Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

La Festa de la Clotxa 2018 de la Ribera d’Ebre es farà el diumenge 8 d’abril a la Serra d’Almos

19 febrer 2018 · Noticies

Anoteu-vos-ho a l’agenda, i reserveu data! La Serra d’Almos acollirà aquest any 2018 la XV Festa de la Clotxa de la Ribera d’Ebre, una cita organitzada pel Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, que cada any té lloc en un poble diferent de la comarca i aquest any se celebrarà el diumenge 8 d’abril, més tard en el calendari del que és habitual, i ja a la primavera, just després de la Setmana Santa. El mes següent els restuarants acolliran un any més les Jornades Gastronòmiques d’aquest menjar típica de la Ribera d’Ebre.

Foto: EMD La Serra d’Almos.

La protagonista indiscutible d’aquesta festa és la clotxa, molt lligat a l’origen pagès dels nostres pobles, però també és una gran oportunitat per conèixer la comarca i els seus atractius turístics, en aquest cas la Serra d’Almos: un poble de 257 habitants que pertany al municipi de Tivissa, però que gaudeix d’autonomia pròpia al ser una Entitat Municipal Descentralitzada (EMD). La presidenta de l’EMD de la Serra, Lourdes Pena, destaca que l’organització de la XV Festa de la Clotxa “és una gran fita pel poble, i tot un repte gestionar i donar a menjar clotxa a un miler de persones” que cada any es donen cita a la festa comarcal. Els preparatius per aquell dia ja estan en marxa, amb el suport del Consell Comarcal, i ja s’han apuntat molts voluntaris que col·laboraran en la bona marxa de la festa. La Serra és petit i va patir la fugida a l’exili de molts veïns durant la postguerra, però que “avui és un poble unit, bolcat amb totes les activitats que s’organitzen”, i que a l’estiu, i en totes les cites festives del calendari, com ara la festa la de la Clotxa, acull molts vilatans residents fora vila amb vincles amb el poble.

Enclavament de turisme rural, entre la Ribera i el Priorat

Campanar de l’Església de Sant Domènec. Foto: EMD La Serra d’Almos.

Els visitants de la Festa de la Clotxa descobriran a La Serra un poble que va créixer al voltant de l’ermita de Sant Domènec, actual parròquia de la població. El poble no té grans monuments històrics però si llocs d’interès que val la pena visitar. És el cas dels antics rentadors, ara restaurats, que trobem abans d’entrar al poble pels Guiamets i creuar el pont. També hi ha un antic molí fariner, on podem reconèixer la bassa que recollia l’aigua que s’utilitzava per regar l’hort, i una zona d’esbarjo amb taules i graelles, coneguda com l’àrea recreativa de la Fontvella, des d’on s’abasteix d’aigua el poble i d’on surt el braçal que rega a tandes els horts situats a la llera del barranc del Tartacó. Als afores trobem el “Mas d’Alerany” (XVIII), que presenta elements característics de l’arquitectura militar defensiva, i que va ser utilitzat com a hospital militar durant la batalla de l’Ebre. Al poble hi ha diversos establiments d’allotjament rural.

Foto: EMD La Serra d’Almos.

La Serra d’Almos està situada al sud-est de la Ribera d’Ebre, però també està molt vinculada a la comarca del Priorat. El poble està enmig d’un gran espai natural ple de contrastos, la qual cosa ofereix l’oportunitat de gaudir de la natura i activitats de turisme rural: senderisme, BTT, rutes a cavall i en cotxe… A 1,5km del poble hi ha el Coll del Moro, a la zona de les Moles, enclavament ibèric amb excel·lents vistes al Montsant i a la Ribera d’Ebre. També es pot pujar a la Serra del Montalt, a 751 metres d’altitud, que pertany al Consorci per a la Protecció i la Gestió de l’Espai d’Interès Natural Serra de Llaberia, travessat pel camí de llarg recorregut GR-7. Disseminats pel terme es poden trobar petites construccions de pedra en sec, amb alguns marges de gran alçada, cisternes, i casetes de tros. Es pot gaudir de diferents recorreguts i itineraris senyalitzats, que complementen l’oferta d’activitats lligada al riu Ebre que ofereix la Ribera en el seu conjunt.

Productes locals: vi, oli i les populars coques de la Serra

Com altres anys, la Festa de la Clotxa és també una bona oportunitat per descobrir un altre dels distintius de qualitat de la comarca: els productes agrícoles locals. I és que l’agricultura és un dels principals actius del territori; en el cas de la Serra, els seus productes estrella són el vi i l’oli. A més, tot i ser un poble petit, és conegut arreu de la comarca i dels territoris veïns pel seu pa i les coques de la Serra, tant les dolces com les salades.

Rentadors. Foto: EMD La Serra d’Almos

Foto: EMD La Serra d’Almos

Foto: EMD La Serra d’Almos

 

 

 

 

 

 

 

Per més informació: Turisme Ribera d’Ebre.

 

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: