Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

Tornen les jornades sobre el patrimoni històric i el curs “Coneguem la Ribera d’Ebre”

1 setembre 2017 · Noticies

portada triptic jornades 2017

La història, la cultura i el territori de la Ribera d’Ebre tornen a ser protagonistes en una nova edició de les Jornades de Patrimoni Històric, que cada tardor organitza l’associació La Cana de Flix, i el curs “Coneguem la Ribera d’Ebre”, organitzat pel CERE (Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre). Ambdues propostes culturals compten amb la col·laboració del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, a més de l’Ajuntament de Flix, la Generalitat de Catalunya, l’Institut Ramon Muntaner (IRMU), la Fundació Privada Mútua Catalunya, l’Escola Municipal de Música de Flix i l’Orfeó de Flix.

Des del divendres 15 de setembre i durant tot un mes, fins al diumenge 15 d’octubre, les IX Jornades de Patrimoni Històric, la X edició del curs “Coneguem la Ribera d’Ebre” i les Jornades Europees de Patrimoni sumaran un total de 10 conferències (que es faran a l’espai Ca Don Ventura, de Flix), tres visites guiades (una a la vila d’Ascó, una altra al nucli antic de Tivissa i la tercera, a les fortificacions de la ciutat de Tortosa), una exposició i dos concerts de joves músics de Flix.

Per conèixer el nostre patrimoni i els nostres veïns

Les activitats començaran el divendres 15 de setembre amb la conferència “Flix al segle XVII: de la Guerra dels Segadors a la Guerra de Successió” i la presentació de l’exposició “Flix, muralles i fortificacions”.

Enguany, la secció sota el títol “Coneguem els nostres veïns” es dedicarà a difondre el patrimoni i la cultura de les viles d’Ascó, Tivissa i Tortosa. Un veí destacat de la localitat d’Ascó, en aquest cas Sergi Fuertes Díez, graduat en Història per la Universitat Rovira i Virgili i guia turístic de l’Ajuntament d’Ascó, entre d’altres, farà una anàlisi patrimonial i cultural del poble d’Ascó dissabte dia 16 de setembre a la tarda i l’endemà, diumenge al matí, serà qui guiarà els assistents en la visita al nucli antic de la població en qüestió.

Diumenge 24 de setembre es farà una visita a les fortificacions de la ciutat de Tortosa, guiada per l’arqueòleg dels Serveis Territorials de Cultura de les Terres de l’Ebre, Joan Martínez Tomàs.

En la jornada dedicada a Tivissa, el divendres 13 d’octubre, Joaquim Roset Piñol, enginyer geòleg i regidor d’Història i Patrimoni de l’Ajuntament de Tivissa, serà l’encarregat de parlar sobre la història d’aquesta localitat des dels seus primers vestigis fins als nostres dies, mentre que la visita guiada al nucli antic el diumenge 15 d’octubre al matí anirà a càrrec d’Agustí Jardí Vintró, arquitecte i estudiós de Tivissa.

De la mà dels experts

D’altra banda, el curs “Coneguem la Ribera d’Ebre”, organitzat pel CERE (Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre), començarà dimarts 19 de setembre i les diverses sessions s’impartiran dimarts i dijous sempre en el mateix horari, a les 19.30 de la tarda.

Totes dues propostes estan vinculades al programa general de les Jornades Europees del Patrimoni, que s’organitzen cada any amb el suport del Consell d’Europa per tal de fomentar el coneixement i el respecte pel patrimoni cultural i artístic d’arreu de Catalunya. Enguany, els dies 7, 8 i 11 d’octubre els que s’acostin a Flix podran gaudir de les actuacions dels joves músics de la localitat i dels Petits Cantaires de l’Orfeó de Flix, a més d’una xerrada sobre el paper de les muralles i fortificacions a aquest municipi.

Aquesta cita és una bona oportunitat per descobrir la Ribera d’Ebre i conèixer més a fons la seva història de la mà d’experts en el territori.

Més informació al CERE (Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre) i a l’Associació La Cana, al telèfon 654 651 966 o l’adreça de correu: associaciolacana@gmail.com

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: