Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

El Consell Comarcal aprova un pressupost de gairebé 6 milions d’euros per a l’any 2018

19 desembre 2017 · Noticies

El ple del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre ha aprovat aquesta tarda un pressupost de 5.975,190,77 euros per l’any 2018. La proposta ha tirat endavant amb el suport de tots els partits que conformen el govern comarcal: PDeCAT, ERC i la FIC, i amb l’única abstenció del PSC. Aquest pressupost suposa un increment d’un 8,6% més respecte al que es va aprovar l’any passat, això és un total de 472.586,76 euros extra dels que es disposen per aquest 2017. L’augment correspon sobretot a l’increment dels recursos destinats a polítiques socials, entre elles la posada en marxa d’un nou servei per a famílies amb risc d’exclusió social: el Servei d’Intervenció Socioeducativa (SIS), així com noves partides per incorporar més personal a l’equip bàsic d’atenció o per a l’aplicació del Pla d’Igualtat.

 

La majoria d’ingressos provenen del Govern català

Previsió d’ingressos per al 2018.

La principal funció del Consell Comarcal és apropar la gestió dels serveis públics al territori per atendre les necessitats i demandes dels ciutadans, una funció de gestor supramunicipal especialment important en una comarca de pobles petits com la Ribera. Així, la major part dels ingressos procedeixen d’altres administracions: 4.675.120,92 euros, el que són pràcticament 8 de cada 10 euros que entren a la caixa riberenca.

El principal contribuent és la Generalitat, amb 3.623.206,29 euros que serviran per desplegar les polítiques del Govern català a la comarca, això és un 5% més de recursos respecte a aquest any. La partida més gran d’aquests diners (37%) corresponen al Contracte Programa de Serveis Socials a la comarca, amb 1.334.990 euros. A més del Govern català, també s’ingressaran 764.375,63 euros procedents d’altres administracions locals, com la Diputació de Tarragona, els Ajuntaments riberencs, organismes autònoms o consorcis, com l’Administració Oberta de Catalunya (AOC), això és un 16,3% dels ingressos comarcals.

Igualment, el pressupost contempla l’aportació de taxes i preus públics, o sigui aquell preu que paga l’usuari per un servei comarcal, no subvencionat, quan té els recursos econòmics per poder-hi fer front. En total es preveu ingressar 1.078.691,13 euros, la majoria dels quals procedents del servei de gestió de residus municipals i neteja diària (943.671,13 euros) però també d’altres serveis com la gimnàstica de la gent gran, el transport adaptat o la teleassistència. Finalment hi ha un percentatge molt petit dels diners que entren al Consell procedents dels ingressos patrimonials, transferències de capital i actius financers.

 

Objectiu de la despesa: millorar la qualitat de vida dels riberencs

Previsió de despesa per al 2018.

Més de la meitat del pressupost del Consell es destina a donar cobertura a les necessitats socials dels veïns de la comarca. Així el 48,44% dels 5.975.190,77 euros disponibles aniran destinats a l’àrea de les persones, això és a Serveis Social, Educació, Cultura i Esports.

D’aquests, la partida més gran és per a Serveis Socials, amb 1.727.072,56 euros (representa un increment del 27,5% respecte a l’any passat). S’inclouen serveis de suport als col·lectius més desafavorits, com l’atenció a la dona (SIAD), l’EAIA per a infants i adolescents, ajuts urgents per aliments i transport o el programa Garantia Juvenil per fomentar l’ocupació dels joves. Pel que fa a l’Educació, es reserven 1.108.551,64 euros per a la gestió de menjadors escolars, ajuts a llibres i sobretot per al transport escolar, imprescindible perquè molts alumnes es puguin desplaçar a estudiar a altres pobles de la comarca. En Cultura, la partida és de 98.635,62 euros, i el principal destinatari és l’Arxiu Comarcal. I per promoure i fomentar l’esport, 9.450,87 euros.

A això hem de sumar els diners destinats a la diversificació econòmica per donar suport a les empreses i els sectors estratègics de la comarca: 806.298,82 euros repartits entre comerç, turisme, PIMES, al programa Ribera d’Ebre VIVA, infraestructures, serveis d’informàtica i TIC als ajuntaments i al Consell i per l’oficina de Consum de la Ribera d’Ebre. En definitiva, gairebé dues terceres parts del pressupost total del Consell és per a persones i empreses de la comarca.

 

Serveis als Ajuntaments

Pel que fa a la resta dels recursos, és té en compte l’altra gran funció del Consell, que és el suport tècnic als Ajuntament per garantir serveis bàsics en una zona rural de pobles petits com la Ribera. En aquest apartat s’hi destinaran el 19,53% dels recursos comarcals, això és 1.074.455,19 euros. Quant al personal i l’administració general, és a dir, tot allò per fer funcionar tot l’engranatge comarcal suposarà una despesa de 979.776 euros, un 16% del total de la despesa. Per últim, 77.827,26 euros del pressupost del pròxim any anirà a eixugar deute que es va assumir l’any 2009 per fer l’ampliació de la seu del Consell.

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: