Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

Gairebé 200 nens i nenes de la Ribera han participat als tallers de Nadal que impulsa el Consell Comarcal als pobles de la comarca

4 gener 2019 · Noticies

Gairebé 200 nens i nenes de la Ribera, d’entre 3 i 14 anys, han participat aquests dies de vacances de Nadal en els 20 tallers que professionals del lleure educatiu han organitzat a 7 municipis de la comarca, a través d’una oferta conjunta que ha impulsat i subvencionat un any més el Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre. Els municipis participants han estat la Palma d’Ebre, Vinebre, Garcia, la Serra d’Almos, Miravet, la Torre de l’Espanyol i Riba-roja d’Ebre.

L’oferta de tallers ha estat molt variada, amb activitats que més enllà del joc tradicional, les típiques manualitats i el lleure també han promogut valors i reflexions a la canalla que hi ha participat. Els títols d’aquestes activitats donen una pista del que s’hi ha treballat: Entrebancs al riu, Endevina endevinalla, Superheroi i superheroïna feines de casa, Artistes moderns, Christmas youtuber, Jocs del món, Ambientador natural de Nadal, Energies sostenibles i Decorem el Nadal. Cada ajuntament ha triat un màxim de tres d’aquestes activitats, per portar-les al seu poble entre els dies 27 de desembre i avui, divendres 4 de gener.

L’objectiu, un any més, que els més petits de la comarca disposin d’una oferta de lleure al seu municipi, complementant la programació nadalenca que té cada poble aquests dies, amb la visita del tió, el Pare Noel, l’Home dels Nassos, Cap d’Any, la Cavalcada dels Reis Mags de l’Orient… L’oferta té molt bona acceptació entre els veïns de la comarca, com posa de manifest que cada any la iniciativa es repeteix amb una alta participació dels infants riberencs.

L’impacte dels plàstics al riu, un dels tallers

Un dels tallers que més bona acceptació ha tingut aquest any és el d’Entrebancs al riu, una activitat que proposa que els nens i nenes facin una gimcana sortejant diferents entrebancs, simulant totes les dificultats que els peixos han de superar en el seu hàbitat natural. Darrera aquesta tarda de joc, els monitors fan prèviament reflexionar els més petits sobre la importància de no llençar escombraries al riu i el paper que tenim tots per respectar el Medi Ambient.

“Abans de fer la gimcana, fem una introducció fent ús d’imatges on els més petits veuen de primera mà l’impacte que causen els plàstics en els animals aquàtics, i els ajuda a prendre consciència de què cada gest és important”, explica Eloi Bargalló, un jove de la Torre de l’Espanyol, estudiant universitari de Magisteri, que aquests dies aprofita les vacances al poble per treballar com a monitor de lleure. La resposta dels més menuts està sent molt positiva: les fotos d’animals atrapats en plàstics o menjant residus que han fet cap al seu hàbitat de seguida fan que els nens alcin la mà per dir que en pensen: “”Si ho fem bé, les coses aniran molt millor i els animals no tindran aquests problemes”, diu en Mateu de 4 anys durant el taller de Nadal de la Torre, davant la imatge d’un mar de plàstic: “Ens agrada trobar una platja ben neta, on veiem els peixets nedar”. La mateixa reflexió fa la Samia, de 8 anys: “Volem un món net” i afegeix que ella mai ha tirat res al mar i que no ho pensa fer mai.

A través del joc, es fomenten valors i es promou el debat, que acaba derivant en quin contenidors hem de tirar la brossa, segons la fracció: groc, envasos; blau, paper i cartró; verd, vidre; marró orgànica. Els petits de la Torre de l’Espanyol demostren un bon coneixement en reciclatge, abans de llançar-se a fer la gimcana que els han preparat els monitors abans de berenar. Uns i altres s’animen a fer el circuit d’entrebancs al riu el més ràpid possible, i feliciten el guanyador. La darrera estona del taller de Nadal la destinen a fer una manualitat amb material reciclat. Amb una ampolla de plàstic, una mica de cordill per lligar-hi el tap, pintant, retallant i enganxant acaben convertint el residu en un peixet que els servirà per fer un joc on posar a prova la seva habilitat i punteria. “La gimcana no és difícil però si ets un peix que vas pel riu i et vas trobant tot de residus, sí que seria difícil i molt”, reflexiona el Damià de 10 anys.

 

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: