Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

Benissanet, capital de la jota en la novena edició de la Festa comarcal de la Jota de la Ribera d’Ebre

17 setembre 2018 · Noticies

La pluja va obligar a traslladar la festa jotera al casal de Benissanet.

La pluja no va impedir aquest dissabte que Benissanet celebrés la Festa comarcal de la Jota de la Ribera d’Ebre, amb presència de joteros i joteres de tots els pobles de la comarca, i també d’altres indrets de la Catalunya Central i província de Tarragona. L’operatiu de la novena edició de la festa es va traslladar de la plaça de la Verdura al casal municipal, a cobert, on tot i que una mica més tard del que estava previst es van ballar les 16 jotes de la Ribera i la del peuet, recuperada l’any passat, en una tarda de balls, música i festa, on els més petits, i els que encara no saben ballar la jota, també van poder aprendre els seus primers passos d’aquest ball tradicional.

El conseller comarcal de Cultura, Josep Maria Sáez, i l’alcalde de Benissanet, Xavier Arbó, van ser els encarregats d’obrir la jornada i donar la benvinguda als balladors, juntament amb el director territorial de Cultura, Ferran Bladé, el president del Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre, Juanjo Duran; i la presidenta de l’entitat organitzadora, Lo Fardell Patxetí, Mireia Grangé. Tots ells van reivindicar la jota com a ball tradicional de la nostra cultura, fent valdre el paper que fan Lo Fardell Patxetí i el Consell Comarcal, organitzadors de la festa, per a la recuperació de la jota. Tots ells van tenir unes paraules pel Conseller de Cultura a l’exili, Lluís Puig, que l’any passat va participar en la festa celebrada a la Torre de l’Espanyol.

La jota foguejada, ball, música i foc, una tradició d’abans de la Guerra Civil recuperada.

Ballades i subhastes de coques
Ja al casal, els balladors van omplir la pista ballant les jotes de la comarca, començant per la de Móra d’Ebre i acabant per la de Benissanet, passant en aquest ordre per la de Riba-roja d’Ebre, Ginestar, Ascó, La Torre de l’Espanyol, Darmós, Vinebre, Rasquera, Flix, la del Peuet, Miravet,. Garcia, Móra la Nova, La Palma d’Ebre, la Serra d’Almos i Tivissa. El moment àlgid va ser la ballada de la jota del poble amfitrió d’aquest any: la jota foguejada, recuperant una tradició antiga d’abans de la Guerra Civil que combinava ball i música amb foc.

Les primeres notes de la Banda Municipal de Música de Benissanet van ser perquè els debutants i els més petits aprenguessin com ballar la jota. Al llarg de la tarda es van fer dues subhastes de coques dolces aprofitant per fer un descans i agafar forces per ballar la dansa tradicional de la Ribera. La Lliga contra el Càncer de Benissanet, formada per 14 dones del poble, van ser les encarregades de posar el menjar i el beure a la jornada, per recaptar fons per l’entitat. La coca subhastada també es va cedir a la Lliga per recaptar fons per aquesta causa solidària. Les darreres notes de la 9a Festa Comarcal de la Jota de la Ribera van sonar a la pista exterior del casal benissanetà, al voltant de la rotllana de pirotècnia on es va ballar la jota foguejada. Tot plegat va acabar amb un espectacle de foc i pólvora, acomiadant una cita que l’any que ve celebrarà deu anys.

 

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: