Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

El Consell Comarcal posa en marxa un Servei d’Orientació Acadèmica per als joves riberencs

18 juliol 2017 · Noticies

El Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre ha posat en marxa un nou Servei d’Orientació Acadèmica dirigit a tots els joves estudiants de la comarca. La psicòloga Paula Solà s’ha incorporat a l’equip de l’Oficina Jove i serà l’encarregada d’aquest servei, que pretén acompanyar als joves de la comarca a l’hora decidir el seu futur.

Així doncs, a partir d’aquest estiu, i al llarg de tot el curs escolar, aquest nou servei ofereix informació, orientació i assessorament sobre formació reglada amb l’objectiu d’acompanyar als joves “perquè trobin el seu itinerari acadèmic i professional, posant al seu abast totes les opcions d’estudi existents i es puguin continuar formant”, explica la tècnica d’Orientació del Consell. Es tracta de donar-los assessorament en la presa de decisions, per exemple, a 3r de l’ESO, en què han de triar assignatures optatives, que els enfocaran cap a uns estudis o uns altres, o a 4t de l’ESO, quan han de decidir entre Batxillerat o algun Cicle Formatiu. “A 4t d’ESO per exemple tenen  molts dubtes, i triar el Batxillerat només perquè han tret bones notes potser no és la millor opció, dependrà dels estudis que vulguin fer”, puntualitza Solà.

IMG_1050Eines per fer la millor tria

La formació professional, que inclou formació pràctica o teòrica, pot ser una alternativa que molts no es plantegen, com també el nou model de formació professional dual, que permet als alumnes combinar la formació al centre amb les pràctiques en un l’entorn laboral real, mitjançant un contracte o una beca. També es tracta d’oferir sortides als estudiants que no han acabat l’ESO. En aquest cas, per exemple, poden preparar-se per accedir als cicles formatius o als ensenyaments artístics i d’esports, apuntar-se a un programa de qualificació professional inicial (PQPI), fer d’aprenent en un taller d’ofici o fer un curs de formació ocupacional. Com explica la psicòloga: “Es tracta de facilitar l’accés als joves a la formació, però també d’ajudar-los en el seu autoconeixement perquè puguin fer la millor tria per a ells”.

Fins ara, aquest assessorament el feien els propis instituts, amb xerrades informatives en alguns moments de la formació, i els estudiants també rebien el consell del tutor, però ara aquest nou servei comarcal oferirà una orientació personalitzada amb un professional. En aquest sentit, Mar Carranza, directora de l’Institut de Flix, valora molt positivament aquest nou recurs que posa en marxa el Consell: “És molt encertat, ja que cobreix una necessitat que teníem”, i reconeix: “Els mateixos alumnes demanaven als professors aquesta informació”.

I el curs vinent, què?
IMG_1056

La tècnica comarcal d’Orientació insisteix en la importància d’aquest assessorament en alguns moments de la formació, com quan han de triar optatives, decidir entre el Batxillerat o els cicles formatius, o han d’accedir als estudis universitaris: “Es tracta que els estudiants no arribin al maig amb l’angoixa de no saber què fer el curs següent”, i conclou: “L’experiència ens diu que si els nois estan acompanyats es redueix el fracàs escolar”.

Des de l’Oficina Jove del Consell Comarcal, la psicòloga Paula Solà, anirà fent extensiu el programa als diferents centres. Ja s’ha reunit amb la direcció tant de l’Institut de Flix com del de Julio Antonio de Móra d’Ebre i en les pròximes setmanes presentarà també el seu programa als altres centres de secundària de la comarca: l’escola Santa Teresa de Móra d’Ebre i l’Institut Escola 3 d’Abril de Móra la Nova.

De moment, amb aquest servei tot just posat en marxa aquest estiu, ja s’han atès una desena de joves apuntats al programa de Garantia Juvenil de la Ribera d’Ebre, ja que es complementa amb l’acompanyament que ja fan altres serveis del Consell als joves. El Servei d’Orientació Acadèmica no s’oferirà exclusivament als centres educatius i els joves també es podran dirigir a l’Oficina Jove de la Ribera d’Ebre, a la seu del Consell Comarcal (plaça Sant Roc, 2. Móra d’Ebre. Tel.: 977 401 851).

 

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: