Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

Benissanet acull la 9a Festa de la Jota de la Ribera d’Ebre i reviurà l’essència de l’antiga jota foguejada

6 setembre 2018 · Noticies

Cartell amb el programa de la novena festa de la jota de la Ribera d’Ebre que tindrà lloc dissabte 15 de setembre.

Benissanet és el poble riberenc escollit enguany per l’associació Lo Fardell Patxetí i pel Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre per acollir l’edició itinerant de la Festa de la Jota de la Ribera d’Ebre. Tindrà lloc la tarda del dissabte 15 de setembre, a la plaça de la Verdura de la població. Benissanet va recuperar la seva jota l’any 2008 i actualment es balla per la Festa Major, per Sant Antoni i durant el tradicional concurs d’aufàbigues.

La novetat d’aquesta 9a edició de la festa comarcal és la recreació de la jota foguejada que es ballava a la població amfitriona abans de la Guerra Civil, i que consistia que mentre les xiques ballaven la jota amb la seva parella, els amics dels balladors anaven tirant petards i correcames a les faldetes de les balladores per tal d’encendre-les. Les noies ja hi anaven preparades i abans de sortir de casa ja s’havien mullat la part de dalt de la faldilla per evitar cremades al cos. L’endemà de la ballada de la jota, les balladores anaven a missa amb les faldes totes cremades, «i la que la tenia més cremada de totes era la més orgullosa i la que es considerava la més guapa» recorda Mireia Grangé, coordinadora de la Festa de la Jota. «Enguany en la festa comarcal intentarem reviure l’essència d’aquesta jota foguejada, perquè avui es mantenen els passos però no el foc. Només puc avançar que a la festa hi haurà molta jota i també foc i llum… Tindrem un fi de festa especial, espectacular i fins aquí puc dir… volem que sigui una sorpresa. Així que animem tothom que vingui a Benissanet, que segur que s’ho passaran molt bé ballant la jota», afirma Grangé.

Lo Fardell Patxetí està ultimant els darrers detalls de l’edició d’enguany de la festa on, juntament amb la representació de la jota foguejada de Benissanet i de la ballada de les 17 dansades de tots els pobles i EMD de la comarca, amb l’acompanyament de la Banda de Música de Benissanet, no hi faltaran activitats tan consolidades com un taller per ensenyar a ballar la jota del poble amfitrió, en aquest cas la jota foguejada de Benissanet; la mostra de productes artesans; el berenar popular i la subhasta de coques dolces entre els assistents. En aquesta edició també es convida la gent a fer fotos durant la festa i a què les pugin a Instagram amb el hashtag #festadelajota2018.

La Festa omplirà de jota, música i xalera la plaça de la Verdura de Benissanet, dissabte a partir de les 17.30 hores. Totes les activitats són d’entrada lliure i gratuïta.

Podeu veure el vídeo promocional clicant https://youtu.be/MeEZ2XVaMzo

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: