Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

Comença el cicle de conferències “Ibers i romans a l’Ebre”, itinerant a la Ribera d’Ebre

10 novembre 2017 · Noticies

La primera de les conferències es va celebrar a l’arxiu comarcal.

Ahir a la tarda es va inaugurar el cicle de conferències Ibers i romans a l’Ebre, organitzat per l’Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre (ACRE), el Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre (CERE), l’Ajuntament de Móra d’Ebre i el Consell Comarcal de la Ribera, amb el suport dels Ajuntaments. La conferència inaugural, Comerç, poder, aristocràcia: la formació del món ibèric a les Terres de l’Ebre, va anar a càrrec de Jordi Diloli, professor d’Història Antiga de la Universitat Rovira i Virgili. La van seguir mig centenar de persones, moltes d’elles relacionades amb la cultura i l’associacionisme a la comarca, que van omplir la sala polivalent de l’arxiu riberenc, a Móra d’Ebre.

La presidenta comarcal amb representats de la resta d’institucions i entitats organitzadores del cicle, durant la inauguració.

Aquest és un cicle itinerant de cinc conferències que recorrerà la Ribera al llarg de les properes setmanes, amb l’objectiu de donar a conèixer la cultura ibèrica i la petjada dels íbers a la Ribera i les Terres de l’Ebre, amb especial emfasi a la seva romanització. La inauguració va anar a càrrec de Gerard Mercadé, director de larxiu comarcal riberenc; Raúl Olivan, regidor de l’Ajuntament de Móra d’Ebre; Joan Josep Duran, president del Centre d’Estudis, Ferran Bladé, director dels Serveis Territorials de Cultura a les Terres de l’Ebre, i la presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, Gemma Carim.

La presidenta riberenca va voler descatar “el fet que tots els continguts tractats siguin publicats l’any vinent a la Miscel.lània del CERE”, ja que “ens permetrà difondre molt més el coneixement i també arribar a les escoles”. I és que tot el contingut d’aquest programa, seguint la col·laboració encetada entre el Centre d’Estudis i l’arxiu riberencs l’any 2015, serà publicat l’any 2018 en forma de dossier temàtic a la Miscel·lània del CERE, tasca que compta amb el suport comarcal. Entre el llegat ibèric a la Ribera hi ha els jaciments de Sant Miquel a Vinebre i el de Castellet de Banyoles a Tivissa, o el poblament de la vila de Flix.

 

Aquesta tarda, la cita és a Tivissa

El cicle continua aquetsa tarda, a partir de les 19,30h, al casal cultural de Tivissa amb la conferència El castellet de Banyoles, el jaciment ibèric a Tivissa, sobre el qual parlarà David Asensio Vilaró, professor de Ciències de l’Antiguitat i de l’Edat Mitjana a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

La pròxima setmana, divendres 17 de novembre, la cita serà a la sala d’actes de l’Ajuntament d’Ascó, que acollirà la conferència La Ribera d’Ebre: una via de pas de les tropes d’Hanníbal Barca durant la Segona Guerra Púnica, i una setmana més tard, a Flix, es parlarà sobre El poblament ibèric a Flix. I el divendres 1 de desembre es cicle es trasllada a Vinebre, amb una conferència de Margarida Genera Monells sobre 40 anys cercant ibers i romans a l’Ebre final. Un gran potencial didàctic per implementar a l’escola, a Ca Don J0an, a les 19,30 hores.

Finalment, el 15 de desembre, La Romanització de la Ribera d’Ebre, a la Sala de la Reinaxença de Benissanet, tancarà aquest cicle de xerrades, que vol contribuir a difondre la cultura dels Ibers, una de les que ha influït d’una forma més decisiva a l’actual comarca de la Ribera d’Ebre, tot i que continua sent força desconeguda per la ciutadania. A la jornada de clausura es farà la presentació de les Actes de les I Jornades d’Arqueologia de les Terres de l’Ebre –celebrades el maig del 2016 a Tortosa-, per part de Joan Martínez, arqueòleg dels Serveis Territorials del Departament de Cultura a les Terres de l’Ebre.

“És un goig veure com els nostres avantpassats no són uns desconeguts i, gràcies a jornades com aquestes, s’escampa aquest coneixement”, considera Gemma Carim.

 

Descarrega’t el tríptic del cicle de conferències Ibers i romans a l’Ebre.

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: