Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

Benissanet es retrobarà aquest dissabte amb la seva jota de foc en la 9a Festa de la Jota de la Ribera d’Ebre

13 setembre 2018 · Noticies

Consulta horaris de les activitats i patrocinadors al cartell.

La 9a Festa de la Jota, organitzada per l’associació Lo Fardell Patxetí amb el suport del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, començarà a les 17.30 hores d’aquest pròxim dissabte a la plaça de la Verdura de Benissanet. En la Festa s’hi tornarà a ballar les jotes de tots els pobles i de l’EMD de la comarca riberenca, 16 i la del Peuet que es va recuperar l’any passat. La jota amfitriona però, es ballarà d’una manera especial, ja que s’intentarà reviure la jota foguejada com es ballava a principis del segle XX. La jota foguejada de Benissanet, que es va deixar de ballar abans de la Guerra Civil, es va recuperar l’any 2008, però no totalment, ja que sols es van recuperar els passos però no el foc. Des de llavors, la jota es balla per Sant Antoni, per la Festa Major i durant el tradicional concurs d’aufàbigues.

Segons explica la presidenta de Lo Fardell Patxetí, Mireia Grangé, «cada any busquem algun tret, relacionat amb el poble en concret o que doni més reeixida a la festa. Enguany recuperarem, per una tarda, l’essència de la jota foguejada que es ballava antigament a Benissanet». Aquesta jota consistia que els amics dels balladors tiraven petards a les faldetes de les balladores que, en previsió, havien remullat per no cremar-se. La noia que acabava de ballar la jota amb la faldilla més cremada era considerada la més guapa i l’endemà lluïa la falda cremada amb orgull a l’hora de la missa. Grangé remarca que «evidentment no cremarem cap faldeta ni hi haurà petards, però sí que podem dir que hi haurà molt de foc i molta llum. Serà un final de festa espectacular, digne de veure, per això convidem tothom a què s’apropi dissabte a Benissanet, que xalarà molt i sobretot ballarà molt, que és l’objectiu màxim de la festa».

Entre jota i jota hi haurà diverses activitats per a poder deixar descansar els peus: un berenar popular, una mostra de productes artesans de la comarca, la subhasta de coques dolces… Abans de la ballada es farà el tradicional taller perquè la gent que vulgui pugui aprendre a puntejar la jota amfitriona, en aquest cas la foguejada de Benissanet, i així sumar-se a la ballada col·lectiva. En aquesta edició també es convidarà la gent a fer fotos durant la festa i que les pugin a les xarxes socials amb el hashtag #festadelajota2018.

Totes les activitats previstes a la festa són gratuïtes i obertes a tothom.

Podeu veure el vídeo promocional al canal youtube del Consell Comarcal.

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: