Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

Els alumnes riberencs de Primària s’apropen al comerç comarcal amb el taller ‘Les botigues del meu poble’

22 novembre 2017 · Noticies

El taller “Les botigues del meu poble” està dirigit a alumnes de 3r de Primària.

Fer comprendre el valor del comerç de proximitat mentre descobreixen tasques associades a l’ofici de botiguer i, molt especialment, fer visible el paper del comerç com a eix vertebrador del poble: ell comerç il·lumina els carrers, els fa més nets, dóna seguretat, és un espai de trobada i cohesió social…

Aquest és l’objectiu del projecte Les botigues del meu poble, un taller que organitza el Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre dins el Pla de Dinamització del comerç de la comarca i que aquesta tardor està recorrent les escoles riberenques amb una molt bon acollida per part dels infants i comerciants. L’activitat està dirigida a alumnes de 3r curs de Primària, tot i que es fa extensiva a nens i nens d’altres edats en aquelles escoles rurals amb poc alumnat, i es divideix en dues parts: una primera part més teòrica, que es fa a la mateixa escola, i una segona part que consisteix en la visita a comerços del poble on són els mateixos botiguers els que els expliquen com és el seu ofici, la seva història, com fan els aparadors, quina publicitat fan i, fins i tot, quan es dóna el cas, com elaboren el seu producte.

Treball a l’aula i visita als comerços locals
Dins de l’aula, els nens i nens fan primer un treball amb fitxes a partir del qual dues tècniques especialitzades en disseny i gestió de plans de dinamització comercial els introdueixen en el món del comerç i els proposen de fer un joc de simulació: muntar una llibreria. Dividits en equips, hauran de triar i col·locar mobiliari, triar els llibres per vendre, marcar el preu, col·locar-los, fer l’aparador, atendre clients, embolicar els productes venuts, cobrar, fer publicitat per atraure clients… És a dir, els alumnes adopten el rol de botiguer per conèixer millor l’ofici i quines tasques fan les persones que hi ha darrere un negoci. “El joc és una bona manera que els nens coneguin l’ofici i valorin el paper que juguen i la dedicació que tenen els veïns del poble que tenen botiga”, explica la tècnica Carme Peix.

Els alumnes coneixen millor l’ofici de botiguer a través d’un joc de simulació: muntar una llibreria.

El comerç de proximitat, molt ben valorat entre els nens
Com ja es va posar en evidència a la diagnosi del sector comercial que es va fer fa dos anys, abans d’engegar el
Pla de Dinamització per enfortir el comerç de proximitat de la comarca, el comerç comarcal està molt ben valorat entre els veïns, i en aquest sentit els nens i nenes no són una excepció: ells expliquen en primera persona el valor i el paper que juguen les botigues als seus pobles:  “Al meu poble hi ha botigues de tot. Pots comprar carn i peix, pa, flors, llibres, roba, sabates… Hi pots trobar moltes coses”, explica el riba-rojà Marc Llop, de 9 anys, quan se’l pregunta pel comerç de proximitat del seu poble.

La confiança i el tracte personal també és un dels aspectes destacats: “No tenen nom, la gent els coneixem per la persona que hi ha al darrera”, diu en Roger Franquet quan parla de les llibreries del seu poble: “Hi ha la del Kiki i la de la Montse”. Senten el comerç local molt proper i per ells és un avantatge: “Com que els botiguers et coneixen, és diferent, saben el teu nom i saben el que t’agrada”, explica la Miriam Azdad, de 9 anys.

Fins a la data 78  nens i nens de la Ribera han participat d’aquest taller, que s’ha fet a les escoles de Riba-roja d’Ebre, Ascó i Móra la Nova i aquests dies també visitarà Móra d’Ebre: divendres es farà a l’escola Lluís Vinyes i, dilluns vinent, al col·legi Santa Teresa, amb la participació de 75 alumnes més . Tota l’organització de l’activitat i els materials necessaris per desenvolupar-la van a càrrec del Consell Comarcal. La Unió de Botiguers de Móra d’Ebre també participa en l’acció donant suport a les visites a l’eix comercial.

Visita dels alumnes al forn de pa, on van aprendre com fer pa i panellets.

Bona acollida entre els comerciants
De fet, a tots els pobles els comerciants han col·laborat obrint les seves botigues fora del seu horari habitual per participar en aquesta activitat, ja que la visita es feia a l’hora de la classe de la tarda. L’experiència ha estat molt ben valorada, es veu com una oportunitat. És el cas del forner riba-rojà Joan Piñol, encantat de respondre les moltes preguntes que li van fer els nens mentre els explicava la recepta del pa i dels panellets, dins el seu obrador: “Veus com els nens et valoren i és una bona manera de donar valor al nostre producte i a la nostra feina, ja que després ho explicaran a casa”.

Aquest botiguer ha participat en altres accions del Pla de Dinamització i la Taula comarcal de Comerç, i ho té clar: “Els comerciants ens hem de moure, el sector ha de professionalitzar-se, impulsar iniciatives conjuntes i millorar dia a dia per donar un bon servei, ja que ens valoren molt bé però avui en dia per comoditat també n’hi ha que compren per internet o van fora a altres municipis més grans”. Això, sense pensar que “les botigues donen vida al poble i no ens permetre el luxe de quedar-nos sense el servei del botiguer del poble”, afegeix Carme Peix.

Aquesta activitat es desenvolupa en el marc del projecte Ribera d’Ebre VIVA, subvencionat pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC) en el marc dels Programes de suport al desenvolupament local,  Projecte “Treball a les 7 comarques”.

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: