàcil, això sí, sempre que aconseguim adaptar les nostres aptituds i actituds”. El factor clau dels avenços tecnològics, a més, és que són exponencials, amb lo qual se succeeixen cada vegada més ràpid. Per aquest tecnòleg, un luxe de conferenciant de la Mobile Week a la Ribera, “la revolució és imparable”: l’any 1784 la màquina de vapor suposa la revolució de la indústria 1.0; al 1870 l’electricitat obre la porta a la indústria 2.0; al 1969 amb els xips i l’electrònica arriba la era de la indústria 3.0; i ja no un segle després, sinó en mig segle, ara estem ja a la indústria 4.0 amb la ciberfísica i la possibilitat de connectar qualsevol cosa a internet”.
Aplicacions que revolucionen la medicina
Andreu Veà a Vinebre va parlar de La Internet de les coses importants. I és per això que va dedicar bona part de la seva exposició a mostrar al públic tecnologies i avenços en el camp de la medicina: vacunes en forma de tireta, sense agulles; un aparell per veure la composició de qualsevol aliment, molt útil per diabètics o perquè els pagesos sàpiguen quan un fruit està madur; pell sintètica impresa en 3D, especialment important per a grans cremats, però també per a l’implant de pròtesis: orelles, nassos, arteries i qualsevol teixit que s’hagi de reposar; bacteris marcadores que permeten detectar el càncer; xips amb càmera que s’empassen per fer una revisió de l’aparell digestiu, evitant les molèsties d’una colonoscòpia; un petit aparell portàtil per fer ecografies i veure les imatges al telèfon mòbil; sensors òptims per a la seva ingesta, que permeten prendre’s la pastilla amb xip, revolucionant la teleassistència per a la gent gran al fer un control exhaustiu de la medicació; tatuatges localitzadors per a persones amb malalties mentals o infants; anàlisis de genoma amb saliva… Perquè el doctor Veà ho té clar, avui dia ja tot passa per la tecnologia: “El càncer l’arreglaran els enginyers”; de fet ell ja ha creat un grup de contactes conegut com a Cancer Warriors, un projecte per compartir coneixement i posar fi a una malaltia que és la principal causa de mort, “pura estadística: entre els 50 i 70 anys la probabilitat de tenir càncer és del 50%, big data” per a Veà.
Molts exemples, tots amb preus assumibles, i en alguns casos molt útils per a la medicina rural, per apropar proves diagnòstiques i tractaments sense haver de desplaçar-se a la ciutat, i tot gràcies a la connexió d’internet. Va explicar com avui a l’hospital de la Vall d’Hebron ja es tracten ictus per telemedicina. Per a ell, la teleassistència o una videoconferència amb l’especialista en temps real suposa un estalvi pel pacient i pel sistema, ja “un 70% de les consultes externes són per ajustar medicació o fer seguiment, es podrien connectats a internet des de casa”.
Internet, tecnologia i intel·ligència artificial
I és que “un especialista arriba a tot el món, amb internet”, i també ho veurem aquests dies a les notícies del MWC: la nova tecnologia 5G permet innovar fins al punt que aquest dimecres hi ha programada la primera operació en streaming, o sigui que un pacient serà operat a l’hospital Clínic mentre que un equip de metges estarà a Fira de Barcelona veient-ho en directe i donant instruccions i suggeriments al cirurgià. I com va dir l’Andreu Veà: “la màgia és que és tot més barat. No necessitem més hospitals, necessitem més serveis; i això és possible gràcies als continus avenços tecnològics”.
El conferenciant va desplegar les seves dots d’emprenedor, comunicador, conseller, investigador també al parlar d‘“intel·ligència artificial com a solució de futur” a un auditori poc expert en la matèria, posant també exemples del que per a ell és “un ordinador amb diferents formes”. Va projectar també imatges d’ulleres de realitat virtual i de realitat augmentada, de cotxes elèctrics i de cotxes sense conductor, una realitat ja avui gràcies al làser, els radars, els ordinadors i internet… I va llançar una reflexió: “Diem telèfon mòbil però no és un telèfon, només un 4% del seu ús és per trucar. El que tenim a la butxaca és un ordinador en forma de telèfon”, va dir per fer veure a l’auditori que “el món ha canviat i no ens n’hem adonat”.
Ja ho va dir de bon inici… i quedarà en la memòria per sempre
Si hem de resumir en poques paraules la conferència d’Andreu Veà, direm coneixement a dojo, tracte proper i anècdotes mil de qui, sent un referent en el seu camp, té la virtut de saber compartir la seva experiència i bagatge, un exemple més de la transformació social que persegueixen els tecnòlegs a través dels avenços imparables d’aquesta revolució digital. “Qui escolta, oblida; qui veu, recorda; qui fa, aprèn”, va dir Veà als presents. Tal és l’impacte de les TIC que l’encarregat de presentar a Andreu Veà a la gent de Vinebre va ser Paul Baran, un dels pares d’internet… amb un vídeo de youtube. La primera demostració del conferenciant de com ha canviat el món, un missatge especialment dirigit a la gent gran de la sala.
Sí, la tecnologia ha canviat i canviarà encara més les nostres vides, queda clar. Tant clar com que els vinebrans i les vinebranes mai oblidaran la història dels seus convilatans de cognom Veà, avantpassats de l’Andreu, el fill del Joaquim, que també era divendres a la sala del Cine i que és nét d’un dels avantpassats del poble: el Joaquim Veà Miró, un indiano que va emigrar a l’Argentina i, després de fer fortuna, va tornar al poble i va construir la casa del Casino, avui seu de l’Ajuntament de Vinebre.
Allí els veïns d’aquest poble de la Ribera van viure divendres al migdia un altre moment emotiu que guardaran també en la seva memòria: el pare de l’Andreu Veà, de 91 anys, penjant de nou els retrats dels seus avis a les parets de la que va ser la seva casa al poble, un acte tan emotiu com el que l’any 2014 va permetre al mateix home “conèixer” la família de l’Argentina i reconeixes en les fotos que mig segle abans el seu avi enviava als parents sud-americans. Allò per al seu pare va ser “un miracle”, diu l’Andreu. Es va viure també a Vinebre, a la sala del Cine, en una trobada dels Veà del món organitzada també per aquest doctor, després d’investigar i aconseguir localitzar els seus parents a l’Argentina. I també en aquell moment va ser la tecnologia la que va revolucionar la trobada familiar: el seu pare, via skype, i gràcies a internet, contactava en temps real amb la família que enviaven fotos al tiet de Vinebre, 70 anys enrere. “Algun dia la humanitat se’n riurà de nosaltres pel que estem fent avui i que ens sembla que és molt avançat”, va avisar.
Comparteix i multiplica
Així començava l’Andreu Veà la seva conferència a Vinebre: “El coneixement (junt amb l’amor) és de les poques coses que es multipliquen (i no es divideix) en compartir-lo”. Tota una declaració d’intencions que el doctor enginyer en Electrònica i expert mundial tenia reservada per als veïns que l’acompanyaren en la conferència de la Mobile Week Ebre, en un poble d’encara no mig miler d’habitants, amb el qual va quedar clar que Veà està per sempre connectat.
Us deixem l’audio de la conferència enregistrada per Vinebre Actiu per si la voleu escoltar.