Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

Tot a punt a la Serra d’Almos per celebrar aquest diumenge la 15a edició de la Festa de la Clotxa de la Ribera d’Ebre

3 abril 2018 · Noticies

La presidenta del Consell Comarcal amb les alcaldesses de la Serra i Ginestar, i el president dels empresaris de l’hostaleria de la Ribera, amb el seu homòleg de la província de Tarragona, durant la presentació d’avui de la festa comarcal a l’Església Vella de Ginestar.

1.300 arengades, 650 cabeces d’alls, 2.600 tomàquets, 650 pans de mig quilo i 1.300 cebes, a més de 260 litres de vi, i sense oblidar l’oli d’oliva verge extra, un dels productes per excel·lència de la Ribera. Aquesta és la llista d’ingredients de la 15a Festa Comarcal de la Clotxa de la Ribera d’Ebre, que aquest any se celebra a un dels pobles més petits de la comarca: la Serra d’Almos, aquest diumenge 8 d’abril. La cita està organitzada pel Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre i cada any té lloc en un poble diferent. L’objectiu d’aquesta festa popular és promocionar la comarca i els seus atractius turístics, vinculats a la gastronomia i al plat tradicional riberenc per excel·lència, la clotxa, que diu molt dels seus orígens de pagès dels pobles riberencs. Un any més, la festa comarcal també donarà el tret de sortida a les Jornades Gastronòmiques de la Clotxa en catorze restaurants de la Ribera d’Ebre, que inclouran un menú amb aquest menjar típic a les seves cartes fins al pròxim diumenge 6 de maig.

L’alcaldessa de la Serra d’Almos presentant avui la festa comarcal del seu poble.

“La festa de la clotxa és una bona oportunitat per conèixer els nostres pobles i tastar els productes de qualitat que fem a la nostra terra, tot gaudint del paisatge i la natura de la comarca, on aquests dies encara cueja la floració dels arbres fruiters”. Aquestes paraules de la presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, Gemma Carim, aquest matí a l’acte de presentació de la festa comarcal han estat tota una invitació a apropar-se diumenge a la Serra, “un poble petit però un gran poble”, i un bon exemple de com “el treball transversal i conjunt” demostren que la Ribera d’Ebre és “viva i activa”.

La Serra d’Almos bolcada en la festa

De fet, en un poble de 257 habitants, 40 són els voluntaris que s’han apuntat per col·laborar i tirar endavant aquesta festa, a més de servir i preparar les clotxes que es menjaran aquells que diumenge visitin la Serra. “Organitzar la Festa de la Clotxa és tot un orgull i un repte, a més, ens situarà en el mapa de la Ribera d’Ebre”, ha destacat la presidenta de l’EMD de la Serra d’Almos, Lourdes Pena. Així doncs, els participants es trobaran a la Serra d’Almos una jornada festiva, que també inclou altres activitats, com una mostra de productes artesans de la Ribera i actuacions musicals.

La clotxa se servirà en una bossa amb tots els ingredients ja cuits, preparats per montar-la cadascú.

A dos quarts d’onze del matí, The Mckensy’s Clan Band serà l’encarregada d’anunciar la festa amb una cercavila i donarà pas al pregó, a càrrec de Jeroni Castell, xef del restaurant Les Moles reconegut amb una estrella Michelin des de 2013, un Sol Repsol des de 2009 i el Diploma d’honor al Mèrit turístic concedit per la Generalitat el 2012. Des de primera hora del matí els voluntaris estaran preparant les clotxes, que es començaran a servir a partir de dos quarts de 12 del matí, adquirint prèviament un tiquet de 4 euros que es pot adquirir a l’Ajuntament i als forns de pa de la Serra, al web atrapalo.com, i el mateix dia de la festa fins que s’exhaureixin.

Els assistents tindran brases per poder torrar-se el pa, i taules i cadires amb vistes a la Serra de Llaberia, des del carrer La Pau, on també es muntarà l’escenari. Per tancar la celebració, a partir de la 1 del migdia, The Mckensy’s Clan Band protagonitzarà un concert de fi de festa. Paral·lelament, un grup d’artistes de la Serra d’Almos exposaran pintures, escultures i puntes de coixí a la sala d’actes de l’Ajuntament. I aprofitant els últims dies de #LaRiberaenFlor i la floració del cirerer, empreses de la comarca organitzaran activitats al voltant d’aquest esdeveniment turístic.

Unes jornades gastronòmiques ‘molt singulars’

Foto de grup dels assistents aquest matí a la presentació per promocionar la festa i les jornades gastronòmiques.

La presentació de la Festa comarcal s’ha fet un any més a l’Església Vella de Ginestar, exemple de la recuperació del patrimoni riberenc. L’alcaldessa de Ginestar, Concepció Pujol, s’ha mostrat molt orgullosa d’acollir de nou l’acte per promocionar aquesta festa tan riberenca, una cita que de nou es complementa amb les Jornades Gastronòmiques de la Clotxa als restaurants de la comarca i que, com ha dit el president de l’Associació d’Empresaris d’Hostaleria de la província de Tarragona, Xavier Jornet, “són unes jornades molt singulars, diferents respecte a les que es fan arreu del país, i de gran valor pels seus lligams i orígens”. “Necessitem elements singulars i són fonamentals per promocionar la Ribera d’Ebre”, han coincidit amb el president d’empresaris de la Ribera, Joan Casanova, que ha reivindicat que, a més de 15 anys de festa comarcal, la clotxa tingui unes Jornades Gastronòmiques.

Les Jornades començaran aquest mateix diumenge i s’allargaran fins al diumenge 6 de maig, amb la participació de 14 restaurants de la comarca: Restaurant El Casal de Benissanet; Restaurant Casa Castro i Restaurant Fornieles de Flix; Restaurant Pas de l’Ase de Garcia; Restaurant Molí de Xim de Miravet; Pizzeria Carusso’s, Restaurant Gastronòmic La Creu i Restaurant Turú de Móra d’Ebre; Restaurant Can Secundino, Restaurant Ferran, Restaurant Heaven’s Door, Restaurant Mas dels Subirats i Restaurant La Teca de Móra la Nova; i Restaurant Càmping de Riba-roja d’Ebre. Tots ells oferiran la seva versió de la clotxa, des de la més tradicional a altres propostes innovadores en el seu format o ingredients, amb menús per totes les butxaques, des dels 15 als 25 euros.

Concursos i promoció de la festa a la xarxa

La clotxa, un plat típic de la Ribera d’Ebre, lligat als seus orígens de pagès.

Per promocionar la clotxa i la comarca de la Ribera, diversos mitjans organitzen aquests dies concursos a les xarxes socials per donar a conèixer la festa, les jornades i aquest plat típic comarcal, oferint als seus lectors guanyar tiquets dobles per assistir el 8 d’abril a la Serra i viure en primera persona la Festa de la Clotxa de la Ribera d’Ebre.

A més, des de Turisme de la Ribera d’Ebre també es fa promoció a través del web turismeriberaebre.org, així com a la pàgina de facebook turismeriberadebre, al perfil @RiberadEbreTur de twitter i a @riberadebreturisme a instagram, i a través de les etiquetes #ClotxaRiberadEbre i #RiberadEbreTurisme.

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: