Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

L’Arxiu Comarcal celebra el Dia Internacional dels Arxius amb dues exposicions de Carmel Biarnés i la presentació d’una recerca arxivística sobre el franquisme a la Ribera

5 juny 2018 · Noticies

L’Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre (ACRE) se suma aquest 9 de juny a la celebració del Dia Internacional dels Arxius, instaurat per les Nacions Unides el 2008, fa ara deu anys, per reivindicar el paper que juguen aquests equipaments per garantir l’accés a la informació pública de qualitat, així com per assegurar la memòria col·lectiva del territori on exerceixen la seva tasca, des d’una mirada àmplia i integradora.

Així, durant aquest mes de juny l’Arxiu Comarcal riberenc ha preparat, en col·laboració amb altres entitats del territori, entre elles el Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, nombroses activitats que s’integren en una agenda conjunta de tots els centres d’arxiu catalans. En el cas de l’arxiu riberenc, es tracta de dues exposicions de l’obra de Carmel Biarnés, a Móra d’Ebre i Vinebre, i un projecte de recerca sobre el franquisme a la comarca fet a partir de les fonts arxivístiques de l’ACRE.

Exposició de Carmel Biarnés a Móra d’Ebre
El primer dels actes és aquest divendres, 8 de juny, a les 7 de la tarda, quan tindrà lloc la inauguració de l’exposició Cròniques periodístiques i fotografies de Móra d’Ebre de Carmel Biarnés, organitzada amb el Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre (CERE) i l’Associació Cultural la Riuada de Móra d’Ebre, amb el suport del Consell Comarcal i de l’Ajuntament de Móra d’Ebre. L’exposició es podrà visitar fins al 16 de juny a la Sala Julio Antonio de Móra d’Ebre, i permet conèixer la vinculació del fotoperiodista asconenc amb la capital de la Ribera, contextualitzant algunes fotografies a partir dels articles periodístics que va escriure des de mitjans dels anys 60 i finals dels 70 del segle XX, en el Diario Español de Tarragona o el Correo Catalán.

Presentació d’un projecte de recerca del franquisme a la Ribera
La segona de les activitats programades dins el Dia Internacional serà el dijous 14 de juny, a dos quarts de 8 del vespre, quan l’arxiu acollirà la presentació del projecte de recerca De les bales a la fam: vida i repressió a la Ribera d’Ebre als inicis del franquisme (1940-1945), de l’historiador Elies Ortega Margalef. Aquesta recerca, duta a terme a partir d’un l’ampli ús de fonts arxivístiques de l’ACRE i d’altres centres d’arxiu, aprofundeix en la repressió franquista a la Ribera d’Ebre, i ha estat impulsat pel CERE gràcies a un Programa de Garantia Juvenil dut a terme amb fons europeus, que li ha permès contractar un jove historiador durant 6 mesos. Durant la presentació es donaran a conèixer els primers resultats del treball, en un acte organitzat per l’ACRE, el Consell Comarcal, l’Ajuntament i el Departament de Treball Afers Socials i Família de la Generalitat de Catalunya.

Exposició de Carmel Biarnés a Vinebre
Finalment, el pròxim divendres 22 de juny al palauet de Ca don Joan, a Vinebre, s’inaugurarà l’exposició Carmel Biarnés, fotògraf de la Ribera d’Ebre, impulsada a finals de l’any 2017 per l’ACRE, l’Associació Cultural lo Llaüt d’Ascó i l’Ajuntament d’Ascó coincidint amb la culminació de la primera fase del tractament del fons fotogràfic de Carmel Biarnés i Biarnés (Ascó, 1928-1992), gestionat des de l’any 2015 per l’arxiu comarcal riberenc. La mostra, amb un format i un disseny molt visual, ja ha fet una llarga itinerància per les poblacions d’Ascó, Móra d’Ebre, Amposta, Tortosa i Reus, abans d’arribar a Vinebre, on es podrà visitar fins al 15 de juliol. L’acte d’inauguració comptarà amb una xerrada divulgativa sobre el paper de Carmel Biarnès com a fotoperiodista de la comarca, que anirà a càrrec del director de l’ACRE, Gerard Mercadé.

L’ACRE gestiona gairebé 90 fons documentals, que sumen un volum aproximat de 1.300 metres lineals de documentació textual, equivalents a 13.000 capses d’arxiu normalitzades, a més de gairebé 65.000 fotografies originals. A més, també disposa de conjunts documentals de titularitat privada com ara el fons Carmel Biarnés, amb més de 60.500 fotografies.

Més de 8.000 usuaris i gairebé 42.500 consultes al 2017
L’objectiu del Dia Internacional és donar a conèixer l’arxiu a la ciutadania de la Ribera d’Ebre, conscienciant-la del seu paper en la gestió documental per al bon govern, i de la necessitat i servei de preservar els arxius a llarg termini. Especialment destacat és el paper de l’ACRE en la gestió eficaç i eficient de les administracions públiques en els nous reptes que sorgeixen en l’entorn electrònic.

De fet, les dades de l’any passat confirmem la consolidació de l’arxiu al territori, amb 8.326 usuaris que van consultar 42.428 documents, amb un augment destacat de les consultes on-line. També cal sumar-hi 1.020 usuaris del portal de premsa històrica digitalitzada xac_premsa, a través del qual es van visualitzar 21.292 pàgines.

A més, l’any passat l’ACRE celebrava el seu desè aniversari, organitzant i participant en 73 activitats de difusió: 31 treballs de recerca, 5 visites guiades, 4 exposicions, 7 conferències, 3 presentacions, 2 publicacions i 20 participacions en mitjans de comunicació, als quals van prendre part 1.824 ciutadans.

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: