La Ribera se suma al Dia Mundial de la Salut Mental impulsant activitats integradores com conta contes, tallers, una exposició i cinefòrum a les biblioteques de la comarca
5 octubre 2018 · NoticiesEl Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, com a membre integrant de la Taula de Salut Mental de les Terres de l’Ebre, posa en marxa aquesta tardor un seguit d’iniciatives destinades a famílies amb fills afectats per malalties mentals amb l’objectiu de normalitzar i trencar l’estigma que rodeja als afectats, també als pobles de la Ribera. Es tracta de contacontes i tallers adreçats al públic infantil i familiar, una exposició sobre emocions i sentiments pensada per nens, i un cinefòrum, que s’organitzen dins la programació habitual de les biblioteques de la comarca amb l’objectiu de donar una visió normalitzadora i integradora d’aquestes malalties. El cartell d’activitats es presenta coincidint amb el Dia Mundial de la Salut Mental, dimecres 10 d’octubre, que aquest any a les Terres de l’Ebre se celebra de manera unitària a Sant Carles de la Ràpita, on entre altres actes el diumenge abans es fa una marxa solidària, un dinar de germanor i es lliuraran els premis del concurs de poesia Versos per la Salut Mental.
Agendeu-vos el calendari d’activitats
La primera cita a la Ribera és el dimarts 13 de novembre, quan a la biblioteca de Móra d’Ebre se celebrarà un cinefòrum amb la participació d’un testimoni en primera persona, un familiar i un professional de la salut mental. El debat està pensat per al públic adult i s’iniciarà amb la projecció de 3 vídeos.
També s’han programat tres activitats per al públic infantil i familiar. Dues sessions giren al voltant del Trastorn per Dèficit d’Atenció i Hiperactivitat (TDAH), amb un conta contes que porta per títol ‘Mai facis pessigolles a un tigre’ i ‘Aleix, ja n’hi ha prou’, el divendres 23 de novembre a la biblioteca de Móra la Nova i el dimecres 28 de novembre a la biblioteca de Benissanet. També hi ha una sessió al voltant del trastorn bipolar, amb un conta contes el dijous 29 de novembre a la biblioteca comarcal de Móra d’Ebre que porta per títol ‘Dimarts, el meu tiet i els extraterrestres’.
Pel que fa a l’exposició ‘Pessigolles. Catàleg d’emocions i sentiments’, destinada al públic infantil, arribarà a la Ribera d’Ebre a principis de l’any que ve, després d’haver recorregut molts altres pobles de les Terres de l’Ebre. Així, es podrà visitar del 8 al 28 de febrer a la Biblioteca Artur Bladé i Desumvila de Flix; del 16 d’abril al 2 de maig, a la Biblioteca Municipal de Móra la Nova; del 7 al 27 de juny, a la Biblioteca Municipal Dolors Cabré de Riba-roja d’Ebre; del 27 de setembre al 17 d’octubre, a la Biblioteca Municipal de Benissanet; i del 18 d’octubre al 14 de novembre de 2019 a la Biblioteca Comarcal de la Móra d’Ebre.
Quatre anys treballant per trencar estigmes
La programació conjunta amb les Biblioteques ebrenques arriba després de 4 anys col·laborant en l’àmbit territorial per trencar estigmes i normalització la situació de les persones afectades per patologies relacionades amb la salut mental. El Consell Comarcal de la Ribera comença a treballar en aquest àmbit, juntament amb la resta de comarques de les Terres de l’Ebre, l’any 2014, arran de la creació de la Taula Territorial de Salut Mental, que s’organitza en comissions per abordar les problemàtiques i necessitats d’aquest col·lectiu. Entre aquestes, el transport ja resolt, la tasca de sensibilitzar la població ebrenca i la comissió infanto-juvenil en salut mental que es crea l’any 2016, arran dels resultats de l’Informe d’atenció a la salut mental infantil i adolescent a Catalunya que publiquen aquell mateix any la Fundació Pere Tarrés i la Federació de Salut Mental de Catalunya. En aquest informe s’assenyalen, entre altres vulnerabilitats, les desigualtats socials, polítiques, econòmiques i ambientals que tenen els nens i adolescents afectats per malalties mentals, que segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS) s’ha convertit en un dels principals reptes de la salut pública arreu del món, i afecta entre un 10% i un 20% de la població infantil i adolescent. Per contra, només 1 de cada 4 nens i joves reben algun tipus de suport i tractament.
Servei d’atenció dos dimarts al mes al Consell
Davant d’aquesta situació, a més de formar part de la Taula de Salut Mental ebrenca, fa dos anys que el Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre afegeix a la seva cartera de serveis un punt d’atenció adreçat a les famílies de persones afectades per algun trastorn mental. D’aquest servei se n’encarrega l’Associació de Familiars de Malalts Mentals de les Terres de l’Ebre (AFMMTE), que destina un professional dues tardes de dimarts cada mes per atendre les consultes, informar i assessorar els afectats de la Ribera en tot allò que puguin necessitar. No es tracta d’un servei clínic, sinó de suport especialitzat per crear xarxa a la comarca, que es presta a la seu del Consell Comarcal i també, en cas que així ho sol·licitin els usuaris, es pot desplaçar a altres indrets de la comarca.
Descarregueu-vos el programa d’activitats a les biblioteques.
Descarregueu-vos el díptic del punt d’informació de l’AFMMTE a la comarca de la Ribera d’Ebre.
Descarrega’t el tríptic de la Taula de Salut Mental de les Terres de l’Ebre.