Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

124 alumnes del Camp i l’Ebre es troben a la Ribera per participar en la segona fase del concurs ‘Fem Matemàtiques’

18 abril 2018 · Noticies

El concurs Fem Matemàtiques ha reunit alumnes de tota la província a Móra la Nova.

La Ribera d’Ebre ha estat escenari avui de la segona fase del concurs de proves matemàtiques per a estudiants de centres educatius de cicle superior de Primària i d’ESO, una trobada en la qual hi han pres part 124 alumnes del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre. Els estudiants, en total 31 grups de 26 centres educatius, s’han trobat a Móra la Nova, ja que aquest any el centre amfitrió d’aquesta fase del concurs matemàtic ha estat l’Institut Escola 3 d’Abril. La iniciativa està organitzada per la Federació d’Entitats per a l’Ensenyament de Matemàtiques a Catalunya (FEEMCAT), amb el suport del departament d’Ensenyament, i concretament per la secció de les Comarques Meridionals que agrupa els centres del Camp i l’Ebre. L’activitat d’avui ha comptat amb el suport logístic del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre i de l’Ajuntament de Móra la Nova.

A primera hora del matí, els nois i les noies (52 alumnes de 2n de l’ESO, 44 de 1r de l’ESO i 28 de 6è curs) s’han trobat al pavelló firal moranovenc per fer una prova ràpida matemàtica per equips, per després desplaçar-se a diferents espais del municipi per fer una prova pràctica, constatant que “les matemàtiques formen part de la nostra vida, les trobem arreu”, diu el director del 3 d’Abril, Miquel Abella, per a qui a l’activitat d’avui “no hi ha vencedors i vençuts sinó una cursa de fons i un treball en equip, ja que l’èxit i el premi depenen del treball conjunt”. Aquest és l’aprenentatge que s’enduen els participants.

Tots ells han fet també una prova individual, en una jornada que ha propiciat el contacte i l’inici d’algunes amistats entre els nois i les noies d’arreu del territori i també ha inclòs un dinar i l’espectacle “M’agrada fer-me preguntes”, a càrrec del professor José Rey, membre del Museu de Matemàtiques de Catalunya (MMACA).

Premis i passi per a la fase final a Lleida

Els premis del concurs matemàtic s’han lliurat al Casal Municipal de Móra la Nova.

Les proves d’avui han premiat els resultats dels alumnes per categories: 6è, 1r i 2n, i per cada una de les proves: ràpida i cas pràctic. Els guanyadors han anat pujant a l’escenari del Casal Municipal, on la presidenta del Consell Comarcal, Gemma Carim, i l’alcalde de Móra la Nova, Francesc Xavier Moliné, els han lliurat uns obsequis, entre els quals un diploma, una calculadora i una samarreta. Carim ha felicitat als organitzadors d’aquest concurs per la iniciativa i als alumnes participants pel seu treball en equip, animant-los a tornar a la Ribera per descobrir les moltes possibilitats que es poden fer a la comarca, com les activitats al riu.

Tots els guanyadors, així com i la resta de participants d’avui havien prèviament passat una primera fase als seus centres educatius, resultant seleccionats d’entre 20.000 estudiants inscrits arreu del país. Les proves d’avui a Móra s’han repetit en altres quatre emplaçaments del país: l’institut de La Bisbal d’Empordà pels alumnes gironins; l’institut de Pineda de Mar i l’escola Virolai de Barcelona, pels barcelonins; i l’escola Joc de la Bola a Lleida. Els classificats d’avui es trobaran el 5 de maig a Lleida, en la final del concurs nacional, i els seus guanyadors de 6è i 2n de l’ESO podran participar a l’Olimpíada Matemàtica que s’organitza en l’àmbit estatal.

Una gran experiència amb valor afegit

El concurs va més enllà de l’aprenentatge de les matemàtiques, i transmet uns valors als alumnes.

Els professors de matemàtiques destaquen la gran experiència que suposa pels alumnes prendre part en aquest concurs: “Quan ens equivoquem, també aprenem, a l’escola i a la vida”. Tots els participants lluïen unes polseres amb una sèrie de valors que els professors volen transmetre als seus alumes: “Optimisme, creativitat, motivació, innovació, imaginació, compromís, m’agrada i emoció”. “Ens ho hem passat molt bé i hem fet molts amics, és molt més divertit aprendre així. Ho tornaríem a repetir”, deien un grup d’alumnes dels centres Marta Mata i Jaume I de Salou a la sortida del Casal.

I és que aquest concurs matemàtic “ajuda moltíssim a motivar a l’alumnat en la mesura que està integrat en l’activitat lectiva de l’assignatura, no com a activitat paral·lela. Fem partícips a tots els alumnes de la classe, no només als que avui estan aquí”, diu Antoni Vila, professor de Matemàtiques de l’Institut Gabriel Ferraté de Reus, impulsor d’aquest concurs fa 25 anys, a qui els presents han dedicat un fort aplaudiment.

 

Foto de grup dels participants de la segona fase del concurs Fem Matemàtiques provincial, al Casal Municipal de Móra la Nova.

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: