Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

El Ple del Consell aprova un pressupost de 6,32 milions d’euros per al 2019, amb la meitat de la despesa destinada a polítiques socials

20 desembre 2018 · Noticies

Votació del pressupost per a l’any 2019, ahir al ple comarcal, a Móra d’Ebre.

El Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre ha aprovat en el darrer plenari d’aquest any els comptes de l’ens per al pròxim exercici 2019, un pressupost que creix un 5,8 per cent respecte a l’actual i que arriba als 6.320.893 euros. Aquest increment ve originat principalment per la incorporació de dues noves partides: 223.000 euros per al programa Enfeinat, que donarà feina a persones aturades de llarga durada, i 98.000 euros d’una subvenció que el Consell Comarcal ha sol·licitat conjuntament per a Móra d’Ebre i Móra la Nova i que permetrà a aquests municipis la instal·lació de punts de recàrrega per vehicles elèctrics.

Destaca, a més, el deute zero de la institució, com ja es va posar en relleu en la liquidació dels comptes de 2017 aprovada al juliol. El conseller d’Hisenda va voler posar l’accent en el realisme dels números comarcals, ja que “el que ara s’aprova com a pressupost és una fotografia del que després es tanca a finals d’any, gràcies al compliment, a la tasca i al bon fer tant dels tècnics com de Secretaria i Presidència”, va dir Sixte Melchor.

La meitat dels diners, destinats a les persones

Clica sobre el quadre per veure el detall de les despeses del Consell per al 2019.

La proposta aprovada per Convergència, ERC i la FIC, gairebé per unanimitat, amb l’única abstenció del conseller socialista a l’oposició, és continuista i manté la distribució dels recursos comarcals amb la mateixa filosofia que els darrers anys. Així, la partida de serveis a les persones continua sent la de major volum, amb 3.185.817 euros, és a dir un 50,4% del pressupost total. D’aquest, 1,3 milions es destinen a la gent gran de la Ribera, a través de Serveis Socials, i 1,104 milions als estudiants: transport escolar, beques de menjador i llibres. També es preveuen 435.000 a l’atenció de les persones en situació de risc, i concretament als serveis de l’Equip d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (EAIA), a les víctimes de violència de gènere i a famílies desestructurades; 231.000 són per fomentar l’ocupació i l’acompanyament en la inserció laboral; i 117.000 euros es dediquen als joves per al foment de la Cultura i l’Esport. S’inclou la creació d’una nova partida de suport a les entitats culturals de la comarca, grups de teatre i danses, que porten el nom de la Ribera d’Ebre arreu, i que permetrà bonificar els ajuntaments riberencs que els contractin.

A aquests diners s’han de sumar els 691.730 euros que es dediquen a la promoció econòmica de la comarca, i el suport a les empreses que aposten per la diversificació econòmica. Així, el 10,9% dels diners per al 2019 donarà continuïtat, dins del projecte Ribera d’Ebre Viva, a actuacions en els sectors estratègics per al futur de l’economia riberenca: Comerç, Turisme i Indústria Agroalimentària del territori, bàsicament, oli, vi i fruita dolça. També inclou una partida per als servei d’Informàtica i Consum.

Més enllà d’aquesta atenció a les persones i empreses de la Ribera, el pressupost preveu un apartat per a polítiques de Territori, amb 1.483.059 euros, un 23,5 per cent del total, que reforçaran la tasca i els serveis que el Consell presta els ajuntaments, sobretot en les àrees d’Urbanisme, Medi Ambient i recollida de la brossa (1.264.000 euros) i el manteniment de la xarxa de camins i els pobles que no formen part del PENTA (122.000), a més de la subvenció per als punts de recàrrega per a vehicles elèctrics (98.000).

Per últim, un 15,18 per cent és per a despeses generals: 959.715 euros que sufragaran els costos necessaris per al funcionament del mateix Consell, el qual inclou sous de personal i tot allò que es destina de forma directa a la promoció comarcal.

 

Ingressos finalistes

Clica sobre el quadre per veure el detall dels ingressos del Consell per al 2019.

Com en tot Consell, els ingressos provenen en la seva majoria d’altres administracions i en la seva major part són finalistes, és a dir, que ja arriben determinats a quin apartat es dedicaran. Així, el 67 per cent del total: 3.899.558 euros són transferències directes de la Generalitat de Catalunya, via contractes programa, fons de cooperació i òrgans dependents, i un 7,4 per cent provenen de la Diputació de Tarragona, el que són 472.568 euros, majoritàriament del Servei d’Assistència a Municipis (SAM). També hi ha un 21,63 per cent que arriba dels ajuntaments de la comarca: 1.372.574 euros, el 82,4 dels quals és per al servei de recollida de la brossa i la resta per cofinançar una part dels serveis que presta el Consell, com els assistents socials. A més, 273.887 euros (4,33 per cent dels ingressos) arriben via convenis amb empreses privades del territori: l’Associació Nuclear (ANAV) i de la gestora de l’abocador de Tivissa (GRT).

Tot plegat ratifica la bona entesa de l’acord de govern, que ahir els grups polítics majoritaris van voler destacar en el ple com a “model de futur”, justificant uns pressupostos que cobreixen les necessitats dels veïns de la Ribera i donen suport a l’activitat econòmica i a la diversificació més enllà de la indústria encara predominant.

Nous consellers i mocions en favor dels presos i d’ahesió a una central de compres

En la darrera sessió de l’any van prendre possessió dos consellers: Salvador Florido, de la FIC, que entra en el lloc de l’alcalde d’Ascó i vicepresident del Consell, i Joan Marimon de Garcia, que torna al Consell 19 anys després, a les files de Convergència.

Presa possessió de Salvador Florido com a conseller comarcal.

Presa possessió de Joan Marimon com a conseller comarcal.

 

 

 

 

 

 

 

A més, el ple va servir també per aprovar una moció de suport als presos polítics que fan vaga de fam, denunciant un cop més la vulneració dels drets humans i el bloqueig jurídic del Tribunal Constitucional presentada i aprovada conjuntament per PdeCat i ERC. I igualment, el Consell va aprovar adherir-se a la Central de Compres de l’Associació de Municipis de Catalunya (ACM) i del Consorci Català pel Desenvolupament Local (CCDL) per tal de poder-hi efectuar l’adquisició de béns, subministraments i contractació de serveis en les condicions i preus vigents en els contractes subscrits pel mateix i amb les empreses adjudicatàries, creant sinergies per poder contractar de forma conjunta subministraments i serveis amb destinació a les entitats locals.

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: