Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

Oberta una nova convocatòria d’ajuts LEADER 2020 que ja ha impulsat 2,1 milions d’euros d’inversió a la Ribera d’Ebre en dos anys

17 setembre 2018 · Noticies

Martí Pros, de l’empresa Òptim, es van presentar a l’anterior convocatòria del LEADER per poder ampliar el negoci. 

Feia temps que l’asconenc Martí Pros i el seu soci tenien al cap ampliar el negoci i traslladar les oficines de l’estudi de disseny i publicitat que dirigeixen a Ascó a una nova nau industrial, en aquest cas al polígon del poble. La idea era fruit de la necessitat d’espai per millorar l’atenció als clients i per obrir una nova línia de negoci: la retolació de gran format i un taller de serigrafia i marcatge de roba. Les instal·lacions del carrer la Farinera, on inicialment hi havia la botiga d’informàtica d’uns familiars on Martí va començar a treballar mitja jornada de dissenyador quan va acabar la carrera de Belles Arts, retornant al poble, han quedat petites en els gairebé 20 anys que porta en actiu. I és que va començar compaginant el disseny amb la docència, però avui Òptim és una empresa de dos socis, un treballador i tres freelance.

Ara fa un any, un correu electrònic informant-los que havia sortit una nova convocatòria d’ajuts LEADER, “ens va fer acabar de decidir: vam parlar amb l’arquitecte per enllestir el projecte de la nau, vam presentar tota la documentació i aquesta setmana passada ja hem començat les obres”, explica Martí, que admet que “en el dia a dia vas fent. Era un projecte que teníem al cap i quan va sortir la possibilitat de tenir un ajut ho vam accelerar per tirar-ho endavant”. En el seu cas, un 30% de la inversió prevista va a càrrec del Programa de Desenvolupament Rural (PDR) 2014-2020, que té per objectiu diversificar l’economia de les zones rurals, com la Ribera. I per ells, “l’experiència és molt bona. Fa cinc anys, amb el LEADER 2007-2013, vam poder invertir en maquinària també gràcies a aquest ajut europeu, i vam comprar una premsa digital. I ara el salt qualitatiu encara serà major”. Un any després de la paperassa, i amb les obres iniciades, Martí Pros anima als empresaris i emprenedors riberencs a seguir els seus passos, i optar a aquests ajuts per consolidar la seva activitat.

17 projectes riberencs finançats amb el LEADER des de 2016

Tot just avui, 17 de setembre, ha sortit publicada la convocatòria del LEADER per aquest any 2018, a partir de la qual les empreses interessades tenen un mes per presentar-s’hi. L’encarregat de gestionar aquests ajuts PDR al territori és el Centre Intercomarcal d’Iniciatives Socioeconòmiques (CIS) Ribera d’Ebre Terra Alta, un dels 11 grups d’acció local LEADER que hi ha a Catalunya. El CIS acompanya les empreses a tramitar la documentació necessària perquè puguin beneficiar-se d’un ajut que en la darrera dècada a la comarca de la Ribera d’Ebre s’ha traduït en 111 projectes finançats i una inversió total d’11,5 milions d’euros, tenint en compte els 2,1 que es porten invertits des de 2016 amb l’actual LEADER 2020.

I és que des de 2016, han estat tres les convocatòries del LEADER 2020 i 17 els projectes de la Ribera que han rebut aquests diners a fons perdut per tirar endavant o consolidar la seva activitat a la comarca. A la primera convocatòria del 2016 van ser 6 els projectes seleccionats: una àrea d’envasat i comercialització d’oli d’oliva a la Palma d’Ebre, l’ampliació d’una casa de colònies a Rasquera, les millores tecnològiques d’una indústria d’olives i les millores en un restaurant de Móra d’Ebre, l’ampliació d’un taller de maquinària agrícola a Benissanet i l’ampliació d’un obrador de cervesa artesanal a Vinebre. En total 838.350,29 euros d’inversió a la comarca, dels quals 215.000 van ser aportats pel LEADER.

A la segona convocatòria de 2016, la inversió duta a terme a la comarca va ser de 776.142 euros, dels quals gairebé 195.000 va provenir d’aquest fons al desenvolupament rural europeu. Això ha permès crear una almàssera d’oli a Ascó, millores amb la producció d’olives de taula d’una empresa de Móra d’Ebre, invertir en la transformació i comercialització de productes carnis també a Móra, un allotjament rural a la Torre de l’Espanyol, l’ampliació d’una clínica a Tivissa i d’un centre d’estètica de Móra la Nova i la creació d’activitats gràfiques i disseny digital a una empresa de Móra d’Ebre, a més d’un projecte de dinamització turística a la ciutat ibèrica del Castellet de Banyoles, a Tivissa. En total 8 projectes, alguns dels quals encara estan en fase d’execució, ja que van demanar una pròrroga.

L’any passat, en la darrera convocatòria que ha sortit del LEADER 2020 fins ara, a la comarca es van seleccionar tres projectes: l’ampliació del dissenyador Martí Pros, la construcció d’un obrador per fabricar pastes típiques de la Ribera a Vinebre i la rehabilitació d’una casa de Rasquera per destinar-la a turisme rural, totes tres en execució actualment. La inversió global és de 482.758 euros, dels quals 141.920 van a càrrec d’Europa.

Presentació de la nova convocatoria LEADER per aquest 2018.

Pròxima convocatòria, a punt de sortir

Des del CIS i des del Consell Comarcal de la Ribera acompanyen en el procés a les empreses i emprenedors que vulguin optar al LEADER. Per fer-ho s’han de complir uns requisits, com que la inversió sigui d’un mínim de 12.000 euros i l’activitat es mantingui durant cinc anys. Els diners europeus, pensats per frenar el despoblament rural i captar inversions al territori, es destinen a inversions relacionades amb el sector agroalimentari, turisme i serveis, i “com a novetat d’aquesta convocatòria no entraran els projectes relacionats amb el món del vi, que entraran en una altra línia d’ajuts, la qual cosa dóna més opcions a altres sectors”, diu la gerent del CIS, Begoña Garcia.

Els aspirants han de presentar una memòria amb els criteris que es puntuen, i des del Consell se’ls ajudarà a completar la documentació, per exemple per fer el Pla d’Empresa o el certificat digital per fer el tràmit telemàtic. La presidenta del Consell Comarcal, Gemma Carim, anima els riberencs a presentar-se, i destaca el suport comarcal per facilitar l’accés a les subvencions, ja que aquests “són els ajuts més importants per al desenvolupament econòmic de territoris rurals com el nostre”.

La partida prevista al LEADER per aquest 2018 és de 665.047,32 euros, a repartir entre els projectes de la Ribera i la Terra Alta. És un procés de concurrència, i s’adjudiquen en funció de la puntuació obtinguda. Els escollits es donaran a conèixer el juny de 2019, i hauran d’haver iniciat les obres abans del 30 de novembre del pròxim any. Preveuen sufragar fins a un 40% de la inversió empresarial. A tot Catalunya, la partida d’aquest ajust és de 7.666.666,67 euros, a repartir entre les zones rurals dels 11 GAL.

Per a més informació, podeu dirigir-vos al CIS ubicat a la seu del Consell Comarcal, a Móra d’Ebre.

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: