Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

236 veïns de la comarca participen en el curs de gimnàstica per a la gent gran que el Consell organitza des de fa 27 anys

23 novembre 2018 · Noticies

A més de mantenir-ente actius, l’activitat permet estar en contacte amb gent de la seva edat.

El passat mes d’octubre es va posar en marxa un nou curs de Gimnàstica de manteniment per a la Gent Gran que organitza el Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre des de fa vint-i-set anys a tots els pobles riberencs, excepte Flix, on ho fa directament l’Ajuntament. L’objectiu de l’activitat és prevenir i millorar la salut física i mental de la gent gran de la Ribera, un col·lectiu que representa una quarta part de la població de la comarca.

Així, 236 persones hi van tres dies a la setmana, i durant una hora fan exercici físic adaptat a l’edat, i també exercicis mentals, enfocats a la memòria, sèries, paraules, recordar passos a seguir, i jocs de cohesió en grup per relacionar-se amb gent de la seva edat. “Es tracta de què siguin actius, que es moguin i reforcin la musculatura, ja que amb l’edat el primer de què pateixen són les articulacions”, diu Enric Gratovil, un dels sis monitors que dirigeixen l’activitat, en el seu cas a Móra d’Ebre. Dos dels monitors pertanyen al Club Atletisme Ascó i en dos municipis, Riba-roja i Tivissa, així com a la Serra d’Almos i Darmós, se n’encarrega el tècnic d’Esports de l’Ajuntament.

Beneficis per la salut i la qualitat de vida

De fet, l’envelliment de la població és un dels reptes que afronta una comarca rural com la nostra, a l’hora de mantenir la qualitat de vida de les persones. I en aquest sentit la gimnàstica per a la gent gran és una de les activitats més ben valorades pel Consell Consultiu de la Gent Gran del qual formen part les entitats locals de pensionistes i jubilats i les tècniques comarcals de Serveis Socials. L’opinió dels participants és molt bona.

La Rosa Descarrega de Móra d’Ebre, que fa 27 anys que fa gimnàstica, amb la presidenta del Consell Comarcal i la seva companya Rosa Móra.

És el cas de la Rosa Descarrega, qui amb 91 anys és fixa a l’activitat des del primer any a Móra d’Ebre, i procura “no faltar mai, si convé canviant horari del metge o d’altres coses”; només li van posar falta quan es va fer un esquinç però llavors fins i tot al llit feia exercicis al matí i a la tarda, ja que “si tens el ritme i et mous, el cos t’ho demana”, explica. Mentre fan exercicis amb una pilota al pavelló de Móra, ella comenta amb la Rosa Móra, de 65 anys, els beneficis de fer la gimnàstica: “Va molt bé, et dóna vida, tenim amigues que estan més atropellades, amb vertigen, mal d’esquena, dolors…”. La Fina Carrasco, amb 66 anys, hi va tot i no estar encara jubilada, compaginant-ho amb la feina i la cura de la seva mare: “M’ha canviat la vida. D’ençà que fa un any que faig exercici de forma regular ja no se m’adormen les mans, a la nit dormo millor, em sento més àgil i més alegre”, explica.

També oberta als homes

L’activitat està oberta a tothom, també als homes.

La gran majoria dels qui fan gimnàstica són dones, però l’activitat està oberta a tothom. I aquest curs hi ha 8 homes, tres dels quals a Vinebre, on tres dies a la setmana es troben a la sala del cinema. Un d’ells és Josep Ferré, que ho fa per segon any i diu que ara se sent “més àgil, ja que per molt que vagis al tros els moviments que fas aquí no els fas”. Amb 80 anys explica que ha patit diverses operacions i que fer gimnàstica li ha anat molt bé, igual com a Miquel Tarragó. A tots dos els “feia cosa perquè eren tot dones” però un per l’altre es van animar i “no tornaria enrere. Ets sents millor físicament i mental, coincideixes amb gent de la teva edat, amb qui tens moltes coses en comú i em sento més flexible”, diu ell, qui igual que la Maria Tarragó de 81 anys anima a altres veïns a apuntar-se: “A mi em va animar la meva filla i per poc que pugui continuaré venint: surts de casa, fas exercici, trobes amigues, et mantens activa”, diu la Maria.

Òscar Grañena és monitor de sis pobles: Vinebre, Ascó, la Torre de l’Espanyol, la Palma d’Ebre, Garcia i Miravet, i destaca el component socioafectiu: “És una activitat que serveix per tenir vida i la majoria repeteixen cada any. Segons la franja d’edat anem adaptant els exercicis perquè ningú se senti desplaçat”.

Matrícula viva durant el curs

Maria Tarragó de 81 anys anima a altres veïns a apuntar-se.

L’únic requisit per apuntar-se és tenir més de 60 anys i estar empadronat a un municipi de la Ribera. La inscripció està oberta els 9 mesos que dura el curs, d’octubre a juny, i els interessats es poden incorporar en el moment que vulguin. Les sol·licituds per inscriure’s es poden fer a través dels ajuntaments, mitjançant el delegat o delegada de l’associació de jubilats del poble o mitjançant el monitor que imparteix les classes. Més informació al Consell Comarcal.

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: